Conferința „Noi reglementări în agricultură”

Picture 19 noiembrie 2019 | 44 accesari

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Editura Universul Juridic organizează în data de 19 noiembrie 2019 conferința „Noi reglementări în agricultură”, la sediul USAMV din Bulevardul Mărăşti, Nr. 59, Sector 1, Bucureşti.

România se confruntă cu provocări enorme în atingerea potenţialul său economic şi social, în sectorul agro-alimentar şi forestier, precum şi la nivelul zonelor rurale. PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic de 50% din media UE şi semnificativ mai mic în zonele rurale.

Din punct de vedere al dezvoltării, zonele rurale înregistrează un decalaj semnificativ faţă de zonele urbane şi se caracterizează prin: deficienţe structurale persistente (numărul mare al populaţiei ocupate în agricultură, îmbătrânirea populaţiei, un număr mare de exploataţii de subzistenţă etc.); valoare  adăugată scăzută a produselor agro-alimentare; randamentele şi productivitatea muncii scăzute în special în agricultura de semisubzistenţă; spirit antreprenorial slab pentru dezvoltarea activităţilor economice, acces redus la credite; o piaţă a terenurilor nefuncţională; o modestă orientare către export; investiţii insuficiente în cercetare şi dezvoltare; accesul la servicii şi infrastructură cu mult în urma zonelor urbane; creşterea continua a disparităţilor regionale; o pondere ridicată a populaţiei expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială; o administraţie publică ineficientă; o serie de riscuri pentru oameni şi mediu exacerbate de schimbările climatice.

Conferința cu tema Noi reglementări în agricultură își propune să prezinte soluții legislative care să determine dezvoltarea fermierilor, stimularea asocierii acestora și o creștere vizibilă a absorbției fondurilor europene. Totodată, în cadrul acestui eveniment vor fi prezentate exemple de succes (companii care au reușit să atragă fonduri europene, care fac export și care contribuie consistent la bugetele locale).

De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi prezentate avantajele Indicațiilor geografice protejate și a Denumirilor de origine protejate.

Producătorii din România, care consideră că fabrică produse agro-alimentare cu calităţi speciale, determinate de o anumită arie geografică (cu factorii acesteia fizici si umani) au interesul de a le valorifica prin “denumiri de origine" sau indicaţii geografice", folosind mijloacele de protecţie disponibile atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.

Propuneri vorbitori:

Prof.univ.dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, Rector, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

Adrian-Ionuț Chesnoiu, Director General, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Conf. univ dr., av. Carmen Mariana Diaconu, Facultatea de Agricultură, USAMV Iași - „Impactul Politicii publice legislative privind accesarea finantarilor in domeniul agricol” Alina Mihaela Toma, Președinte - Director General, Fondul de Garantare a Creditului Rural

Delia Belciu, Avocat Partener, DB Law Office

Reprezentanți federații agricole (LAPAR, Pro Agro, Agrostar) și ai asociațiilor patronale și profesionale (Romalimenta, ROMPAN, APRIL, etc.)

Teme de discutie:

Revigorarea cercetării agricole româ­nești;

Clarificarea statutului juridic și fiscal al cooperativelor și grupurilor de producători;

Nevoia de organizare a activității fermierilor într-o formă juridică prin intermediul căreia aceștia să poata atrage finanțare sau să pătrundă în lanțul de distribuție și desfacere;

Consolidarea regimului juridic al contractelor de închiriere, concesiune și de arendă;

Accelerarea înființării unui cadastru agricol generalizat;

Fonduri mutuale pentru gestionarea unor riscuri în agricultură;

Soluții pentru refacerea sistemului de irigații;

Identificarea de noi piețe pentru produsele românești în vederea creșterii competitivității sectorului agro-alimentar;

Avantajele Indicațiilor geografice protejate și a Denumirilor de origine protejate.

Audienţa:

- Asociaţii şi agenţii din industria agricolă;

- Agricultori– sectorul vegetal, zootehnie;

- Furnizori de inputuri agricole;

- Companii FMCG şi distribuitori;

- Furnizori de soluţii, echipamente şi servicii specifice industriei;

- Experţi în domeniu;

- Investitori;

- ONG-uri de profil, mass-media.

Agendă:

 15,30-16,00: Înregistrarea participanţilor  și expoziție de produse agricole românești

16,00-17,45: Sesiunea I

17,45-18,00: Business networking coffee break

18,00-19,30: Sesiunea a II-a

19,30-21,00: Recepție și degustare de vin

Taxa de participare este în valoare de 300 de lei plus TVA.

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la Recepție;

– Documentatia oficială a evenimentului și acces la prezentările speakerilor;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni.

 

Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin trei zile înaintea evenimentului. Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

Pentru înscrieri: https://www.universuljuridic.ro/conferinta-noi-reglementari-in-agricultura/#formular

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM