1336724414Ws8PW.jpg

Cod: 5796

ISBN: 978-973-127-794-3

Editura:

Data aparitiei: 2012

Colectia:

Pagini: 308

Disponibilitate: rezervare

Drept penal. Partea speciala II

Autor:

De ce Drept penal - partea speciala - pe intelesul studentilor?

La prima vedere, poate parea hilara o astfel de abordare, dar … Este tragic faptul ca studentii (pentru ca lor li se adreseaza, in special), ajung in anul III, fara a avea clarificate notiunile (cei care au si "reusit" sa le asimileze) de Drept penal - partea generala, si se "trezesc" ca trebuie sa faca o analiza a unei infractiuni si nu stiu cu ce sa "inceapa" si unde sa "termine".

Dupa 15 ani de activitate didactica (predare/seminarizare a disciplinelor Drept penal - partea speciala si Dreptul mediului), dar si de activitate practica (asistare/reprezentare si in cauze penale), am "inteles" ca trebuie "nuantata" abordarea predarii/seminarizarii problematicii teoretice (si a Dreptului penal - partea speciala) de o maniera mai "facila" intelegerii.

De regula, studentii isi "scuza" lipsa/intelegerea gresita a notiunilor si "acuza" faptul ca explicatiile prezentate in cursuri/tratate de specialitate sunt prea "stufoase" sau ca nu sunt "sistematizate" …

Avand in vedere politica de "invatare centrata pe student", dar (mai ales) faptul ca s-ar "impune" metode "moderne" de predare/seminarizare (gen proiectie de … "diapozitive") care sa "inlocuiasca" metodele "invechite" (dar care si-au verificat eficienta), am "hotarat", la insistenta studentilor, sa "transpun" pe hartie/in format digital, ce ei analizau (impreuna cu mine) pe tabla (la propriu, pentru ca asa au invatat "penalul special").

Lucrarea am structurat-o conform programei analitice a disciplinei Drept penal - partea speciala, de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Romano-Americane (disciplina fiind studiata, in anul III, pe parcursul a doua semestre, ca doua discipline distincte, Drept penal - partea speciala 1 si Drept penal - partea speciala 2).

Prima (Drept penal - partea speciala - I) este structurata in doua parti. In prima parte, am realizat o analiza a infractiunii, in general, explicand "structura"/"modelul" de analiza a oricarei infractiuni si incercand "sistematizarea"/"concentrarea" notiunilor/explicatiilor din cadrul acesteia/acestuia (incepand cu obiectul juridic si terminand cu epuizarea infractiunii). In partea a doua, am analizat infractiunile prevazute in Titlurile I-V ale Partii speciale a Codului penal, pe "structura"/"modelul" de analiza prezentata/prezentat in prima parte a volumului I.

In prezenta (Drept penal - partea speciala - II), am analizat infractiunile prevazute in Titlurile VI-XI ale Partii speciale a Codului penal, pe aceiasi/acelasi "structura"/"model" de analiza prezentata/prezentat in prima parte.

De precizat faptul ca, fara a afecta continutul stiintific al lucrarii, am renuntat la teoretizarile excesive, preferand sa prezint, in cuprinsul analizei infractiunilor prevazute in Partea speciala a Codului penal, explicatiile "esentiale", iar in subsolul acesteia, explicatiile "suplimentare". Am adoptat aceasta abordare, pornind de la cele mai sus sesizate dar si de la realitatea ca studentii (marea majoritate) se pregatesc sa devina practicieni (nu teoreticieni) ai dreptului. De asemenea, chiar daca analiza infractiunilor este realizata conform dispozitiilor Codului penal in vigoare, am facut referire si la dispozitiile corespondente din viitorul Cod penal.

Daca am procedat corect, si demersul isi va dovedi utilitatea, va hotari timpul si cei carora le este adresata.

Autorul

Drept penal. Partea speciala II - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum