1447916867pPOU4.jpg

Cod: 8966

ISBN: 1584-889201502

Editura:

Data aparitiei: 2015

Colectia:

Pagini: 216

Disponibilitate: rezervare

Revista romana de executare silita nr. 2/2015

Autor:

Dorim sa informam cititorii revistei ca, dintr-o regretabila eroare de tipar, pentru care va cerem scuze, la pagina 126, textul aferent notei de subsol nr. 23 este redat partial, iar cel al notei nr. 24 lipseste. Redam mai jos textul acestor note:

23 „Art. 13 (din Conventia europeana – n.a., V.B.) nu prevede ca o cale de atac specifica sa fie prevazuta in ceea ce priveste durata excesiva a procedurilor; o actiune constitutionala sau in instanta, in general, precum o actiune in scopul stabilirii responsabilitatii extracontractuale a statului, poate fi suficienta. Cu toate acestea, o astfel de actiune trebuie sa aiba un caracter efectiv, atat in plan teoretic, cat si in practica. In lipsa unui temei legal specific, existenta actiunii si sfera sa de aplicare trebuie enuntate clar si confirmate sau completate de practica organelor competente si/sau jurisprudenta corespunzatoare”, Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) – Studiu privind eficienta actiunilor interne in materie de durata excesiva a procedurilor [documentul CDL-AD(2006)036].

24 CEDO, cauza Abramiuc c. Romaniei, nr. 37411/02, hotararea 24 februarie 2009. „Desi Curtea a hotarat deja ca suspendarea executarii unei hotarari judecatoresti pe parcursul perioadei necesare pentru gasirea unei solutii satisfacatoare la problemele de ordine publica poate fi justificata in circumstante exceptionale [cauza Immobiliare Saffi c. Italiei (MC), nr. 22774/93, hotararea din 28 iulie 1999, par. 69], se considera ca nu era cazul in speta. In aceasta privinta, se observa ca suspendarile acordate de parchet nu erau motivate, in timp ce cele acordate de instante pot fi considerate incidente procedurale dilatorii, in masura in care procedurile paralele si caile de atac extraordinare care le justifica au fost respinse in cele din urma. In orice caz, suspendarile acordate astfel au intarziat pentru o perioada foarte lunga executarea hotararii” (par. 88).

Revista romana de executare silita, revista deja cu traditie (este in anul XII de la aparitie), se prezinta sub o forma noua, deosebit de atragatoare si atent ingrijita de redactori.

Revista romana de executare silita se adreseaza in primul rand celor ce exercita profesia de executor judecatoresc, dar in aceeasi masura si celorlalti practicieni ai dreptului (magistrati, avocati, consilieri juridici), teoreticienilor si, de ce nu, studentilor interesati de acest domeniu.

Numarul 2 este structurat in cinci sectiuni:

1. Doctrina – cuprinzand articole, studii, eseuri despre diferitele institutii din procedura de executare silita, precum si consideratii privind aplicarea practica a normelor legislative din domeniu.
2. CEDO – rubrica ce cuprinde prezentarea unei teme de interes pentru executarea silita din dreptul national prin raportare la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
3. Drept comparat – rubrica ce cuprinde un articol care dezbate o problema teoretica sau practica din legislatia statelor straine.
4. Hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chesituni de drept – cuprinde prezentarea deciziilor pronuntate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la dezlegarea unor probleme de drept de a caror lamurire depinde solutionarea pe fond a unor cauze, cu relevanta in domeniul executarii silite, insotite de note sau comentarii.
5. Practica judiciara – cuprinzand spete relevante din practica instantelor judecatoresti in materia executarii silite, insotite de comentarii sau note.

Revista romana de executare silita nr. 2/2015 - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum