[CUM A FOST] Conferințele Online UpDate Work: Carantina și forța majoră. Impactul asupra relațiilor de muncă

Picture 09 aprilie 2020 | 633 accesari

Impactul carantinei și a forței majore asupra relațiilor de muncă a fost prima din cele cinci Conferințe organizate în cursul lunii aprilie 2020 de Universul Juridic, în parteneriat cu MCP Cabinet avocați. Această serie unitară a Conferințelor UpDate Work are în vedere punerea în discuție a unor noi instituții juridice, social și economice ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul României, atenționarea asupra derapajelor care pot să apară în contextul dat și găsirea/oferirea de soluții optime atât pe perioada carantinei, cât, mai ales, după această perioada, când criza economică și criza socială vor determina reașezarea (upgradarea) conceptelor și derulării relațiilor de muncă.
Speakerii invitați au fost:
Marius-Cătălin Preduț, avocat, membru al Baroului București, este fondatorul și coordonatorul MCP Cabinet avocați (www.mcp-avocați.ro), specializat, încă de la înființare, în domeniul relațiilor de muncă și comerciale, precum și, ulterior, în domeniul protecției datelor personale, a drepturilor de autor și a vieții private. Activitatea profesională a fost dedicată, în calitate de avocat titular, numeroaselor cauze, litigii și ample proiecte subsumate relațiilor de muncă, în general, precum și studiilor, articolelor și cercetărilor publicate în mediile de specialitate ori susținute în cadrul a diferite reuniuni științifice. Astfel, Marius-Cătălin Preduț a contribuit substanțial și constant la crearea unei jurisprudențe originale, inclusiv de natură constituțională; la identificarea, prezentarea și implementarea de soluții practice pentru buna derulare a relațiilor de muncă, în contextul transformărilor socio-economice continue; precum și la formarea de avocați și specialiști în dreptul muncii.
Cătălina Bordianu Calangiu - Avocat Fondator Bordianu & Asociații
Ioana Fecioru Gogalniceanu - Avocat Partener Bordianu & Asociații

Temele abordate în cadrul Conferinței:

- Reglementari generale și speciale din Codul muncii, Codul civil, precum și Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgentă, Ordonanțele militare și Ordinele autorităților privind punerea în aplicare a acestora;
- Izolarea și carantina - situații de forță majoră. Doctrina și jurisprudență;
- Restrângerea unor drepturi și libertăți;
- Efecte - măsurile ce pot fi luate, în condițiile legii, de angajatori; adaptarea contractelor de muncă/a actelor adiționale, durata și încetarea situațiilor particulare;
- Forța majoră răstoarnă regula acordului de voință pentru modificarea contractelor de muncă aflate în executare.
În cadrul temelor discutate s-au prezentat și discutat măsurile speciale, excepționale, care au fost impuse de carantinarea și izolarea salariaților, dar și de impunerea restrângerii sau încetării activității societăților angajatoare, punctându-se asupra necesitații adoptării de către angajatori a unor decizii echilibrate, mai ales în condițiile în care, la nivel național, s-a depășit cifra de 1.000.000 de contracte individuale de muncă suspendate într-o perioada foarte scurtă de timp (16 martie 2020-8 aprilie 2020).
Însă, dincolo de perioada de carantinare, izolare și distanțare socială a salariaților (impusă de criza sistemelor de sănătate), avocat Marius-Cătălin Preduț a accentuat că este necesar a nu se apela „major forța majora”, în orice situație, în general, mai ales în situațiile în care avem de-a face cu decizii individuale privind suspendarea, modificarea sau, mai ales, încetarea contractelor de muncă. Toate aceste decizii trebuie să aibă în vedere specificul fiecărei activități sau set de activități desfășurate de salariați, al fiecărui contract individual de muncă, mai ales după perioada de șomaj tehnic, când angajatorii și salariații se bucură de decontarea acestuia de către stat.
Odată cu argumentarea și lămurirea acestei necesități (de a nu privi forța majoră ca fiind aptă să motiveze prin ea însăși orice decizie a societăților angajatoare sau a salariaților), următoarele conferințe vor avea scopul de a trata modul în care poate avea loc modificarea contractelor individuale de muncă, ce anume se poate modifica, ce poate angajatorul modifica unilateral (UpDate Work II – Modificarea contractelor individuale de muncă, 14 aprilie 2020); ce reguli trebuie respectate în situația în care salariatul își desfășoară activitatea în regim de telemuncă (UpDate Work III – Telemunca și munca la domiciliu, 16 aprilie 2020); reorganizarea societăților angajatoare în contextul noii crize economice și sociale generate de pandemia COVID-19 (UpDate Work IV – Reorganizarea societăților angajatoare, 28 aprilie 2020), și, nu în ultimul rând, măsurile de protecție socială a salariaților afectați de noile crize economice și sociale (UpDate Work V – Protecția salariaților, 30 aprilie 2020).
Toate aceste Conferințe vor fi organizate de Universul Juridic în parteneriat cu MCP Cabinet avocați (fondator avocat Marius-Cătălin Preduț, autor al Codului muncii comentat și speaker în cadrul tuturor conferințelor).
Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării Conferinței UpDate Work I, Carantina și forță majoră, impactul asupra relațiilor de muncă, s-a făcut/se face pe Portalul Universul Juridic, pe bază de utilizator și parolă, pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Accesul la înregistrarea video este posibil completând formularul de mai jos.

https://www.universuljuridic.ro/conferintele-online-update-work-carantina-si-forta-majora-impactul-asupra-relatiilor-de-munca/#formular

Taxa pentru înregistrarea video este de 149 lei + TVA.

 

 

Editura Universul Juridic în parteneriat cu MCP Cabinet avocați (fondator Avocat Marius-Cătălin Preduț) organizează joi, 9 aprilie, începând cu ora 12:00, prima conferință din seria: Conferințele Online UpDate Work: Carantina și forța majoră. Impactul asupra relațiilor de muncă.

 

Speakerii invitați sunt:

Marius-Cătălin Preduț, Avocat fondator „MCP Cabinet avocați”, Autor Codul muncii comentat

Cătălina Bordianu Calangiu, Avocat Fondator Bordianu & Asociații

Ioana Fecioru Gogălniceanu, Avocat Partener Bordianu & Asociații

 

Temele abordate vor fi:

– Reglementari generale și speciale din Codul muncii, Codul civil, precum și Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență, Ordonanțele militare și Ordinele autoritaților privind punerea în aplicare a acestora;

– Izolarea și carantina – situații de forța majoră. Doctrina și jurisprudență;

– Restrângerea unor drepturi și libertati;

– Efecte – măsurile ce pot fi luate, în condițiile legii, de angajatori; adaptarea contractelor de muncă/a actelor adiționale, durata și încetarea situațiilor particulare;

– Forța majoră rastoarnă regula acordului de voința pentru modificarea contractelor de muncă aflate în executare.

 

Acreditare INPPA„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare I.N.P.P.A.”.

 

Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ pers. și include:

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium (acces la întreaga arhivă / Revista Universul Juridic);

 

Pentru înscrieri: https://www.universuljuridic.ro/conferintele-online-update-work-carantina-si-forta-majora-impactul-asupra-relatiilor-de-munca/#formular

 

 

Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai sucurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se face doar pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro

* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM