1493806993SEE0M.jpg

Cod: 10411

ISBN: 1841-60471701

Editura:

Data aparitiei: 2017

Colectia:

Pagini: 140

Disponibilitate: rezervare

Caiete de drept penal nr. 1/2017

Autor:

Dreptul penal reprezinta o componenta esentiala a oricarui sistem juridic, cu implicatii profunde in ceea ce priveste calitatea actului de justitie. In acelasi timp, in contextul frecventelor fluctuatii legislative din perioada actuala, numarul problemelor carora teoreticienii si practicienii dreptului penal sunt chemati a le gasi solutii a crescut exponential. Iar un nou forum de discutii asupra acestora nu poate fi decat binevenit. Apoi, pentru ca in orice comunitate profesionala sau stiintifica de prestigiu, existenta mai multor publicatii are rolul de a stimula dezbaterea, de a incuraja exprimarea de opinii, nu de putine ori contradictorii, dar care, in final, conduc la identificarea celor mai potrivite solutii.

Cui se adreseaza revista? Prin modul in care a fost conceputa si structurata, credem ca in paginile sale se va regasi – ca autor sau cititor – orice persoana preocupata de problematica dreptului penal, indiferent de statutul sau actual – practician al dreptului, teoretician sau student.

Ce ne propunem? In primul rand, realizarea unei publicatii, cu aparitie trimestriala, de un inalt nivel profesional. In paginile revistei isi vor gasi locul doar materiale originale, care abordeaza analitic, pe baza unei temeinice documentari doctrinare si jurisprudentiale, aspecte de actualitate din teoria si practica dreptului penal roman si a celui comparat.

In acelasi timp, ne propunem sa contribuim la relansarea dezbaterii stiintifice asupra problemelor de actualitate intre principalele scoli de drept penal ale tarii, dar si la racordarea doctrinei noastre la marile teme de dezbatere ale doctrinei penale europene. De aceea, in paginile revistei se vor regasi pe viitor si contributii ale unor specialisti din principalele tari europene, traduse in limba romana.

Nu in ultimul rand, dorim sa stimulam si implicarea tinerei generatii de penalisti in discutia profesional-stiintifica, oferind un mijloc de valorificare a rezultatelor activitatii lor profesionale.

In incercarea de a materializa aceste propuneri, revista este structurata in urmatoarele rubrici:
I. Doctrina, care va reprezenta sectiunea cea mai importanta a revistei. Dorim publicarea in aceasta rubrica doar a studiilor avand o tinuta stiintifica impecabila, bazate pe o temeinica documentare, argumentate corespunzator, menite sa identifice probleme si sa propuna solutii in interpretarea si aplicarea legii penale.

II. Jurisprudenta, rubrica mai restransa ca intindere, in care isi vor gasi locul hotarari judecatoresti adnotate sau examene de practica judiciara. Vor fi avute in vedere doar hotarari care prezinta solutii inedite sau abordeaza probleme controversate, acordand in acelasi timp atentie deciziilor cu impact direct in activitatea instantelor, cum este cazul deciziilor proinuntate in recurs in interesul legii sau al deciziilor Curtii Constitutionale incidente in materie penala. Nu va exista insa o sectiune de jurisprudenta rezumata in cadrul acestei rubrici.

III. Recenzii, rubrica ce isi propune semnalarea aparitiei unor lucrari de specialitate din tara sau strainatate, insotita de o prezentare succinta a continutului lucrarii si de scurte consideratii pe marginea acestuia.

IV. Info, rubrica in cadrul careia ne propunem sa aducem in atentie evenimente, din tara sau din strainatate, de interes pentru teoreticienii si practicienii dreptului penal.

V. Curier penal, rubrica realizata de unii colaboratori permanenti ai revistei, ce sistematizeaza toate modificarile legislative si jurisprudentiale recente in domeniul dreptului penal si procesual penal sau chiar si a altor discipline, in masura in care au un impact asupra domeniului predilect al revistei.

Ramanem deschisi oricaror propuneri de imbunatatire a structurii si continutului revistei.

Colegiul de redactie

Caiete de drept penal nr. 1/2017 - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum