Congresul Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania

Picture 22 septembrie 2017 | 1378 accesari

Vineri, 22 septembrie, Hotelul JW Marriott din Bucureşti a găzduit ediţia din 2017 a Congresului Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România.

Congresul din acest an a fost unul aniversar, în 2017 desfăşurându-se ediţia a 20-a. Congresul inaugural a fost organizat în anul 1999, urmat de încă două Congrese extraordinare, aşa cum a precizat domnul Niculae Bălan, Preşedintele UNPIR, în alocuţiunea introductivă de la începutul întâlnirii.

După cuvântul de deschidere al Preşedintelui UNPIR, a venit rândul invitaţilor să rostească alocuţiuni în debutul evenimentului. Astfel, domnul Gabriel Radu, Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari, a vorbit despre importanţa faptului că locul profesiei de practician în insolvenţă este unul important alături de celelalte profesii juridice, economice, precum şi alături de instituţiile statului, mesaj întărit şi de domnul prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, Consilier al Procurorului General al României, care a transmis mesajul Procurorului General, domnul Augustin Lazăr, în care s-a facut referire inclusiv la perspectiva formării unui grup de lucru comun cu profesiile juridice.

Următorul invitat la miocrofon a fost domnul Emilian Radu, Preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, care a prezentat unele aspecte legate de utilitatea şi misiunea UPLR, precum şi câteva detalii legate de acţiunile viitoare ale Uniunii pe care o conduce, în premieră, în cadrul celui de-al doilea mandat.

A venit şi rândul Uniunii Naţionale a Barourilor din România să transmită salutul său prin domnul conf. univ. dr. Petruţ Ciobanu, Vicepreşedinte UNBR, care, între altele, a punctat că legislaţia procesual penală este o legislaţie imperfectă, iar modificările legislative trebuie să vină din partea celor care aplică legea, din partea practicienilor dreptului.

Din partea Institutului Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă, doamna Andreea Deli Diaconescu a dat citire mesajului doamnei Simonei Miloş, Preşedinte INPPI, în care s-a subliniat necesitatea bunei colaborări interprofesionale şi dialogului interinstituţional în vederea găsirii soluţiilor pentru problemele existente şi stabilităţii profesiilor.

În finalul primei părţi a Congresului UNPIR de vineri au mai fost rostite mesaje din partea doamnei Valentinei Burdescu, Director general Registrul Comerţului, precum şi din partea Uniunii Administratorilor Autorizaţi din Republica Moldova, reprezentată prin Preşedintele acesteia, domnul Ion Popa, care a urat mult succes lucrarilor Congresului şi a lansat o invitaţie la Congresul din Republica Moldova, care va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Amintim prezenţa la Congres a reprezentului ANAF, doamna Alina Ştefan (Director Direcţia Juridică) şi domnul Iulian Muşat, Şef Serviciu Insolvenţă din cadrul ANAF, precum şi doamna Claudia Coca Roşianu din partea Ministerului Justiţiei - Departamentul Legislaţie.

În partea a doua a Congresului, domnul Niculae Bălan, Preşedintele UNPIR, a făcut o trecere în revistă a celor trei comisii de lucru prezente la întâlnire – Comisa de validare a prezenţei, Comisia de redactare a procesului verbal, precum şi Comisia de redactare a hotărârilor, acţiune premergătoare prezentării raportului de activitate pe anul 2016-2017. Acesta cuprinde, între altele, elaborarea manualui de identitate vizuală a Uniunii, modificarea site-urilor acesteia, precum şi a canalelor de comunicare, atât de importante pentru orice entitate, juridică sau nu. Prezentarea a cuprins inclusiv o referire la câteva propuneri de modificare a noilor coduri – civil si penal –, propuneri de modificare a statutului profesiei, precum şi faptul ca UNPIR a devenit membru cu drepturi depline al Consiliul Român de Informaţii Juridice.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM