1521616407TDASWQ.jpg

Cod: 10337

ISBN: 1844-645001706

Editura:

Data aparitiei: 2018

Colectia:

Pagini: 210

Disponibilitate: in stoc

Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2017

Numarul 6 debuteaza cu rubrica Jurisprudența, in care sunt reunite hotarari judecatorești, unele dintre acestea insoțite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobișnuite din practica instanțelor. Acestea sunt ordonate pe secțiuni, in funcție de materia tratata. Dintre acestea, amintim hotararile insoțite de comentarii:

- Obligatie afectata de modalitati. Diferenta dintre termen si conditie (judecator Anamaria Campean)
- Retragere asociat. Lipsa calitații procesuale pasive a celorlalți asociați. Stabilirea drepturilor patrimoniale ale asociatului retras. Determinarea impozitului datorat pentru aceste drepturi (judecator drd. Claudiu Daniel Falcan)
- Anulare act administrativ. Autorizatie de construire pentru mansardarea imobilului. Nevalabilitatea acordului proprietarilor vecini (judecator dr. Carmen Adriana Domocos)
- Deshumare. Alte motive decat stabilirea cauzelor mortii. Obligarea parohiei la deshumarea defunctului inhumat din eroare peste locul de veci apartinand altuia. Neimplinirea termenului de un an de la data inhumarii defunctului (asist. univ. drd. Silviu-Dorin Schiopu)
- Suspendarea actului administrativ. Autorizatie de construire emisa in temeiul unei hotarari judecatoresti. Neindeplinirea conditiilor legale privind suspendarea actului administrativ (judecator dr. Carmen Adriana Domocos)
- Respectarea demnitații in munca. Incetarea hartuirii morale. Sarcina probei. Caracterul neintemeiat al cererilor (judecator dr. Lucia Uta)
- Tentativa de omor cu reținerea scuzei provocarii. Recunoașterea invinuirii. Reducerea succesiva a limitelor de pedeapsa, conform art. 79 alin. (1) C. pen. (judecator dr. Carmen Adriana Domocos)
- Hotarare de condamnare. Alte obligatii ale condamnatului prevazute de Legea nr. 76/2008 (judecator dr. Carmen Adriana Domocos)

In rubrica Dezbateri RRDJ, autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instanțelor judecatorești. Astfel, in acest numar veți putea citi urmatoarele articole:
1. Efectele Deciziei nr. 369/2017 a Curții Constituționale a Romaniei. Orientari si tendințe jurisprudențiale la nivelul Inaltei Curți de Casație si Justiție (judecator dr. Nela Petrișor)
2. Cazul de recurs in casatie prevazut in art. 438 alin. (1) pct. 12 C. pr. pen. (judecator dr. Sandel Lucian Macavei)
3. Jurisprudenta referitoare la aplicarea avertismentului pentru contraventiile in care legea speciala nu prevede aceasta sanctiune (prof. univ. dr. Tiberiu Medeanu)
4. Cererea de renuntare la judecata si taxa de timbru (judecator dr. Andreea Tabacu)
5. Aplicarea directa a dreptului Uniunii Europene in contextul in care ințelesul normelor europene a fost deslușit de catre Curtea de Justiție a Uniunii Europene (magistrat-asistent dr. Ionița Cochințu)
6. Competenta de executare silita in cazul creantelor bugetare revine executorilor fiscali. Clarificari (consilier superior Adela Safta)
7. Instanța competenta sa soluționeze cererile avand ca obiect inlocuirea masurii de protecție speciala a plasamentului in regim de urgența cu masura de protecție alternativa a tutelei (conf. univ. dr. Andreea Draghici)
8. Aspecte controversate din jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si din jurisprudenta Curtii Constitutionale referitoare la delimitarea, pe de o parte, a notiunilor de „autoritate publica” si „institutie publica” si, pe de alta parte, a notiunilor de „autoritate publica” si „autoritate publica asimilata” in materia operatorilor care presteaza servicii de utilitate publica in baza unui contract de furnizare (conf. univ. dr. Oliviu Puie)

Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2017 - Conducere

Alte numere ale revistei

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri