Soluții eficiente de luptă împotriva corupției și a fraudei, ediția a III-a

Picture 28 ianuarie 2020 | 608 accesari

Camera de Comerț și Industrie București, Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar şi Universul Juridic organizează conferința „Soluții eficiente de luptă împotriva corupției și a fraudei, ediția a III-a”, la data de 28 ianuarie 2020.

Evenimentul va avea loc în sala Ștefan Cerchez, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, str. Ion Ghica, nr. 4, Sector 3, București (vis-à-vis de Palatul BNR).

Prezentare:

Poziția României în cadrul Indicelui de Percepție a Corupției s-a îmbunătățit de la 69 (în 2013) la 59 în anul 2017, dar încă la distanță de 19 locuri față de ținta propusă de Strategia Națională de Competitivitate: locul 40 în 2020.

La nivelul percepției publice, corupția continuă să fie identificată ca o piedică în prestarea serviciilor publice de calitate la nivel central și local, ca un fenomen ce subminează administrarea eficientă a fondurilor publice și obstrucționează înfăptuirea justiției, afectând totodată mediul de afaceri.

Comisia Europeană, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) recomandă țării noastre să se asigure că legislația în domeniul corupției se aplică în mod egal tuturor. Totodată, instituțiile de profil trebuie să intensifice eforturile de urmărire penală a cazurilor de corupție la scară mică și să dezvolte Strategia Națională Anticorupție prin introducerea unor criterii de referiță și a unor obligații mai coerente pentru administrația publică și prin punerea rezultatelor la dispoziția publicului.

Evenimentul își propune să contribuie la creșterea gradului de cunoaștere și vizibilitate a măsurilor de prevenire a corupției și consolidare a integrității în sectorul public și privat, facilitând un schimb interactiv de idei, bune practici și experiențe în scopul identificării celor mai bune soluții la problemele apărute în respectarea normelor anticorupție.

În condițiile în care incidența problemelor de natură penală în raporturile comerciale este în creștere, este esențială abordarea multidisciplinară care să acopere nu numai dimensiunea juridică a riscurilor de natură eminamente penală, ci și ariile de drept substanțial în contextul în care aceste riscuri se manifestă, fie că vorbim de aspecte fiscale, contabile, piață de capital, dreptul societăților comerciale sau reglementările din materia concurenței.

 

Audiență:

Directori juridici și de Compliance ai companiilor și instituțiilor de stat (ministere, agenții de stat, primării, Consilii Județene, etc.)

Reprezentanți ai mediului de afaceri (companii românești și multinaționale)

Asociații patronale și profesionale

Reprezentanți ai băncilor comerciale și ai societăților de asigurări

Judecători, procurori, oficiali din Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne

Avocați, evaluatori, consultanți fiscali, auditori publici interni

Specialiști în control intern, ONG-uri de profil, Mass-media

 

Teme de discuție:

Cooperarea între instituțiile naționale implicate în lupta împotriva corupției și a fraudei

Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2016-2020

Îmbunătățirea sistemului de control intern prin implementarea de mecanisme de prevenție și detecție a fraudelor

Instituționalizarea eticii în magistratură

Etica profesională în domeniul bancar

Integritatea și infracțiunile de serviciu

Sisteme de avertizare etică

 

Agendă:

09,00 -09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09,30-11,30: Sesiunea I:

Sorin Tănase, Director Adjunct, Direcția de Prevenire a Criminalității, Ministerul Justiției – Evoluții înregistrate în procesul de implementare a Strategiei Naționale Anticorupție 2016 – 2020: protecția persoanelor care semnalează încălcări ale legii (avertizorii de integritate) și interdicțiile post-angajare (pantouflage-ul)

Daniel Bratu, Comisar – șef de poliție, Direcția de Investigare a Criminalității Economice, M.A.I – I.G.P.R

- Rolul structurilor de investigare a criminalității economice din cadrul Poliției Române în domeniul fraudelor la regimul achizițiilor publice

- Prezentarea a două cazuri de corupție instrumentate la nivelul DICE

Mihai Acsinte, Managing Partner, Mihai Acsinte Law Office - Prevenirea fraudei informatice – aspecte specifice

George-Mihai Popa, Corporate Legal Department Director, E.ON România

 

11,30-12,00: Business networking coffee break

12,00-14,00: Sesiunea a II-a:

Andreea Paul, Președinte INACO (Inițiativa pentru Competitivitate)  Inițiativa pentru Competitivitate

Silviu Gresoi, membru fondator, Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor – Proiecte de succes împotriva Corupției din sistemul Bancar și cel Energetic

Paul Herinean, General Manager, ICEU Training Group – Competitive Intelligence

Cosmin Șerbănescu, Președinte, Institutul Național de Control Intern din România (INCIR) – Managementul riscurilor de corupție

14,00-15,00: Business lunch &  networking

 

Taxa de participare este de 300 de lei + TVA și include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la prânz;

– Documentația oficială a evenimentului și acces la prezentările speakerilor;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni.

 

Pentru înscrieri: https://www.universuljuridic.ro/solutii-eficiente-de-lupta-impotriva-coruptiei-si-a-fraudei-editia-a-iii-a/#formular

 

Contact:

Mircea Fica, Editor, 0732. 903. 216, mircea.fica@universuljuridic.ro

Cristian Pavel, Director Dezvoltare, 0744.656.568, cristian.pavel@universuljuridic.ro

Roxana Biga, Project Manager; 0733.674.555, roxana.biga@universuljuridic.ro

* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

 

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM