Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a VI-a

Picture 16 iunie 2020 | 43 accesari

Camera de Comerț și Industrie București și Universul Juridic organizează conferința „Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a VI-a” , la data de 16 iunie 2020.

Evenimentul va avea loc în Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-à-vis de Palatul BNR).

 

Prezentare:

Activitatea Consiliului Concurenței se desfășoară pe două componente principale: una preventivă, de monitorizare a piețelor și supraveghere a actorilor de pe aceste piețe și una corectivă, menită să restabilească și să asigure dezvoltarea unui mediu concurențial normal.

Astfel, misiunea autorității române de concurență poate fi definită sintetic ca fiind aceea de a proteja și de a stimula concurența pe piața românească în vederea dezvoltării unui mediu concurențial normal, pentru ca, în final, să se asigure o promovare cât mai bună a intereselor consumatorilor.

Consiliul Concurenței încurajează întreprinderile să își dezvolte programe eficiente de conformare cu regulile de concurență, pentru a preveni participarea la încălcări ale legii care ar expune întreprinderile sancțiunilor pecuniare ori de altă natură sau unor prejudicii de imagine.

Prevenirea practicilor anticoncurențiale este mult mai eficientă decât investigarea și sancționarea încălcărilor. Este de așteptat ca prin asumarea unor politici clare, ferme și eficiente, întreprinderile – indiferent de dimensiune, obiect de activitate, prezență geografică – să manifeste un interes direct de a se proteja împotriva vulnerabilităților și amenințărilor ce generează riscuri de încălcălcare ale normelor de concurență.

Consiliul Concurenței rămâne una dintre cele mai puternice autorități, cu o experiență bogată și un renume format, în special, prin sancțiunile mari aplicate în ultima perioadă.

În 2019, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare totală de 20,3 milioane de euro, din care companiile au recunoscut aproximativ 30%. Din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru abuz de poziție dominantă, 91%, restul de 9% fiind aplicate pentru carteluri. La sfârșitul anului 2019, Consiliul Concurenței avea în derulare 32 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței.

Consiliul Concurenței a avut anul trecut calitatea procesuală în 207 dosare privind concurența. 94% din procentul hotărârilor Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost favorabile Autorității de Concurență. Anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut 99% din valoarea totală a amenzilor contestate.

În cea de-a șasea ediție a conferinței cu tema MEDIUL DE AFACERI SUB LUPA CONSILIULUI CONCURENȚEI, vom dezbate probleme importante pentru companii, instituții de stat, asociații patronale și profesionale. Evenimentul va fi unul interactiv, urmând să fie prezentare mai multe studii de caz.

 

Teme de discuție:

Concurența în mediul online;

Concurența neloială – practică judiciară recentă, studii de caz, concurența neloială ca problemă a IMM-urilor;

Noutăți legislative în materia concurenței – legislația națională (proiectul de modificare a legii), legislația unională (directive) etc.;

Spețe recente din dreptul comunitar cu un impact deosebit;

Conformarea cu legislația concurenței;

Acțiunile în despăgubire pentru încălcări ale legislației concurenței;

Tendințe privind operațiunile de concentrare economică;

Componenta penală a dreptului concurenței;

Abuzul de poziție dominantă și modalitățile în care acesta operează;

 

Avantajele politicii de clemență;

 

Propuneri vorbitori:

 Bogdan Chirițoiu, Președinte, Consiliul Concurenței

Judecător, Curtea de Apel București

Florin Dănescu, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor

Reprezentant Partener 1

Reprezentant Partener 2

 

Audiență: Directori juridici din companii românești și multinaționale din următoarele sectoare economice: Telecom, Energie, Farma, Automotive, Financiar-Bancar, Transporturi, Construcții, FMCG; Publicitate;  Directori Corporate Affairs și Directori Compliance; Avocați specializați în Dreptul Concurenței; Reprezentanți ai băncilor, societăților de asigurări, firmelor de leasing, fondurilor de investiții etc.; Reprezentanți/directori juridici ai companiilor și instituțiilor de stat; Reprezentanți asociații profesii liberale; Reprezentanți autorități de reglementare; Mass Media.

 

Agenda:

09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09,30  11,30: Sesiunea I

11,30 – 12,00: Business networking coffee break

12,00  14,00: Sesiunea a II-a

14,00 – 15,00: Business lunch &  networking

 

 Contact:

Mircea Fica, Editor, 0732. 903.216, mircea.fica@universuljuridic.ro

Cristian Pavel, Director Dezvoltare, 0744.656.568, cristian.pavel@universuljuridic.ro

Roxana Biga, Project Manager; 0736.366.192, roxana.biga@universuljuridic.ro

 

Taxa de participare este de 300 de lei + TVA și include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la prânz;

– Documentația oficială a evenimentului și acces la prezentările speakerilor;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni.

 

Pentru înscrieri: https://www.universuljuridic.ro/mediul-de-afaceri-sub-lupa-consiliului-concurentei-editia-a-vi-a/#formular

 

* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.


* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

 

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM