Decernarea distinctiei de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Nicolae Titulescu" din București domnului Koen Lenaerts, presedinte al CJUE

Picture 06 noiembrie 2017 | 206 accesari

Luni, 6 noiembrie 2017, domnului Koen Lenaerts, profesor de drept european al Universității Catolice din Leuven și președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene, i s-a decernat distincția de Doctor Honoris Causa al Universității "Nicolae Titulescu" din București. Ceremonia, la care au participat sute de cadre didactice, practicieni în drept și studenți, a avut loc la la sediul Universității "Nicolae Titulescu", în Amfiteatrul 1.


"Prin decernarea distincției de Doctor Honoris Causa, Universitatea «Nicolae Titulescu» din București este onorată să recunoască în domnul Koen Lenaerts un promotor al societății bazate pe norma de drept și al dialogului formator dintre judecătorul național și Curtea de Justiție de la Luxemburg", au subliniat oficialii instituției de învățământ superior.


Comisia de elaborare a Laudatio pentru profesorul Koen Lenaerts a avut următoarea componență: domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, Ministrul Justiției, domnul prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan, membru corespondent al Academiei Române, domnul prof. univ. dr. Gabriel Boroi, rectorul Universității "Nicolae Titulescu", domnul judecător dr.Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale a României, domnul prof. univ. dr. Nicolae Popa, cadru didactic al Universității "Nicolae Titulescu".


Domnul Koen Lenaerts a obținut diploma de licență în drept în anul 1977 în cadrul Katholieke Universiteit Leuven (Universitatea Catolică din Leuven). Obţine, în cadrul Universității Harvard, Master of Laws (1978) și Master in Public Administration (1979). Doctoratul în științe juridice, susținut în cadrul Universității Catolice din Leuven (1982), a avut în vedere un studiu comparativ asupra jurisprudenței constituționale a Curții Europene de Justiție și a Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii.


Domnul Koen Lenaerts a fost asistent (din 1979 până în 1983) și ulterior a fost numit profesor de drept european la Universitatea din Leuven. Activitatea sa didactică este legată și de Universitatea Harvard (visiting professor, 1988-1989), College of Europe, Bruges (Profesor, 1984-1989) și Institutul Universitar European, Florența (Profesor invitat la Academia de Drept European în anii 1990 și 2000). A fost, de asemenea, avocat în Baroul din Bruxelles (1986-1989) și Director al Institutului de Drept European, Universitatea Catolicâ din Leuven (1990-2009).


Domnul Koen Lenaerts a exercitat funcția de judecător la Tribunalul de primă instanță al Comunităților Europene (1989-2003) și, din 7 octombrie 2003, a fost numit judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În perioada 2012-2015 a fost vice-președinte al acestei instanțe. În data de 8 octombrie 2015, a fost ales președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene, funcție pe care o exercită și în prezent. Domnul Koen Lenaerts este unul dintre cei mai importanți cercetători ai dreptului european. Publicațiile sale constituie repere în studiul și în dezvoltarea dreptului Uniunii Europene.


"Traseul său profesional este exemplar pentru orice student al unei facultăți de Drept pasionat de științele juridice. Ce poate fi mai ilustrativ pentru o carieră juridică de excepție decât o asemenea evoluție în cadrul unei instituții de nivelul Curții de justiție a Uniunii Europene, de la cea de referent juridic până la cea de președinte ale acestei înalte jurisdicții instituționale? O asemenea persoană demonstrează o excepțională perseverență în practica sa profesională, dar și o profundă cunoaștere umană și profesională", a menționat domnul prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan în discursul elogios dedicat domnului Koen Lenaerts.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM