Institutul de Stiinte Administrative "Paul Negulescu" (ISAR)

Picture 28 mai 2010 | 8223 accesari

În aceste zile se desfăşoară la Sibiu Sesiunea Ştiinţifică Anuală a INSTITUTULUI DE ŞTIINÞE ADMINISTRATIVE "Paul Negulescu" Editura Universul Juridic fiind deja un partener tradiţional al acestei manifestări.

Deşi este, poate, puţin cunoscut, Institutul are o istorie extrem de interesantă fiind printre primele astfel de institute la nivel mondial. A fost înfiinţat în anul 1925 din iniţiativa profesorul Negulescu şi a fost în 1930 membru fondator al INSTITUTULUI INTERNAÞIONAL DE DREPT ADMINISTRATIV cu sediul la Bruxelles.
În perioada interbelică, Institutul de Ştiinţe Administrative al României a desfăşurat o importantă activitate ştiinţifică în domeniul ştiinţelor administrative, activitate recunoscută de altfel şi prin conferirea prin lege, în anul 1928, a statutului de "stabiliment de utilitate publică".

Ca editor, încă din anul 1926, al Revistei de drept public, Institutul a reuşit să aducă în România importante personalităţi şi cele mai actuale teze ale ştiinţelor administrative şi dreptului public european şi de dincolo de graniţele Europei.

Pentru administraţia publică a României, Institutul a însemnat nu numai o sursă de inspiraţie şi un eficient şi funcţional centru de informare şi documentare, dar a realizat o stabilizare a doctrinei administrative la nivel european, direcţionând activitatea administrativa atât în faza pregătirii elaborării legilor cât şi în faza executării acestora.

Desfiinţat abuziv de regimul comunist în anul 1948, Institutul de Ştiinţe Administrative al României "Paul Negulescu" a fost reînfiinţat la 16 februarie 1995 la Sibiu, ca rezultat al iniţiativei participanţilor la simpozionul naţional cu tema "Constituţionalitate şi legalitate în administraţia locală şi judeţeană", organizat în perioada 21-22 octombrie 1994 de către Universitatea din Sibiu - Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, în colaborare cu Prefectura şi Consiliul Judeţean.

Profesorul Antonie Iorgovan a fost cel care s-a identificat de multe ori în viaţa publică cu activitatea de după Revoluţie a Institutului, reuşind să redea acestuia un binemeritat prestigiu. După dispariţia profesorului Iorgovan, conducerea Institutului este asigurată de dna Profesor Verginia Vedinaş care are alături distinşi profesori şi personalităţi marcante ale vieţii academice româneşti dar şi ale administraţiei publice. Structura de conducere are următoarea componenţă: Profesorul Augustin Fuerea - raportor general, dna Profesor Narcisa Petrescu este director ştiinţific, dna profesor Ioana Vasiu răspunde de relaţiile internaţionale, dl Profesor Emil Bălan este membru al consiliului ştiinţific, dl Profesor Ioan Dragoman este membru al consiliului ştiinţific. Domnul Marius Mazilu este director executiv al Institutului.

Este o echipă redutabilă care face eforturi, alături de toţi membri acestui Institut, ca ştiinţa administrativă în România să fie la un nivel înalt.

Nicolae Cîrstea

 


Nicolae Cîrstea este, alături de Laura Cîrstea, fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND, acum şi al ujmag.ro.

A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.
Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost agent de distribuţie al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.
În prezent este director general al acestor companii.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM