Conferinta Forumul Dreptului Muncii; Cu cine modernizăm România?

Picture 07 martie 2019 | 741 accesari

Joi, 7 Martie 2019, Camera de Comerț și Industrie București și Universul Juridic organizează conferința Forumul Dreptului Muncii; Cu cine modernizăm România?

Evenimentul se va desfășura în Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.


Prezentare

În contextul în care România pierde 350 de locuitori pe zi, criza forței de muncă trece de la faza acută spre cea cronică. Prognozele specialiștilor arată că până în 2050 vom mai fi doar 16 milioane, iar efectele pe termen lung vor fi dramatice.
România a pierdut după 1990 circa 4 milioane de oameni (în general forță de muncă bine calificată – medici, profesori, ingineri, maiștri, muncitori, constructori, etc.).
Eurostat anticipează o scădere a ponderii populației în vârstă de muncă în total populație, de la o valoare de 67,5% în anul 2015, la o valoare de 63,2% în anul 2030.

În contextul noile curriculumuri educaționale confuze, a unui nivel descurajant de pregătire al dascălilor și preparatorilor, se ridică o întrebare absolut justificată: cu cine ducem mai departe și modernizăm România?

Actualul Executiv are ținte foarte ambițioase pentru stimularea creării de noi locuri de muncă și pentru ca angajații să primească salarii decente și motivante, care să stopeze migrația forței de muncă în statele bogate.

Potrivit PIAROM, majoritatea joburilor nou create anul trecut în sectoarele unde predomină capitalul autohton sunt slab plătite și cele mai expuse, întrucât reflectă creșterea nesustenabilă a economiei.

Alături de reducerea birocrației și a corupției, de diminuarea fiscalității și dezvoltarea infrastructurii, flexibilizarea pieței muncii este o cerință majoră a companiilor românești și multinaționale.

În cadrul Forumului Dreptului Muncii vor fi prezentate soluții pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor și pentru corelarea programei școlare cu cerințele pieței (învățământul profesional dual).

Forumul Dreptului Muncii va analiza cantitativ și calitativ litigiile de muncă existente în prezent pe rolul instanțelor și va arăta cât de afectat este bugetul instituțiilor de stat, al companiilor private și de stat care au fost date în judecată de foști angajați disponibilizați. În acest context, participanții la eveniment vor putea afla soluțiile propuse de avocații pentru soluționarea rapidă a conflictelor de muncă și pentru diminuarea pierderilor societăților private, precum și a instituțiilor și companiilor de stat. Totodată, vom arăta avantajele unor soluții sofware în domeniul resurselor umane.

Mai mult, în cadrul evenimentului va fi lansată cartea ”Tratat privind răspunderea pentru daune în raporturile de muncă – legislație, doctrină, jurisprudență”, în prezența autorului, prof. univ. dr., av. Alexandru Țiclea


Audiență

Manageri, antreprenori, directori juridici și de resurse umane din firme private, din societăți multinaționale, din companii și instituții de stat, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Inspecției Muncii, ANOFM, avocați, magistrați, profesori de Dreptul Muncii, mediatori, experți în legislația muncii, ONG-uri, mass-media.

Teme de discuție

Litigii de muncă – jurisprudență, restrospectivă a ultimilor doi ani
Codul Muncii – factor de echilibru pe piața muncii
Dinamica pieței muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare din România, în perioada 2016 – 2019
Noi reglementări în legislația muncii – ucenicia la locul de muncă, telemunca;
Disponibilitatea și competența resurselor umane
Perspectivele angajării de forță de muncă în următorii ani
Viitorul învățământul profesional dual în România
Soluții software în domeniul resurselor umane

Propuneri vorbitori

Sesiunea I (axată pe legislație)

Alma Manuela Ciornei, Judecător, secția a VIII-a, Tribunalul București – Litigii de muncă – jurisprudență, restrospectivă a ultimilor doi ani
Prof. univ. dr., av. Alexandru Țiclea – Încetarea contractului de muncă ca urmare a intrării în pensie
Prof. univ. dr. Magda Volonciu, Managing Partner, Volonciu și Asociații
Maria Motântău, Șef Serviciu, Direcția Control Relații de Muncă, Inspecția Muncii
Sesiunea a II-a (axată pe HR)

Mihnea Costoiu, Rector, Universitatea Politehnică București
Tiberiu Dobrescu, Președinte, Autoritatea Națională pentru Calificări
Gabriel Radu, Inspector de specialitate, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) – Învățământul dual din România – forma de organizare a învățământului profesional și tehnic: evoluții și provocări, exemple de bună practică


Agendă

09,00-09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee
09,30-11,30: Sesiunea I (Legislație)
11,30-12,00: Business networking coffee break
12,00-14,00: Sesiunea a II-a (HR)
14,00-15,00: Prânz de lucru, networking

Taxa de participare este în valoare de 300 lei (inclusiv TVA) și include:

Participarea la toate sesiunile evenimentului
Participarea la pauzele de cafea
Documentația oficială a evenimentului

➡ Pentru înscriere la conferință accesați: https://www.universuljuridic.ro/conferinta-forumul-dreptului-muncii-cu-cine-modernizam-romania/#formular

➡ Pentru mai multe detalii despre participare vă rugăm să ne contactați la adresa conferintele@universuljuridic.ro.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM