1465998235eaZad.jpg

Cod: 9631

Editura: Editura Universul Juridic

Data aparitiei: 2016

Colectia:

Pagini: 200

Disponibilitate: in stoc

Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2016

Director:Buta Gheorghe
Redactor sef:Tandareanu Nicoleta

Numarul 2 debuteaza cu rubrica Jurisprudența, in care sunt reunite hotarari judecatorești, unele dintre acestea insoțite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobișnuite din practica instanțelor. Acestea sunt ordonate pe secțiuni, in funcție de materia tratata. Dintre acestea, amintim hotararile insoțite de comentarii:

- Desfacerea casatoriei. Exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv de catre unul dintre parinti. Motive temeinice (avocat Lazar-Ciprian Ureche si inspector principal Bogdan Dumitru Moloman)
- Ordinea de distribuire a creantelor. Creante garantate acordate dupa deschiderea procedurii insolventei. Finantare acordata in afara planului de reorganizare (judecator Mihaela Saracut)
- Procedura insolventei. Intrarea in faliment, in procedura simplificata, potrivit art. 145 alin. (1) lit. D din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Confirmarea administratorului judiciar provizoriu in calitate de lichidator in baza art. 145 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 85/2014 (judecator Augusta-Maria Chichisan si judecator dr. Nicoleta Tandareanu)
- Termenul de exercitare a caii de atac impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de extindere a cadrului procesual subiectiv (judecator dr. Andreea Tabacu)
- Suspendarea executarii actului administrativ in contextul declararii ca neconstitutional a temeiului de drept al acestuia si al sesizarii CJUE cu intrebare preliminara in cauza ce vizeaza fondul (judecator dr. Iuliana Riciu)
- Contestatie impotriva notificarii de preaviz. Critici aduse deciziei de concediere pentru prima data in apel. Limitele efectului devolutiv al apelului (judecator dr. Lucia Uta)
- Contestatie camera preliminara. Lipsa citare ( avocat Bogdan Lamatic si avocat Stefan Diaconescu)
- Infractiune continuata. Prescriptia raspunderii penale. Modul de calcul al termenului (judecator dr. Delia Purice si judecator dr. Sorina Siserman)

In rubrica Dezbateri RRDJ, autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instanțelor judecatorești. Astfel, in acest numar veți putea citi urmatoarele articole:
1. Sintagma „chestiune de drept de a carei lamurire depinde solutionarea pe fond a cauzei” folosita de legiuitor in cuprinsul art. 475 C. pr. pen. (judecator dr. Sandel Lucian Macavei)
2. Efectul inscrierii in registrul actionarilor a dreptului de proprietate asupra actiunilor nominative emise in forma dematerializata. Consecinte pentru cumparatori (judecator Irinel Axente Andrei)
3. Unele reflectii privind incompatibilitatile constitutionale ale magistratilor (conf. univ. dr. Ioan Chelaru)
4. Ce faci cand trebuie sa te judeci si (aparent) nu ai cu cine? – Nota la decizia nr. 2 din 15 februarie 2016 referitoare la recursul in interesul legii privind reconstituirea vechimii in munca/constatarea incadrarii activitatii desfasurate in grupele I si/sau a II-a de munca, in situatia in care fostul angajator nu mai exista, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completul competent sa judece recursul in interesul legii (lector univ. dr. Alin Speriusi-Vlad)
5. Cercetarea la fata locului in procesul civil (prof. univ. dr. Maria Fodor, lector univ. dr. Corina Florenta Popescu)
6. Regimul juridic al exceptiei de nelegalitate a actelor administrative (judecator dr. Iuliana Riciu)

Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2016 - Conducere

Buta Gheorghe

Buta Gheorghe
Director

Domnul Gheorghe Buta s-a afirmat în cei 37 de ani de activitate în domeniul juridic, atât ca practician de frunte, cât și în calitate de cercetător și teoretician al dreptului, în principal al dreptului civil, comercial și procesual civil. În ceea ce privește activitatea sa ca...

Detalii >
Tandareanu Nicoleta

Tandareanu Nicoleta
Redactor sef

Studii: Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Drept – Specializarea Drept, cursuri de zi (1985-1989); Doctor în Drept: Specializarea Drept Comercial, Universitatea din Bucureşti, 2000, tema tezei „Procedura reorganizării judiciare”. Activitate profesională:...

Detalii >

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri