1354603651Nqx3h.jpg

Cod: 6595

ISBN: 978-606-673-003-7

Editura:

Data aparitiei: 2012

Colectia:

Pagini: 280

Disponibilitate: rezervare

Investigarea criminalistica a accidentelor de navigatie

Autor:

In demersul stiintific intreprins, autorii monografiei intitulate Investigarea criminalistica a accidentelor de navigatie pornesc de la o realitate incontestabila si anume ca, atat in Romania cat si in alte tari, in afara de conditiile meteorologice si alti factori joaca un rol important in producerea si favorizarea accidentelor de navigatie.

In acest context, se observa ca tema dezbatuta este actuala, avand in vedere faptul ca in ultimii ani se inregistreaza o crestere alarmanta a infractionalitatii in domeniul transporturilor navale si in acelasi timp extrem de importanta deoarece realizarea scopului procesului penal, in asemenea cazuri, presupune atat elaborarea normelor legale in materie intr-o maniera clara, concisa, fara ambiguitati, cat si respectarea lor cu strictete.

Astfel, lucrarea structurata pe sapte capitole, prezinta evolutia mijloacelor de navigatie si a traficului maritim, sistemul institutional din domeniul transportului maritim si pe caile navigabile interioare, probleme de clarificat in solutionarea accidentelor de navigatie, inclusiv particularitatile referitoare la cercetarea la fata locului a acestora, actele de urmarire penala efectuate in asemenea situatii, constatarile tehnico-stiintifice si expertizele criminalistice specifice investigarii acestor accidente, precum si cooperarea internationala in materie penala, in domeniu.

Sunt interesante propunerile de lege ferenda formulate de autori, referitoare la organizarea si functionarea sectiilor maritime si fluviale din cadrul instantelor si parchetelor din judetul Constanta si Galati, prin care se incearca si se si reuseste a se atrage atentia asupra importantei specializarii maritime si fluviale in contextul mai larg al perfectionarii profesionale a magistratilor.

Evident ca interesul indiscutabil starnit de tema de maxima actualitate investigata intr-o perspectiva juridica, cat si solutiile intrevazute si propuse fata de multele si dificilele probleme evidentiate, fac din aceasta lucrare un material interesant de studiu. Din acest punct de vedere, in lucrarea de fata se prezinta intr-o maniera stiintifica si riguroasa principalele prevederi legislative in materie, facandu-se o analiza a lor, atat teoretica cat si practica, totodata evidentiindu-se tendintele diferitelor doctrine in acest domeniu, a problemelor ce au aparut in practica judiciara, ocazie cu care se propun si modalitati de rezolvare ale acestora.

Expunerea temei intr-o abordare interdisciplinara, echilibrata, prin tratarea corecta a intregii problematici juridice, in contextul mai larg al stiintelor penale, a dat nastere unei monografii de specialitate foarte utile, atat pentru teoreticieni, dar mai ales pentru practicienii in domeniu. Numarul mare de surse bibliografice, romane si straine, le-a permis celor doi autori sa realizeze o analiza importanta din punct de vedere stiintific a cauzalitatii in domeniul accidentelor de navigatie, cu impact direct asupra metodelor de solutionare si prevenire.

Aceste aspecte ne indreptatesc sa apreciem ca monografia intitulata Investigarea criminalistica a accidentelor de navigatie, reprezinta o contributie valoroasa la literatura de specialitate, lucrarea distinsilor magistrati dr. Silviu Ciocoiu si dr. Vasile Draghici, reprezentand in acelasi timp si un eveniment marcant pentru mediul stiintific si universitar dobrogean.

Prof. univ. emerit dr. EMILIAN STANCU

Investigarea criminalistica a accidentelor de navigatie - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum