De vorba cu domnul Eugen Huruba* despre perseverenta in organizarea unui eveniment anual si despre succesul repurtat

Picture 04 octombrie 2013 | 2116 accesari

  1. Stimate Domnule Hurubă,

    Vă mulțumesc pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu prin care aș vrea să intrăm în culisele organizării uneia dintre cele mai mari și importante manifestări de acest gen care au loc anual în România.

    În calitate de partener anual al evenimentului, sunt la curent cu unele informații, dar pentru cititorii noștri și pentru colegii de la juridice.ro și PALATUL DE JUSTIŢIE aș vrea să ne expuneți intențiile dumneavoastră vizavi de acest eveniment, așteptările, dar și rezultatele concrete pe care ați reușit să le obțineți.

    Este deja o tradiție ca o parte a mediului juridic, conectat la efervescența academică și profesională pe care evenimentele desfășurate în interiorul acestuia o produc, să reintre în activitate odată cu conferința organizată de dumneavoastră întotdeauna în ultimul week-end din luna august. Este un moment potrivit?


    Eugen Hurubă: După cum deja ați menționat, în organizarea conferințelor avem o oarecare experiență.


  2. Nicolae Cîrstea: O conferință internațională desfășurată pe parcursul a două zile, cu peste 120 de participanți, presupune o desfășurare de forțe importantă, dar și eforturi care se întind probabil pe mai multe luni. Privind desfășurarea din exterior a lucrărilor, cred că nu greșesc dacă intuiesc că pregătiți de cel puțin șase luni evenimentul, nu?


    Eugen Hurubă: Se poate observa astfel și experiența dumneavoastră în organizarea conferințelor. Într-adevăr, nu greșiți. Colegiul Director al Camerei Executorilor Judecătorești Tîrgu Mureș, în ședința din ultima lună a anului, stabilește tema conferinței anului următor. Apoi, această temă este comunicată celorlalți organizatori, pentru a fi inclusă în programele de cercetare științifică și pentru a fi promovată intern. În anul conferinței, începând cu luna mai, pregătirile devin mai intense, fiind expediate invitațiile și începând promovarea manifestării și se sfârșesc, contrar așteptărilor, cu ceva timp după încheierea conferinței.


  3. Nicolae Cîrstea: Anul acesta ați avut invitată o puternică delegație din Republica Moldova, dar și în anii anteriori ați mizat pe o prezență susținută de peste Prut. Detaliaţi-ne, vă rog, această colaborare.


    Eugen Hurubă: Personal sunt un prieten vechi al executorilor judecătorești din Republica Moldova. Încă de la constituirea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești din Moldova, la al cărei prim congres am fost invitat, am încercat să-i sprijin pe colegii moldoveni cu ceea ce a stat în puterea mea: gânduri, sfaturi, consultații etc. Am fost invitat apoi să sprijin necesitatea pregătirii profesionale continue a executorilor judecătorești moldoveni, susținând o serie de cursuri de pregătire, organizate de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din Republica Moldova, la Chișinău și la Soroca. Și exemplele de bună colaborare ar putea continua.


  4. Nicolae Cîrstea: Să nu-i nedreptățim totuși pe ceilalti invitați și parteneri ai evenimentului!


    Eugen Hurubă: Ar fi într-adevăr nedrept. Așa cum este cunoscut, conferințele Camerei Executorilor Judecătorești Tîrgu Mureș sunt organizate în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din Republica Moldova, cu Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș și cu Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova. Astfel, sunt acoperite mediile profesionale și academice din cele două țări. În rândul participanților se regăsesc executori judecătorești și cadre didactice universitare din cele două țari, judecători, avocați etc. În acest an ne-am bucurat de participarea unei delegații a Camerei Naționale a Executorilor Judecătorești din Ungaria, care ne-au asigurat că la următoarele conferințe vor fi nelipsiți.


  5. Nicolae Cîrstea: Aplicarea și interpretarea noilor coduri fac necesare aceste manifestări pentru clarificarea uneia sau alteia dintre probleme, pentru a argumenta una sau alta dintre soluții și, de ce nu, pentru a polemiza pe diverse teme. Care a fost subiectul conferinței din acest an?


    Eugen Hurubă: Întotdeauna polemicile pe teme juridice nu pot fi decât constructive. Conferința din acest an a urmărit, cum era și firesc, noutatea juridică națională sau evenimentul juridic major al anului, respectiv intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă. Astfel, tema conferinței noastre a fost „Instituții ale procesului civil și ale executării silite”.


  6. Nicolae Cîrstea: Am observat de la an la an o creștere a manifestării nu numai prin numărul participanților, dar și prin calitatea dezbaterilor.


    Eugen Hurubă: Da, putem discuta despre o creștere a numărului participanților, fiind lărgită adresabilitatea conferințelor. Dacă în urmă cu 9 ani ne adresam doar executorilor judecătorești, acum avem în rândul participanților, pe lângă executori judecătorești şi judecători, avocați, consilieri juridici, cadre didactice universitare și chiar studenți sau masteranzi.

    În ceea ce privește creșterea calității comunicărilor științifice și ale dezbaterilor, explicația este simplă și este rodul includerii în rândul organizatorilor acestor conferințe a mediului academic, care, pe de o parte, prin comunicările științifice susținute în cadrul conferințelor ridică nivelul științific, iar, pe de altă parte, prin participarea la dezbateri, reușesc să asigure un dialog necesar între academicieni și practicieni, punând în discuție de cele mai multe ori chestiuni de mare interes practic.


  7. Nicolae Cîrstea: Se reunesc anual la Tîrgu Mureș reprezentanți din țară și de peste hotare, reprezentanți ai mediului academic, dar și ai celui profesional. Este un mix necesar?


    Eugen Hurubă: Vorbim aici de două mix-uri, dar ambele sunt necesare și benefice. Din perspectiva dreptului comparat ne sunt necesare comunicările științifice prezentate de către participanții din Republica Moldova și din Ungaria, două țări care au legislații care se bucură de aprecieri pozitive, mai ales în domeniul executării silite, dar și a procedurii civile, în general. În ceea ce privește mixul dintre profesioniști și mediul academic, așa cum am mai arătat, este unul ideal, profesioniștilor fiindu-le clarificată interpretarea dreptului, în timp ce mediul academic își extrage din aceste conferințe teme de cercetare științifică, unele fiind prezentate la conferințele noastre următoare.


  8. Nicolae Cîrstea: Ce concluzii ați putea trage atât în urma ediției din acest an, dar și a organizării acestei manifestări câțiva ani la rând?


    Eugen Hurubă: Concluzia este una optimistă, și anume că este nevoie de aceste conferințe, că se simte influența lor în ridicarea profesionalismului practicienilor dreptului care participă la aceste conferințe sau care citesc volumele de conferință.


  9. Nicolae Cîrstea: Unde vedeți această manifestare peste cinci ani?


    Eugen Hurubă: Din perspectiva dorințelor organizatorilor, peste cinci ani vedem conferințele noastre tot în rândul celor mai interesante, cu participare numeroasă, cu teme de interes, cu comunicări științifice valoroase și cu volume editate în timp rapid și cu difuzare largă. De altfel, acesta era un mic secret al nostru. Volumele conferințelor noastre sunt expediate de către organizatori și către unele instituții ale statului, și către unele biblioteci juridice.


  10. Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru răspunsurile sincere și directe cu care ați răspuns întrebărilor mele poate puțin abrupte. Vă felicit pentru excelenta organizare și vă mărturisesc că vă invidiez pentru reușita dumneavoastră, dar admir în același timp tenacitatea fără de care succesul unei asemenea manifestări n-ar fi posibil.


    Eugen Hurubă: Vă mulțumesc și eu pentru aprecieri, pentru gândurile bune pe care le-ați transmis și vă asigur că și la viitoarele ediții ale conferințelor noastre ne vom sprijini pe buna noastă colaborare, Editura Universul Juridic fiind principalul nostru partener.







  11. *Domnul Eugen Hurubă, doctor în drept, este directorul Revistei române de executare silită, preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti Tîrgu Mureş şi cadru didactic universitar în cadrul Facultăţii de ştiinţe economice, juridice şi administrative din cadrul Universităţii "Petru Maior" din Tîrgu Mures.


PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM