1548757948SFSZBH.png

Cod: 11686

ISBN: 978-606-39-0351-9

Editura:

Data aparitiei: 2019

Colectia:

Pagini: 200

Disponibilitate: in stoc

Contractul clasificat

Autor:

DESCRIERE
Prezenta monografie are ca scop cercetarea unor notiuni fundamentale in materia contractelor clasificate, contracte ce contin informatii clasificate, pornindu-se chiar de la definitiile si terminologia specifica acestui domeniu aproape neexplorat.
In vederea intelegerii modului in care incheierea si executarea unui contract pot fi influentate de caracterul informatiilor vehiculate in aceste conventii, sunt analizate definitiile informatiilor clasificate, conceptul de securitate industriala, este prezentata modalitatea in care se realizeaza procedura de atribuire a caracterului clasificat unei informatii si, implicit, unui contract; sunt indicate autoritatile care au atributii in domeniul informatiilor clasificate si care pot fi inclusiv parti ale unui contract; sunt prezentate actele de autorizare necesare incheierii si punerii in executare a contractelor clasificate, fiind evidentiate si o serie de probleme ce se pot ivi in incheierea si executarea contractelor clasificate.
In contextul in care o parte dintre contractele clasificate sunt contracte de achizitii publice, monografia contine aspecte referitoare la modificarile legislative survenite in acest domeniu, in special legate de multitudinea de exceptii instituite in activitatea de incheiere a acestor contracte. Totodata, sunt prezentate si limitele in care pot fi utilizate normele de exceptie in alegerea regimului juridic al unui contract clasificat, mai ales din perspectiva jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, astfel cum aceasta jurisprudenta s-a conturat in aplicarea prevederilor art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.
Nu in ultimul rand, utilizarea ca probe a inscrisurilor cu caracter clasificat, ca problema intrinsec legata de litigiile privind contractele clasificate, este analizata mai ales prin comparatie cu proceduri similare din legislatia altor state.
Prin aceasta cercetare nu s-a reusit abordarea sau epuizarea tuturor problemele ori ipotezelor care ar putea sa apara in procedura de incheiere sau de executare a unui contract clasificat. Insa, prin noutatea demersului stiintific, prin explicarea unor notiuni de baza referitoare la informatiile si contractele cu caracter clasificat, notiuni prea putin cunoscute si intelese de marea majoritate a subiectilor de drept, potentiali contractanti, si inclusiv de catre unii practicieni ai dreptului, a deschis calea spre aprofundarea unor subiecte de interes general in acest domeniu al contractelor incheiate cu autoritatile statului in legatura cu apararea si securitatea nationala a tarii.

PUNCTE FORTE
- monografia este conceputa prin prezentarea logica a notiunilor si a legislatiei incidente in materia contractelor clasificate si in domeniul protectiei informatiilor clasificate;
- lucrarea contine o analiza a jurisprudentei CJUE cu privire la incheierea contractelor prin exceptare de la normele legale ce guverneaza domeniul achizitiilor publice;
- sunt prezentate aspecte de drept procesual in legatura cu litigiile in care se vehiculeaza inscrisuri clasificate, fiind evidentiate si elemente de drept comparat.

PUBLICUL TINTA
Lucrarea se adreseaza:
- practicienilor – magistrati, avocati, consilieri juridici;
- specialistilor din institutiile si autoritatile publice.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri