PIRATERIA IN DOMENIUL EDITORIAL

Picture 23 aprilie 2010 | 2911 accesari

Titlul acestui editorial pleacă de la o situaţie oarecum inedită pe piaţa editorială, şi anume piratarea de carte. M-am lovit de această situaţie la începutul editurii UNIVERSUL JURIDIC, în anul 2002. Ce înseamnă piratarea de carte? Răspunsul este simplu - se tipăresc (de regulă, în tipografii clandestine) titlurile cu vandabilitate mare din toate domeniile. Piratarea de carte, în ceea ce ne priveşte, a privit în 2002 TRATATELE Profesorului Deak - Contracte speciale şi Succesoralul.

În fapt, se reproduce identic exemplarul original, dar fără a respecta întocmai caracteristicile tehnice ale acestuia - tiparul este de mai proastă calitate şi, uneori, "piraţii" nu reuşesc să găsească fonturile exemplarului original, mai ales în ceea ce priveşte fonturile folosite în realizarea copertei - aşa cum s-a întâmplat la cărţile noastre.

Am identificat la acel moment firma care ne piratase cărţile, dar fără să reuşim să probăm în instanţă acest lucru, deoarece îşi luaseră măsuri de precauţie. Ceea ce este însă foarte interesant la această "activitate" de piratare este că de la momentul la care noi am pus pe piaţă tirajul profesorului Deak până la momentul "piratării" nu au trecut mai mult de 3 săptămâni.

Tocmai din cauza acestei situaţii, începând cu toamna anului 2002, am oferit autorilor UNIVERSUL JURIDIC posibilitatea de a controla tirajul pentru cărţile editate la noi prin semnarea fiecărui exemplar. Marea majoritate a acceptat şi acest lucru este evidenţiat pe pagina 4 a cărţilor editate de noi, care conţin următoarea sintagmă "NICUN EXEMPLAR DIN PREZENTUL TIRAJ NU VA FI COMERCIALIZAT DECÂT ÎNSOÞIT DE SEMNÃTURA AUTORULUI ŞI ȘTAMPILA EDITORULUI APLICATE PE INTERIORUL ULTIMEI COPERTE".

Iată cum o situaţie regretabilă a schimbat un mod de abordare în piaţă şi credem că decizia noastră de a oferi Autorilor noştri posibilitatea controlării tirajului este una salutară. Oferim autorului un parteneriat şi-l asigurăm în acest fel şi de buna noastră credinţă.

Vom persevera în a oferi autorilor UNIVERSUL JURIDIC posibilitatea controlării tirajului, în speranţa că vom limita în acest fel şi piratarea cărţilor, dar şi din dorinţa de a aduce pe această piaţă un cod de bune-practici.

Nicolae Cîrstea

 


Nicolae Cîrstea este, alături de Laura Cîrstea, fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND, acum şi al ujmag.ro.

A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.
Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost agent de distribuţie al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.
În prezent este director general al acestor companii.

 

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM