Dezbaterea cu tema "Problematici privind declansarea executarii silite"

Picture 05 iulie 2018 | 1247 accesari

Joi, 5 iulie, Baroul Bucureşti şi Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti în parteneriat cu CEJ Bucureşti şi Editura Universul Juridic au organizat dezbaterea "Problematici privind declanşarea executării silite".

Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivităţi a Baroului Bucureşti începând cu ora 16.00.

Moderatorul dezbaterilor a fost domnul jud. Vasile Bozeșan, vicepreședinte al Tribunalului Ilfov.

Domnul judecător Bozeșan a susținut în cadrul evenimentului o prelegere cu tema "Limitele verificărilor realizate de executor asupra cererii de executare silită".

A luat, de asemenea cuvântul jud. George-Alexandru Lazăr cu privire la "Executorialitatea contractelor încheiate online și a garanțiilor". În plus, au avut loc dezbateri pe tema "Ce poate și ce nu poate verifica instanța în cadrul procedurii de încuviințare a executării", prelegere a susținută de domnul lect. univ. dr. Nicolae-Horia Țiț.

Invitat special a fost doamna prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina care a dezbătut tema "Încuviințarea executării silite în ipoteza intervenției".

În cadrul dezbaterii, un moment special a fost lansarea colecției "Biblioteca de executare silită", colecție coordonată de domnul jud. Vasile Bozeșan.

Această colecție a debutat în luna mai 2018 cu primele 3 titluri:

– "Condițiile esențiale ale executării silite" (autor Vasile Bozeșan);
Titlurile executorii" (autor George-Alexandru Lazăr);
"Încuviințarea executării silite" (autor Nicolae Horia Țiț).



Cu privire la aceste titluri, domnul Bozeșan a vorbit pe larg, în cadrul Emisiunii "Legal Point" nr. 83, cu titlul "Biblioteca de executare silită" (Emisiunea Legal Point este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro).

Astfel, receptivi la efervescența problemelor variate și accentuat complexe cu care se confruntă domeniul executării silite, Coordonatorul (Vasile Bozeșan) și Editorul (Universul Juridic) își asumă, conjugat, proiectul Colecției "Biblioteca de executare silită", prin care își propun să realizeze o extinsă serie de lucrări cu tematici circumscrise procedurii de executare silită.
În demersul de realizare a Colecției se urmăresc analiza succesivă a tuturor instituțiilor specifice executării silite, precum și abordarea tuturor aspectelor ce implică o relaționare a executării silite cu domenii conexe.

De asemenea, în mod necesar, în cadrul Colecției, o atenție aparte va fi acordată lucrărilor dedicate rolului și incidenței profesiilor/activităților liberale (notari, avocați, practicieni în insolvență, mediatori) în procedura de executare silită, cu o preocupare accentuată pentru activitatea și răspunderea executorilor judecătorești și fiscali, în calitatea acestora din urmă de organe cu prerogative în punerea în executare a titlurilor executorii.

În acest sens, afirmându-se dezideratele exigenței și rigorii ca valențe obligatoriu atașate Colecției, lucrările vor reflecta o adecvare eficientă între teme și expertiza autorilor în scopul oferirii cititorilor a unor soluții corecte problemelor analizate.

Colecția își propune o perspectivă duală asupra temelor de executare silită, îmbinând abordarea teoretică și viziunea practică asupra acestora. Astfel, fiecare lucrare va cuprinde atât o analiză teoretică (expuneri, problematizări, comentarii), cât și o prezentare a soluțiilor jurisprudențiale în cadrul unei părți dedicate practicii judiciare.

Asigurând o reală specificitate contextului fiecărei teme abordate, lucrările Colecției "Biblioteca de executare silită" vor putea fi valorificate util pentru solubilizarea problematicilor doctrinare, dar și pentru identificarea soluțiilor concrete cu vocație de aplicare în procedura execuțională.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM