Fond și formă, genul feminin în panteonul dreptului, ediția I

Picture 08 martie 2021 | 712 accesari

Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București organizează, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii din data de 8 martie 2021, masa rotundă cu titlul „Fond și formă, genul feminin în panteonul dreptului”, ediția I.

Genul feminin – femeile lumii juridice, profesori consacrați, magistrați, avocați, notari -, profesioniști de elită aflați în conducerea profesiilor reprezentate, își reunesc energiile creatoare celebrând femeia și realizările sale în lupta pentru drepturi și egalitate.

Este, până la urmă, o provocare nu numai de suflet, ci, în special, una științifică, dorind să explorăm împreună antica dihotomie juridică dintre substanță și manifestarea sa exterioară, într-o cromatică în care cei doi termeni își manifestă valențele și își valorifică importanța, care te conduce în decorul impresionant al panteonului dreptului, găzduit, astăzi, de Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București. Vom evoca fundamente doctrinare, dar și soluții de practică, despre clasic și modern în înțelegerea epopeii schimbărilor de paradigme sociale și juridice din dreptul intern și internațional privind femeia în expresia ei cea mai largă a drepturilor și intereselor sale, într-o întâlnire despre drept ca știință, dar și ca artă, pornind de la o instituție tradițională și căutând conexiunile și determinările acesteia cu multe alte instituții specifice.

Mărțișorul Virtual oferit de Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București și de invitatele sale femeilor de pretutindeni îl constituie acest eveniment, pe care îl transmitem, pe calea undelor, prietenelor noastre femei și celor care le prețuiesc realizările.

 

Moderator

Conf. univ. dr. Manuela TĂBĂRAȘ – Decan, Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu din București

Decan al Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu din București, conferențiar universitar, titular al cursului de Drept civil. Contracte speciale, Dreptul asigurărilor, formator la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, Institutul Notarial Român, avocat, Baroul București (suspendat din 2007), notar public, autor de articole, studii, prelegeri, interviuri, propuneri legislative, proiecte științifice, cursuri universitare, culegeri de jurisprudență și legislație. 

 

Speakeri și teme (în ordinea intervențiilor)

1. Jud. dr. Luminița CRIȘTIU-NINU – Președinte, Curtea de Apel București – Câteva aspecte privind protecția femeii prin mijloace de drept

Președinte al Curții de Apel București, absolvent de studii postuniversitare, master în „Științe penale”, Universitatea Titu Maiorescu din București, Doctor în Drept, Școala Doctorală a Facultății de Drept, Universitatea din București, materia Drept procesual penal, activități extinse publicistice în literatura de specialitate. 

2. Prof. univ. dr., av. Magda VOLONCIU – Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu din București – Telemunca și viața de familie

Profesor universitar al Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu din București, activități universitare și publicistice extinse, autor de monografii, tratate, cursuri universitare, articole de specialitate. Membru fondator și partener coordonator al SCPA Magda Volonciu și Asociații, experiență practică de peste 25 ani, începând cu anul 2007, constant clasată în elita profesională de către Chambers and Partners, nominalizată ca fiind „cel mai influent avocat în dreptul muncii din România”, în 2011 notându-se calitatea sa de adevărat „Decan al dreptului muncii din România”. 

3. Prof. univ. dr. Smaranda ANGHENI – Vicepreședinte, Consiliul de Administrație al Universității Titu Maiorescu din București – Întreprinderea familială – influențe asupra patrimoniului comun al soților

Vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Universității Titu Maiorescu din București (2020-prezent), rector al Universității Titu Maiorescu din București (din 2012-2020); profesor – director de master al departamentului de Drept privat, în cadrul parteneriatului Universitatea Titu Maiorescu – Universitatea din Orleans, Franța (din 2007), conducător de doctorat la Universitatea Titu Maiorescu din București (din 2010), membru al Baroului București, arbitru al Curții de Arbitraj Comercial Internațional (din 2003), profesor-formator – Institutul Național al Magistraturii (2001-prezent), profesor asociat la ASE, Universitatea din Montreal (1996-1997), profesor asociat la Academia de Studii Economice, București (1996-2002), activități universitare și publicistice extinse, autor de monografii, tratate, cursuri universitare, articole de specialitate. 

4. Prof. univ. dr., jud. Cristina ROTARU – Director, Institutul Național al Magistraturii – Infracțiuni privind viața sexuală cu victime minore

Judecător din 1995 la Judecătoria Sect. 5, apoi la Tribunalul București, Curtea de Apel, iar, din 2010, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Din 2017 este director al Institutului Național al Magistraturii. Profesor universitar (materia Drept penal – Parte specială), Facultatea de Drept, Universitatea din București. Absolventă a cursurilor de doctorat – Departamentul de Drept Public, Universitatea Las Palmas de Gran Canaria în 2001-2002. Profesor invitat al Universității Las Palmas de Gran Canaria, al Universității Santiago de Compostela și al Universității din Valencia. Membru în Comisia de elaborare a Legii de punere în aplicare a Noului Cod penal. 

5. Conf. univ. dr. Andra-Roxana TRANDAFIR – Prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea din București – Violența în familie asupra femeilor: de la răpirea Sabinelor la ordinele de protecție din perioada pandemiei

Prodecan al Facultății de Drept a Universității din București, conferențiar universitar al Facultății de Drept a Universității din București, titular la disciplinele Criminologie, Drept penal. Partea specială și Răspunderea penală a persoanei juridice, autor de lucrări și articole științifice (cele mai recente fiind „Răspunderea penală a persoanei juridice”, 2020, și ediția a V-a cursului Drept penal. Partea specială II. Curs tematic”, împreună cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru și prof. univ. dr. Valerian Cioclei, 2021. 

6. Jud. Laura RADU – Președinte, Tribunalul București – Recunoașterea statutului de refugiat pentru motivele apartenenței la un anume grup social și de religie. Privire specială asupra femeii refugiat

Președinte al Tribunalului București, judecător cu experiență profesională și managerială de peste 20 de ani, formator la Institutul Național al Magistraturii, colaborator la Școala Națională de Grefieri, autor de articole de specialitate. 

7. Conf. univ. dr. Felicia MAXIM – Prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu din București – Drepturile femeilor și pandemia COVID-19

Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu, promoția 1994, cadru didactic titular la disciplina Drept internațional public a Facultății de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu din anul 1999, Doctor în Drept internațional public al Institutului de cercetări juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, autor de monografii, cursuri universitare, articole de specialitate, avocat în Baroul București (în prezent suspendat), actualmente prodecanul Facultății de Drept, Universitatea Titu Maiorescu. 

8. Jud. dr. Nicoleta Mirela NĂSTASIE – Tribunalul București – Locuința familială și insolvența. Riscuri, stigmat social, regim juridic de protecție

Judecător, Tribunalul București, Secția a VII-a Civilă, Doctor în Drept – summa cum laudae – Universitatea Titu Maiorescu din București, studii postuniversitare (burse internaționale) – The Global Insolvency Practice Course, PGD in International Insolvency, expert din partea Universității Titu Maiorescu în cadrul Programului Internațional de cercetare „JCOERE”, finanțat de Comisia Europeană în Programul Orizont 2020: „Cooperarea Judiciară în vederea sprijinirii Redresării Economice în Europa”, judecător Tribunalul București, Tribunalul Ilfov, Judecătoria Buftea, avocat.

9. Asist. univ. dr. Ramona PREDESCU – Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu din București – Influența tehnicilor de reproducere asistată medical asupra familiei contemporane

Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu din București (2015), Doctor în Drept (2019), asistent universitar titular, Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București, autor a peste 10 studii și articole în reviste de specialitate. 

10. Notar public dr. Laura BADIU – Președinte, Camera Notarilor Publici din București – Actul de lichidare a regimului matrimonial din perspectiva notarială. Munca femeii în gospodărie, desuetă pentru stabilirea cotei de contribuție la dobândirea bunurilor?

Provine din rândul magistraților, actualmente notar public, cu o experiență de peste 20 ani. Membru în Colegiul director al Camerei Notarilor Publici din București din 2007 până în prezent, președintele Camerei Notarilor Publici din București din 2014 până în prezent, formator în cadrul Institutului Notarial Român din 2011 până în prezent, autor de articole de specialitate. 

11. Conf. univ. dr. Oana GHIȚĂ – Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova – Influențe ale dreptului la despăgubiri, reglementat de art. 388 din Codul civil, asupra patrimoniului foștilor soți

Conferențiar universitar doctor în Drept civil, titular al cursului de Dreptul familiei, regimuri matrimoniale, la Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova, avocat în Baroul Dolj, arbitru și formator la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților. A publicat, în colaborare sau ca unic autor, 13 cursuri universitare, tratate, monografii și 56 de articole/studii care prezintă contribuții in extenso, publicate în reviste științifice cu prestigiu recunoscut în domeniul științelor juridice.

12. Conf. univ. dr. Manuela TĂBĂRAȘ – Decan, Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu din București – Convenția parentală. Aparenta paradigmă a ocrotirii intereselor copilului în cazul stabilirii locuinței alternante

Decan al Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu din București, conferențiar universitar, titular al cursului de Drept civil. Contracte speciale, Dreptul asigurărilor, formator la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, Institutul Notarial Român, avocat, Baroul București (suspendat din 2007), notar public, autor de articole, studii, prelegeri, interviuri, propuneri legislative, proiecte științifice, cursuri universitare, culegeri de jurisprudență și legislație. 

 

Evenimentul va fi transmis LIVE pe paginile UTM București, Portalul Universul Juridic și pe Facebook, luni, 8 martie 2021, începând cu ora 12:00. Accesul este liber.

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM