In honorem Nicolae Volonciu – Aniversarea a 90 de ani

Picture 24 noiembrie 2017 | 534 accesari

Reputatul cadru didactic al Facultății de Drept a Universității din București, domnul prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, a fost aniversat la împlinirea vârstei de 90 de ani de către colegii din mediul universitar într-un eveniment festiv de excepție.


Manifestarea a avut loc vineri, 24 noiembrie 2017, cu începere de la ora 15:00, în Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu această ocazie, cei care au lucrat îndeaproape cu domnul profesor Volonciu au pregătit un volum de mărturii și studii juridice dedicat domniei sale. Volumul este coordonat de domnul conf. univ. dr. Cristian Mitrache și doamna lector univ. dr. Andra-Roxana Trandafir, fiind publicat la Editura Universul Juridic, partener al evenimentului. Manifestarea din 24 noiembrie a coincis, în mod fericit, și cu sărbătorirea a 158 de ani de existență a Facultății de Drept a Universității din București.


La eveniment au participat foști studenți, doctori și doctoranzi ai domnului profesor, cadre didactice din învățământul juridic, studenți ai Facultăților de Drept, precum și alți profesioniști ai dreptului.


După intonarea imnului "Gaudeamus igitur", domnul prof. univ. dr. Flavius Baias, decanul Facultății de Drept a Universității din București, a transmis urări de bun venit participanților la acest deosebit eveniment aniversar. "Sărbătorim un moment emoționant. Nu este un simplu artificiu retoric. Sunt convins că nu doar eu sunt emoționat, ci chiar și domnul profesor Volonciu are emoții. Am avut onoarea să devin coleg cu domnul profesor Volonciu și nu pot să spun decât atât: fiecare întâlnire cu domnia sa este o bucurie. O bucurie a clipei de a trăi, de a vorbi cu domnia sa, dialoguri din care, vă spun fără să exagerez, am învățat câte ceva. Iată că a venit momentul să-l sărbătorim împreună. Să sărbătorim nu vârsta domnului profesor Volonciu, ci tinerețea sa de spirit, puterea sa de a iubi și de a se bucura de viață și de cei pe care îi iubește, putere din care, cred, cu toții trebuie să învățăm", a spus, între altele, decanul Facultății de Drept a Universității din București.


Domnul prof. univ. dr. Flavius Baias i-a înmânat sărbătoritului o diplomă de excelență la împlinirea a 90 de ani în semn de prețuire și recunoaștere pentru contribuția deosebită adusă învățământului superior în domeniul științelor juridice.


În discursul său, directorul departamentului de drept penal din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, conf. univ. dr. Cristian Mitrache, a menționat că există deja o tradiție ca în preajma zilei facultății să fie omagiați profesorii cu ocazia împlinirii unor vârste respectabile. "Suntem bucuroși că avem astăzi ocazia să-l sărbătorim pe domnul profesor Nicolae Volonciu, care a fost profesorul tuturor. Nu cred că există cineva în sală care să nu fi făcut ore cu domnul profesor. În semn de prețuire, colectivul de Drept Penal a scos un volum omagial dedicat domniei sale. Lucrarea a apărut cu sprijinul conducerii Facultății de Drept și cu ajutorul Editurii Universul Juridic, editură care în decursul timpului s-a dovedit a fi un partener constant în editarea de lucrări omagiale adresate profesorilor noștri cu ocazia împlinirii a diferite vârste. Este al doilea volum omagial pe care facultatea noastră îl dedică domnului profesor Volonciu, după primul, apărut când domnul profesor a împlinit 85 de ani. Spre deosebire de primul volum, în acesta veți găsi și articole științifice, nu doar aprecieri și mărturii", a declarat domnul conf. univ. dr. Cristian Mitrache.


Cu prilejul acestui eveniment festiv, domnul prof. univ. dr. Nicolae Volonciu a depănat amintiri din viața universitară a Bucureștiului din primii ani postbelici, mulțumind, totodată, participanților pentru toată prețuirea lor. "În primul rând, mulțumesc tuturor celor prezenți. În al doilea rând, mi se pare că sunt acasă. Și nu întâmplător. Dacă închid ochii, fix cu o zi înainte, am fost tot aici, în această aulă. E drept că de atunci au trecut 71 de ani. În 1946, Universitatea din București s-a deschis pe 23 noiembrie. Primul an universitar postbelic complet. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu era pus lacătul la ușa Universității din București, dar nici școală nu se făcea. Mai ales flăcăii, fiindcă ei reprezentau grosul pe vremea aceea, fetele erau cam 10%. Azi proporția este inversă, dar pe atunci, unde erau studenții noștri? Știu și eu, pe la Odessa, pe la Cotul Donului, pe la Stalingrad, numai de facultate nu aveau timp săracii. Câte unul mai venea la facultate în concediu de boală, mai dădea câte un examen. Practic anul universitar era înghețat, dar el curgea, dar carte nu se făcea. Atunci, în 1946, a fost primul an postbelic când s-a făcut o deschidere festivă a învățământului superior, pe 23 noiembrie, într-o joi, în această aulă. Azi e vineri. De aceea spun că închid ochii și mă simt ca ieri în această sală", a povestit domnul prof. univ. dr. Nicolae Volonciu.


Sărbătorirea din Aula Magna a Facultății de Drept a completat un alt eveniment deosebit de important, ce a avut loc la 17 octombrie 2017, atunci când Președintele României a semnat decretul prin care a oferit domnului profesor Nicolae Volonciu Ordinul Național "Steaua României", în grad de Cavaler.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM