Lansarea cartii "Manual de Drept penal. Partea generală", autor M. A. Hotca

Picture 09 decembrie 2017 | 1102 accesari

Sâmbătă, 9 decembrie 2017, Athénée Palace Hilton din București a fost gazda unui important eveniment editorial, precedat de o dezbatere interesantă asupra problemelor de actualitate din domeniul dreptului penal. Zeci de profesioniști din domeniul juridic au participat la lansarea cărții "Manual de Drept penal. Partea generală", volum scris de domnul prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca și publicat de Editura Universul Juridic.

Între personalitățile care au dat curs invitației de a fi alături de domnul Mihai Adrian Hotca la acest eveniment s-au numărat domnul prof. univ. dr. Ovidiu Predescu (vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, cercetător ştiinţific de onoare al Institutului de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" al Academiei Române și director al publicațiilor "Dreptul"), doamna conf. univ. dr. Mirela Gorunescu (prodecan Facultatea de Drept a Universității "Nicolae Titulescu" din Bucureşti), domnul conf. univ. dr. Norel Neagu (avocat în cadrul Hotca&Asociații), doamna conf. univ. dr. Laura Stănilă (din cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara) și doamna jud. dr. Carmen Domocoş (Tribunalul Bihor).

"Mie îmi plac anumite aforisme, anumite sintagme sau expresii care s-au consacrat în decursul timpului. Întotdeauna spun și cei care mă cunosc știu acest lucru: să ne trăim clipa, sau cum spunea Horațiu, Carpe diem quam minimum credula postero! Haideți să trăim clipa și să fim cât mai încrezători în viitor! (...) Eu vă propun să ieșim din cutia socială, din această paradigmă pe care o trăim în fiecare zi pentru că vrem, nu vrem, suntem tributari unei paradigme, unor corsete sociale", a transmis participantilor domnul prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca în alocuțiunea de început.

Ulterior, timp de aproape două ore, specialiștii în drept penal prezenți la eveniment au discutat pe marginea problemelor corupției din perspectivă juridică, parchetului european, legalitatea și proporționalitatea în materie penală, teme de foarte mare actualitate în societatea românească. După dezbatere a urmat și mult așteptatul moment al lansării volumului.

"Doresc să îi mulțumesc domnului prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca pentru generoasa invitație pe care mi-a adresat-o și onorantă în același timp, de a fi aici, alături de dumneavoastră, la o dezbatere științifică pe teme de actualitate de drept penal. Prima oară când am primit această lucrare, acum câteva săptămâni la sediul ministerului public, la mine la birou – mi-a adus-o domnul profesor Norel Neagu – am avut senzația că primesc cartea domnului profesor Bulai, regretatului profesor Bulai, Dumnezeu să îl odihnească în pace! Tot așa se intitula și cartea dumnealui, Manual de Drept penal. Cartea are 550 de pagini, prin urmare este un volum amplu care tratează principalele instituții de drept penal cu modestia și decența omului inteligent îi spune manual deși lucrarea întrunește structura și exigențele unei monografii. A fost elaborată în baza unei bibliografii de excepție, conținând tratate, monografii, cursuri și studii din domeniu, române și străine, atât cele clasice precum Explicațiile dongoroziene, sau cele aparținând doctrinei și literaturii penale actuale. Cartea are note de subsol ample, cu trimiteri clare și complete la doctrina și practica judecătorească, referitoare la o instituție sau alta, menite să complinească subiectul tratat și să-l informeze corect pe cititorul care vrea să se documenteze suplimentar. Este o lucrare care merită a fi citită atât de teoreticieni, cât și de practicienii dreptului pentru că au ce afla, au ce învăța de acolo. Cartea conține numeroase elemente comparative între actualul Cod Penal în vigoare și cel anterior, intrat în vigoare în 1969. Domnule profesor, o să închei cu un singur cuvânt, din limba latină. Excelsior. Vă mulțumesc frumos!", a declarat cu acest prilej domnul Ovidiu Predescu.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM