1469714807XRkHZ.jpg

Cod: 9632

Editura: Editura Universul Juridic

Data aparitiei: 2016

Colectia:

Pagini: 192

Disponibilitate: rezervare

Revista romana de jurisprudenta nr. 3/2016

Redactor sef:Tandareanu Nicoleta
Director:Buta Gheorghe

Numarul 3 debuteaza cu rubrica Jurisprudența, in care sunt reunite hotarari judecatorești, unele dintre acestea insoțite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobișnuite din practica instanțelor.

Acestea sunt ordonate pe secțiuni, in funcție de materia tratata. Dintre acestea, amintim hotararile insoțite de comentarii:
- Conflict negativ de competenta. Regulator de competenta. Aprecieri privind fondul cauzei (asist. univ. dr. Ioana Veronica Varga)
- Instituirea curatelei in vederea reprezentarii minorului la perfectarea actelor de dispozitie. Validarea curatorului si autorizarea incheierii actelor de dispozitie de catre instanta de tutela. Sulta compensatorie. Radierea dreptului de ipoteca (inspector principal Bogdan-Dumitru Moloman)
- Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului-sindic in vederea inlocuirii administratorului judiciar/lichidatorului (judecator Lotus Gherghina și judecator dr. Nicoleta Tandareanu)
- Contract de asigurare de raspundere civila. Actiune in despagubiri formulata de victima unui accident impotriva asiguratorului persoanei vinovate. Conditii si efecte (judecator dr. Marian Buda)
- Raspunderea solidara din perspectiva dispozitiilor art. 27 alin. (2) lit. d) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, modificata si completata (judecator dr. Iuliana Riciu)
- Efectele Deciziei nr. 39/2013 a Curtii Constitutionale prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitii din O.U.G. nr. 77/2011, care au constituit temei legal al emiterii/adoptarii unor acte administrative a caror anulare se solicita in fata instantelor de contencios administrativ. Revizuirea hotararilor (judecator dr. Iuliana Riciu)
- Hotarare judecatoreasca prin care s-a dispus anularea unui act administrativ. Contestatie la executare, recalificata ca cerere de lamurire a dispozitivului hotararii (magistrat-asistent Bogdan Georgescu)
- Incetarea de drept a contractului individual de munca. Suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii. Interzicerea exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca pedeapsa accesorie (judecator dr. Lucia Uta)
- Control judiciar. Revocare. Imposibilitatea mentinerii unei masuri preventive in cazul in care se constata ca aceasta nu mai poate fi considerata necesara intr-o societate democratica si nici proportionala cu scopul urmarit prin aplicarea sa (judecator dr. Delia Purice si judecator dr. Sorina Siserman)
- Neglijenta in serviciu. Persoane cu functii de conducere in cadrul unei societati de asigurari (judecator dr. Delia Purice si judecator dr. Sorina Siserman)

In rubrica Dezbateri RRDJ, autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instanțelor judecatorești. Astfel, in acest numar veți putea citi urmatoarele articole:
1. Imprescriptibilitatea actiunii in petitie de ereditate – repere jurisprudentiale (asist. univ. dr. Ioana Veronica Varga)
2. Cateva consideratii referitoare la clauza penala si reductibilitatea acesteia sub cuantumul obligatiei principale, conform prevederilor art. 1541 alin. (2) C. civ. (avocat Razvan Bratila)
3. Unele aspecte privind raspunderea civila rezultata din comiterea unei infractiuni in corelatie cu raspunderea persoanei juridice (avocat drd. Laurentiu-Razvan Lungu)

Revista romana de jurisprudenta nr. 3/2016 - Conducere

Tandareanu Nicoleta

Tandareanu Nicoleta
Redactor sef

Studii: Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Drept – Specializarea Drept, cursuri de zi (1985-1989); Doctor în Drept: Specializarea Drept Comercial, Universitatea din Bucureşti, 2000, tema tezei „Procedura reorganizării judiciare”. Activitate profesională:...

Detalii >
Buta Gheorghe

Buta Gheorghe
Director

Domnul Gheorghe Buta s-a afirmat în cei 37 de ani de activitate în domeniul juridic, atât ca practician de frunte, cât și în calitate de cercetător și teoretician al dreptului, în principal al dreptului civil, comercial și procesual civil. În ceea ce privește activitatea sa ca...

Detalii >

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri