[CUM A FOST] EXPERTIZA JUDICIARĂ. Conferința „Modificarea Ordonanţei nr. 2/2000. Perfecţionarea cadrului legal al expertizei judiciare”, ediția a II-a

Picture 05 noiembrie 2018 | 935 accesari

Profesiile liberale au nevoie de unitate

Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) și Editura Universul Juridic au organizat luni, 5 noiembrie 2018, la Palatul Patriarhiei, cea de-a XI-a ediție a evenimentului Ziua Profesiilor Liberale. CEC Bank a fost partener al conferinței.

În prima parte a zilei s-a desfășurat evenimentul cu tema „Rolul și viitorul profesiilor liberale din România”.

Președintele UPLR, Adrian Vascu a subliniat faptul că se impune elaborarea unei legi cadru a profesiilor liberale, care să armonizeze și sa îmbunătățească aspectele diferite ale modului de funcționare actual.

Caracteristice pentru aceste profesii sunt existenţa unui cod de etică, pregătirea profesională continuă şi confidenţialitatea relaţiilor cu clientul.

Prezent la eveniment, ministrul Justiției, Tudorel Toader a subliniat că este posibilă şi necesară o consolidare a profesiilor liberale. “Ministerul Justiţiei a fost şi rămâne un susţinător al reglementărilor legale şi al adoptării statutelor de exercitare a profesiilor liberale în acest domeniu”, a arătat Tudorel Toader.

La rândul său, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României a remarcat importanța UPLR și a asociațiilor membre. El a precizat că în comisia pe care o conduce se dezbat în prezent câteva proiecte importante pentru profesiile juridice, invitându-i pe reprezentanții acestora la dezbateri. “Este nevoie de un dialog susținut pentru a dezvolta profesiile liberale”, a apreciat Robert Cazanciuc.

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu a anunțat că CNIPMMR oferă UPLR un loc în Consiliul Economic și Social. El a criticat calitatea actului legislativ, amintind faptul că Executivul a adoptat prin ordonanță de urgență modificări importante în legislația care reglementează insolvența.

La această conferință, au mai avut prezentări următorii:

EUGEN ȘUȘU – Secretar General Adjunct, Consiliul Concurenței
Prof. univ. dr. VASILE RĂILEANU – Prorector, Academia de Studii Economice București
Conf. univ. dr. PETRUȚ CIOBANU – Vicepreședinte, Uniunea Națională a Barourilor din România
DAN MANOLESCU – Președinte, Camera Consultanților Fiscali
Notar Public CARMEN DIMA – membru al Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România
Dr. CIPRIAN TEODOR MIHĂILESCU – Președinte, Camera Auditorilor Financiari din România
NICULAE BĂLAN – Președinte, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România
DANA ABABEI – Președinte, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România
NEAGU UDROIU – publicist, reprezentantul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR)
DORIN CIOBANU – Președinte, Asociația Lichidatorilor și Administratorilor din Republica Moldova (ALARM)
În a doua parte a zilei a avut loc conferința cu tema Modificarea Ordonanței nr. 2/2000. Perfecționarea cadrului legal al expertizei judiciare.

Specialiști din cadrul Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție împreună cu reprezentanții profesiilor liberale au explicat necesitatea actualizării actului normativ care reglementează expertiza judiciară.

Principala concluzie a evenimentului este că se impune creșterea onorariilor de care beneficiază în prezent experții judiciari, având în vedere munca depusă și complexitatea dosarelor în care este folosită expertiza lor.

Despre UPLR

Uniunea Profesiilor Liberale din România este o organizație neguvernamentală, apolitică, înființată la data de 11 iunie 2001, în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, dobândind personalitate juridică prin înscrierea sa în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor ținut la Judecătorie. Uniunea Profesiilor Liberale din România este formată din asociații de profesii liberale și este deschisă aderării tuturor organizațiilor profesionale, persoane juridice care îndeplinesc condițiile prevăzute în Statutul său. UPLR reprezintă aproximativ 85.000 membri ai organizațiilor profesionale. Uniunea Profesiilor Liberale din România este membru cu drepturi depline al Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS și al Uniunii Mondiale a Profesiilor Liberale – UMPL.

Pentru mai multe informații și poze de la eveniment: https://www.universuljuridic.ro/expertiza-judiciara-conferinta-modificarea-ordonantei-nr-2-2000-perfectionarea-cadrului-legal-al-expertizei-judiciare-editia-a-ii-a/

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM