[CUM A FOST] Prevenirea riscurilor de natură penală în afaceri

Picture 24 februarie 2020 | 523 accesari

Pe 22 februarie 2020 a avut loc Colocviul cu tema „Prevenirea riscurilor de natură penală în afaceri”, în cadrul căruia a fost lansate lucrările ”Drept penal. Partea general”, autor N. Neagu și seria de autor ”COGITO”, semnată de prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca.

 

Evenimentul s-a desfășurat în Sala Regina Maria a hotelului Athenee Palace Hilton din București.

În afacerile serioase, gândite pe termen lung, o componentă a strategiei trebuie să fie integritatea, asigurată prin coduri de etică și proceduri de conformitate; în caz contrar, succesul este iluzoriu, iar eșecul este aproape certitudine.

Consumatorii sau partenerii de afaceri sunt atenți la faptul că ofertanții de produse și servicii au fost sau nu sancționați penal ori extrapenal. Aceștia sunt cu băgare de seamă în ceea ce privește aplicarea unor pedepse sau sancțiuni, precum interdicția derulării unor activități economice, interdicția exercitării unor ocupații, interdicția participării la achiziții publice, interdicția de a înființa societăți etc.

Pe scurt, actorii câmpului economic sunt tot mai vigilenți la nivelul încrederii de care se bucură participanții aflați în sfera lor de interes. Lipsa ori pierderea încrederii pot fi vătămătoare sau chiar letale pentru întreprinzători, aceștia putând fi repudiați, aparent paradoxal, inclusiv de către oamenii de afaceri cu integritatea știrbită.

În fața unui ansamblu complicat și complex de factori, care concură în modalități și ponderi diferite la succesul sau insuccesul în afaceri, diferența de loc în ierarhia reușitelor o poate face existența ori inexistența unui sistem de integritate funcțional, adaptat condițiilor economice.

Omul este cel mai important factor al ecuației economice, deoarece sfințește locul, dar îl poate și pângări, prin comiterea de fapte antisociale.

Ultimii ani au relevat că un loc important între riscurile juridice care pot apărea în câmpul afacerilor îl ocupă riscurile de natură penală, asociate unor acuzații privind săvârșirea de infracțiuni, aplicării unor sancțiuni penale, instituirii unor măsuri asigurătorii ori executorii.

Colocviul respective a fost, inter alia, despre cum pot fi prevenite și gestionate riscurile de natură penală în afaceri.

 

Vorbitorii și temele alese au fost:

 

Procuror Elena Hach – Comunicarea în afaceri

Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca – Pot fi prevenite riscurile de natură penală în domeniul afacerilor?

Judecător Cătălin Magdalena (președintele secției penale a Tribunalului București) – Justiția penală și afacerile

Lect. univ. dr., av. Laura Stănilă – Inteligența artificială și riscul în afaceri

Av. Alexandru Sitaru – Importanța Codului de integritate în afaceri

Av. Augustin Zăbrăuțanu, avocat Baroul București și managing partner, SCA Zăbrăuțanu, Popescu & Asociații – Ce face întreprinzătorul după ce apare riscul de natură penală?

 

La finele intervențiilor oaspeților a avut loc prezentarea volumului ”Drept penal. Partea general”, autor N. Neagu cu aportul dlui av. Ovidiu Predescu și al autorului.

A urmat lansarea seriei de cărți COGITO, autor prof. univ. dr. , av. Mihai Adrian Hotca, unanim apreciată de invitații prezenți.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM