Forumul Național de Drept Bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”

Picture 26 noiembrie 2019 | 985 accesari

Universul Juridic, cu sprijinul ARB, CPBR, CSALB și al Facultății de Drept, Universitatea din București, organizează Forumul național de drept bancar, ediția I, cu tema „Provocări de ordin legislativ și juridic pentru instituțiile de credit din România”.

Evenimentul se va desfășura pe 26 noiembrie 2019 în Sala Stoicescu a Facultății de Drept, Universitatea din București, din b-dul Mihail Kogălniceanu 36-46, sector 5, începând cu ora 9.00.

Partenerii evenimentului sunt: Centrul de Soluționare a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB), Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), Peli Partners, Vodafone România, și easyLaw.

Prezentare:

Prima ediție a FORUMULUI NAȚIONAL DE DREPT BANCAR este un demers ambițios al grupului editorial Universul Juridic prin care se dorește înțelegerea și aprofundarea principalelor provocări cu care se confruntă sistemul bancar din România în domeniul legislativ și fiscal. Miza esențială a evenimentului este simplă: din dialogul deschis și argumentat între cei mai reputați specialiști ai dreptului bancar și reprezentanții celor mai importanți jucători din piața de profil se vor extrage concluzii, recomandări și direcții de acțiune care pot sprijini băncile să performeze.

Universul Juridic reunește în acest eveniment specializat principalii factori decizionali din instituțiile de execuție și supraveghere, „arbitri”, juriști de elită, asociații profesionale și patronale de profil, consultanți și jurnaliști din domeniu.

Care sunt problemele de stringentă actualitate ale instituțiilor de credit?

Băncile comerciale din România se văd obligate să răspundă și să se conformeze unor eventuale  viitoare modificări legislative care vor afecta serios viitorul relației client-bancă comercială, comportamentul clienților, dar și rezultatele financiare ale instituțiilor de credit.

Instituțiile de credit sunt poziționate „în ochiul furtunii”, încolțite de o clientelă tot mai exigentă și mai volatilă, de legi, norme și directive interne și europene costisitoare și cronofage, de un asalt fără precedent al noilor tehnologii. Există, desigur, o sumedenie de aspecte de ordin legislativ, juridic, fiscal și procedural care trebuie limpezite pe parcurs.

Prin temele propuse, anvergura vorbitorilor și soluțiile pe care le vor indica aceștia, conferința își propune să lămurească instituțiile din piața financiar-bancară, dar finalmente și pe clienții acestora (persoane fizice și juridice), cu privire la prefacerile și impactul tuturor noilor măsuri și provocări cu care se confruntă sistemul.

Agenda evenimentului:

09.00-09.30: Înregistrarea participanților și welcome coffee

09.30-11.30: Sesiunea I

 

Moderator: Lucian Bercea, prof. univ. dr., Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara

 

Speakeri confirmați:

Florin Dănescu, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor

Impredictibilitatea legislativă în sistemul bancar

Alexandru Berea, Director, Direcția Juridică, BCR

Nevoia de transparență în procesul legislativ

Marieta Avram, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din București

Titlurile executorii: ce să fie și ce nu fie in sine?

Radu Rizoiu, conf. univ. dr., Partener, SCP  ”Rizoiu & Poenaru”

(Mai) Este dreptul civil util în activitatea bancară?

Carmen Peli, Managing Partner, Peli Partners

Despre PSD2 și (alți) demoni

 Lucian Bercea, prof. univ. dr., Decanul Facultății de Drept, Universitatea de Vest, Timișoara

Fine tuning sau trial and error: despre coerența jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene privind transparența contractelor de credit încheiate cu consumatorii

11.30-12.00  Dizertație

 Invitat special: „De ce România nu este Danemarca?” – prezentare a dlui Valentin Lazea, economist-șef, Banca Națională a României

De ce este importantă pentru economiști o justiție puternică și independentă? Despre modelul extractiv versus modelul inclusiv, despre elite prădătoare versus elite benevolente, despre justiție aservită vs. justiție independentă, despre creștere bazată pe imitație vs. creștere bazată pe inovare.

12.00 -12.30 Pauză de cafea

 12.30 – 14.30 Secțiunea a II-a

 Moderator: Rodica Tuchilă, director executiv, Asociația Română a Băncilor

 Speakeri confirmați:

 Rodica Tuchilă, director executiv, Asociația Română a Băncilor

Provocări și oportunități pentru sistemul bancar - implementarea noilor standarde și directive europene (SEPA, PSD2, MIFID II, Basel III etc.)

 Răzvan Faer, președinte APERO, Head of Marketing & Strategy, Transfond

Efectele și beneficiile aderării la sistemul de plăți instant

Mihai Rotaru, Director Adjunct, Direcția Juridică, Banca Transilvania, vicepreședinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar din România

Derularea contractelor de credit bancar încheiate cu consumatorii în contextul propunerilor legislative actuale

 Mihaela Corina Bouleanu, Director, Compliance Directorate, OTP Bank România  

Noi reglementari privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului - Efectele Directivei a 4 – a AML asupra sistemului bancar

Bogdan Pătru. Public Policy Director,  Mastercard România

Rolul schemelor de plată în circuitul non-cash, preocupările pe linie tehnologică a industriei cardurilor, rolul de asanare a economiei subterane și de securizare a tranzacțiilor, ca premiză pentru ordinea juridică de ansamblu din sistem

14.30-14.45 Sesiune de întrebări și răspunsuri. Concluzii

14.40-15.30 Networking lunch

 

Audienţă:

Directori juridici și directori financiari din bănci, societăți de leasing, societăți de asigurări, IFN-uri, fonduri de pensii; avocați; reprezentanți ai companiilor care oferă soluții tehnologice pentru industria financiar-bancară; mass-media.

Intrarea este liberă, pe baza înscrierii din formularul de mai jos, în limitele locurilor disponibile.

Pentru înscrieri:https://www.universuljuridic.ro/forumul-national-de-drept-bancar-editia-i-cu-tema-provocari-de-ordin-legislativ-si-juridic-pentru-institutiile-de-credit-din-romania/#formular

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM