Conferința Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a V-a

Picture 19 iunie 2019 | 167 accesari

Miercuri, 19 iunie 2019, Editura Universul Juridic organizează Conferința Mediul de afaceri sub lupa Consiliului Concurenței, ediția a V-a.

Conferința va avea loc la Facultatea de Drept, Universitatea din București, începând cu ora  09.30.

Prezentare

Activitatea Consiliului Concurenţei se desfăşoară pe două componente principale: una preventivă, de monitorizare a pieţelor şi supraveghere a actorilor de pe aceste pieţe şi una corectivă, menită să restabilească şi să asigure dezvoltarea unui mediu concurenţial normal.

Astfel, misiunea autorităţii române de concurenţă poate fi definită sintetic ca fiind aceea de a proteja şi de a stimula concurenţa pe piaţa românească în vederea dezvoltării unui mediu concurenţial normal, pentru ca, în final, să se asigure o promovare cât mai bună a intereselor consumatorilor.

Consiliul Concurenţei încurajează întreprinderile să îşi dezvolte programe eficiente de conformare cu regulile de concurenţă, pentru a preveni participarea la încălcări ale legii care ar expune întreprinderile sancţiunilor pecuniare ori de altă natură sau unor prejudicii de imagine.

Prevenirea practicilor anticoncurențiale este mult mai eficientă decât investigarea și sancționarea încălcărilor. Este de aşteptat ca prin asumarea unor politici clare, ferme şi eficiente, întreprinderile - indiferent de dimensiune, obiect de activitate, prezenţă geografică - să manifeste un interes direct de a se proteja împotriva vulnerabilităţilor şi ameninţărilor ce generează riscuri de încălcălcare ale normelor de concurenţă.

Consiliul Concurenței rămâne una dintre cele mai puternice autorități, cu o experiență bogată și un renume format, în special, prin sancțiunile mari aplicate în ultima perioadă. Anul 2018 a fost unul cu un potențial foarte mare din perspectiva sancțiunilor cumulate, fiind al doilea în topul amenzilor. În 2018, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de 435.194.856 lei (93 milioane euro), cu 253,5% mai mult decât în anul anterior.

Consiliul Concurenţei a avut anul trecut calitate procesuală în 237 dosare privind concurenţa, faţă de 189 în 2017. Procentul hotărârilor Înaltei Curţi de Casație și Justiție, favorabile Autorităţii de Concurenţă este 94%, în creştere cu 4,4% faţă de anul anterior. Anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut 94% din valoarea totală a amenzilor contestate.

În cea de-a cincea ediție a conferinței cu tema MEDIUL DE AFACERI SUB LUPA CONSILIULUI CONCURENȚEI, vom dezbate probleme importante pentru companii, instituții de stat, asociații patronale și profesionale. Evenimentul va fi unul interactiv, urmând să fie prezentare mai multe studii de caz.

Teme de discuție

Concurența în mediul online;
Concurența neloială – practică judiciară recentă, studii de caz, concurența neloială ca problemă a IMM-urilor;
Noutăți legislative în materia concurenței – legislația națională (proiectul de modificare a legii), legislația unională (directive) etc.;
Politica de discount în retail (e.g. Black Friday) – intre mit, legalitate și ilicit;
Procedurile de inspecție și investigare informatică folosite de Consiliul Concurenței;
Spețe recente din dreptul comunitar cu un impact deosebit;
Conformarea cu legislaţia concurenţei;
Acţiunile în despăgubire pentru încălcări ale legislaţiei concurenţei;
Tendințe privind operațiunile de concentrare economică;
Componenta penală a dreptului concurenţei;
Abuzul de poziţie dominantă și modalităţile în care acesta operează;
Avantajele politicii de clemență;
 

Vorbitori

Bogdan Chirițoiu, Președinte, Consiliul Concurenței (confirmat)
Judecător, Curtea de Apel București
Germin Petcu, Avocat Partener, Dobre, Tulei & Asociații (confirmat)
Ștefan Botezatu, Managing Partner, Botezatu și Asociații (confirmat)
Mihai George Popa, Director Juridic, E.ON România (confirmat)
Livia Zamfiropol, Avocat Partener, DLA Piper (confirmat)

Audiență: Directori juridici din companii româneşti şi multinaţionale din următoarele sectoare economice: Telecom, Energie, Farma, Automotive, Financiar-Bancar, Transporturi, Construcţii, FMCG; Publicitate;  Directori Corporate Affairs şi Directori Compliance; Avocaţi specializaţi în Dreptul Concurenţei; Reprezentanţi ai băncilor, societăţilor de asigurări, firmelor de leasing, fondurilor de investiţii etc.; Reprezentanţi/directori juridici ai companiilor şi instituţiilor de stat; Reprezentanți asociații profesii liberale; Reprezentanţi autorităţi de reglementare; Mass Media.  

Agenda:

09,00-09,30: Înregistrarea participanților și welcome coffee
09,30-11,30: Sesiunea I
Bogdan Chirițoiu, Președinte, Consiliul Concurenței
Daniela Bădilă, Director General, Consiliul Concurenței
Carmen Peli, Partener & Head of Competition PeliPartners: „Concurența în mediul online”
Gabriel Ungureanu, Executive Director Wolters Kluwer Romania
11,15-11,30: Biblioteca Universul Juridic disponibilă în Sintact.ro. Lansarea celei mai vaste biblioteci juridice în format electronic
11,30-12,00: Business networking coffee break
12,00-14,00: Sesiunea a II-a
Ștefan Botezatu, Managing Partner, Botezatu și Asociații: „Apecte privind exercitarea dreptului la apărare în cursul investigațiilor”
Mihai George Popa, Director Juridic, E.ON România: „Cooperarea în scopul protejării și promovării concurenței prin conformarea cu legislația aplicabilă și susținerea educării în acest domeniu”
Livia Zamfiropol, Avocat Partener, DLA Piper și Alina Lăcătuș, Avocat Partner, DLA Piper: „Tendințe și perspective”
14,00-15,00: Business lunch & networking
 

Taxa de participare este 300 de lei (TVA inclus) și oferă accesul general la conferință, documentație, prezentări, pauzele de cafea și prânzul de lucru.

Contact:

Mircea Fica, Editor, 0732 903 216, mircea.fica@universuljuridic.ro
Cristian Pavel, Director Dezvoltare, 0744656568, cristian.pavel@universuljuridic.ro
Roxana Biga, Project Manager; 0736.366.192, roxana.biga@universuljuridic.ro

Pentru inscrieri: https://www.universuljuridic.ro/conferinta-mediul-de-afaceri-sub-lupa-consiliului-concurentei-editia-a-v-a/#formular

*Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare - Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.  

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.  

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM