1474373169Lbxwa.jpg

Cod: 9633

Editura: Editura Universul Juridic

Data aparitiei: 2016

Colectia:

Pagini: 188

Disponibilitate: rezervare

Revista romana de jurisprudenta nr. 4/2016

Redactor sef:Tandareanu Nicoleta
Director:Buta Gheorghe

Numarul 4 debuteaza cu rubrica Jurisprudența, in care sunt reunite hotarari judecatorești, unele dintre acestea insoțite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobișnuite din practica instanțelor. Acestea sunt ordonate pe secțiuni, in funcție de materia tratata. Dintre acestea, amintim hotararile insoțite de comentarii:
- Intreruperea cursului prescriptiei extinctive prin formularea unei cereri de chemare in judecata. Anularea cererii initiale. Formularea unei noi cereri in termen de 6 luni. Necesitatea analizarii fondului cauzei pentru verificarea implinirii cursului prescriptiei (judecator Razvan Anghel)
- Modificarea titularului contractului de inchiriere pe cale judecatoreasca. Irelevanta existentei unui debit la plata chiriei (avocat dr. Nora Andreea Daghie)
- Actiune in vederea stabilirii termenului de restituire in contractul de imprumut (asist. univ. dr. Ioana Veronica Varga)
- Contract de leasing financiar incheiat intre doua societati. Actiune in constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale. Lipsa calitatii procesuale active (judecator dr. Marian Buda)
- Contract administrativ de inchiriere a unui bun proprietate publica. Contract incheiat de Ministerul Apararii Nationale, printr-o unitate militara. Cerere de chemare in judecata formulata de chirias prin care se solicita incheierea actului aditional de prelungire a contractului de inchiriere. Instanta competenta (magistrat-asistent Bogdan Georgescu)
- Cerere de repunere in termenul de formulare a plangerii contraventionale. Modalitatea de invocare a motivelor de nulitate a procesului-verbal de constatare a contraventiei. Aplicabilitatea deciziilor pronuntate de ICCJ in solutionarea recursurilor in interesul legii (judecator Radu-Mihai Necula)

In rubrica Dezbateri RRDJ, autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instanțelor judecatorești. Astfel, in acest numar veți putea citi urmatoarele articole:
1. Noile orientari legislative privind recunoasterea in domeniul concurentei, potrivit Legii nr. 21/1996, republicata (r3) (judecator dr. Iuliana Riciu)
2. Avocatul si notarul public in calitate de fiduciari (dr. Gheorghe Buta)
3. Incidenta prescriptiei extinctive in cazul cererilor de repunere in situatia anterioara subsecvente anularii unor clauze abuzive in contractele bancare (judecator Irinel Axente Andrei)
4. Concediul de acomodare (avocat Lazar-Ciprian Ureche, consilier superior Bogdan-Dumitru Moloman)
5. Noul cadru normativ instituit de directivele unionale din anul 2014 si actele normative speciale din dreptul nostru intern in materia procedurii de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii. Aspecte jurisprudentiale (Partea I) (conf. univ. dr. Oliviu Puie)
6. Partea sufletului. Un vechi obicei juridic de sorginte romana, incorporat in continutul desemnat prin notiunea de „sarcina a mostenirii” (judecator dr. Filip Pavel)

Revista romana de jurisprudenta nr. 4/2016 - Conducere

Tandareanu Nicoleta

Tandareanu Nicoleta
Redactor sef

Studii: Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Drept – Specializarea Drept, cursuri de zi (1985-1989); Doctor în Drept: Specializarea Drept Comercial, Universitatea din Bucureşti, 2000, tema tezei „Procedura reorganizării judiciare”. Activitate profesională:...

Detalii >
Buta Gheorghe

Buta Gheorghe
Director

Domnul Gheorghe Buta s-a afirmat în cei 37 de ani de activitate în domeniul juridic, atât ca practician de frunte, cât și în calitate de cercetător și teoretician al dreptului, în principal al dreptului civil, comercial și procesual civil. În ceea ce privește activitatea sa ca...

Detalii >

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri