1532689442QPSM5L.jpg

Cod: 11088

ISBN: 1844-645001801

Editura:

Data aparitiei: 2018

Colectia:

Pagini: 252

Disponibilitate: in stoc

Revista romana de jurisprudenta nr. 1/2018

Revista romana de jurisprundenta celebreaza Anul Centenarului Marii Uniri printr-o noua abordare a formatului revistei si aparitia ei intr-o serie de 4 numere in acest an.

Numarul 1 debuteaza cu un eseu dedicat personalitatii lui Take Ionescu, realizat de domnul prof. univ. dr. Petre Turlea.

De asemenea, incepand cu acest numar, rubrica de Jurisprudenta va contine o noua sectiune, si anume cea de Drept constitutional.

Tot ca o noutate, in acest numar, in sectiunile de jurisprudenta este tratata cate o tema de interes, mai exact:
- Probleme privind competenta instantelor judecatoresti (Drept civil si drept procesual civil)
- Probleme actuale de insolventa (Dreptul afacerilor)
- Prescriptia exctinctiva in materia contenciosului administrativ si fiscal (Dreptul contenciosului administrativ si fiscal)
- Executarea si incetarea contractului individual de munca (Dreptul muncii si dreptul securitatii sociale)

Hotararile judecatoresti din rubrica Jurisprudenta privesc probleme actuale, controversate sau neobisnuite din practica instantelor, fiind ordonate pe sectiuni, in functie de materia tratata.

Dintre acestea, le amintim pe cele insotite de comentarii:
- Reguli de competenta internationala aplicabile unei actiuni fundamentate pe un contract international de leasing (avocat drd. Dan Petrache)
- Procedura insolventei. Competenta materiala si teritoriala a instantelor (judecator dr. Marian Buda)
- Atributiile judecatorului-sindic. Decizii de oportunitate. Reguli impuse de art. 45 lit. o) din Legea nr. 85/2014 (judecator Mihaela Saracut)
- Alegerea membrilor comitetului creditorilor in prima adunare a creditorilor. Conditii de alegere (judecator Lotus Gherghina)
- Prescriptia dreptului material la actiune in materie fiscala (judecator dr. Andreea Tabacu)
- Inadmisibilitate si prescriptie. Ordinea de solutionare (judecator dr. Andreea Tabacu)
- Prescriptie in materia contractelor administrative (avocat dr. Andrei Soare)
- Momentul incetarii contractului de munca in cazul pensiei de invaliditate de gradul III. Continuarea raportului de munca, cu reducerea normei de munca, doar in baza acordului expres al partilor materializat intr-un act aditional la contract (judecator dr. Oana Cristina Niemesch)
- Transfer de intreprindere. Externalizarea prestarii serviciilor de coordonare resurse umane. Concediere din motive care nu tin de persoana salariatului (judecator Mihaela Glodeanu)
- Incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului. Demisie. Manifestarea de vointa neindoielnica a salariatului in sensul incetarii raporturilor de munca (judecator Silvia Georgiana Ignat)
- Incetarea contractului individual de munca in perioada de proba. Conditiile in care salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba la acelasi angajator (judecator Maria Violeta Duca)
- Abrogarea normelor legale referitoare la suspendarea raportului de serviciu al functionarului public ca urmare a trimiterii in judecata. Neconstitutionalitate (magistrat-asistent dr. Ionita Cochintu)
- Aspecte referitoare la impreviziune. Singura interpretare care se subsumeaza cadrului constitutional in ipoteza unei reglementari generale a impreviziunii in executarea contractelor de credit este cea potrivit careia instanta judecatoreasca, in lipsa acordului dintre parti, are competenta si obligatia sa aplice impreviziunea in cazul in care constata ca sunt indeplinite conditiile existentei acesteia (judecator dr. Petre Lazaroiu)
- Aspecte cu privire la descentralizarea competentelor autoritatilor administratiei publice. Dihotomia local-central, rezultata din descentralizarea competentelor autoritatilor administratiei publice, nu poate fi opusa insasi legiuitorului (judecator dr. Petre Lazaroiu si magistrat-asistent dr. Ionita Cochintu)

In rubrica Dezbateri RRDJ, autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instantelor judecatoresti. Astfel, in acest numar veti putea citi urmatoarele articole pe temele dezbatute la rubrica de jurisprudenta:
1. Despre prescriptie in materia contenciosului administrativ (judecator dr. Andreea Tabacu)
2. Posibilitatea de a se critica, in apel, nerespectarea ordinii de solutionare a exceptiilor procesuale susceptibile de a determina anularea, respingerea sau perimarea cererii de chemare in judecata, invocate de parat in fata primei instante. Analiza speciala cu privire la nesolutionarea cu prioritate, in mod eronat, a exceptiei de necompetenta (judecator Radu-Mihai Necula)
3. Executarea hotararii judecatoresti de atragere a raspunderii fostului administrator al debitoarei aflate in insolventa (judecator dr. Marcela Comsa)
4. Solutii de unificare a jurisprudentei in materia insolventei sau cu impact in materia insolventei (judecator dr. Nicoleta Tandareanu)

Revista romana de jurisprudenta nr. 1/2018 - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum