Cea de-a doua editie a Conferintei de Drept penal al afacerilor

Picture 14 iunie 2018 | 524 accesari

Joi, 14 iunie 2018, la Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, a avut loc Conferința de Drept penal al afacerilor, ediția a II-a, organizată de Editura Universul Juridic.

Au participat numeroși practicieni recunoscuți în domeniul dreptului penal, iar invitat special a fost domnul jud. dr. Mihail Udroiu, judecător în cadrul Curții de Apel Oradea.

Conferința a început cu o prelegere referitoare la jurisprudența instanțelor europene cu impact în domeniul afacerilor, susținută de domnul conf. univ. dr., av. Norel Neagu, iar în continuare a luat cuvântul domnul prof. univ. dr., av. Sebastian Rădulețu cu privire la „Unele aspecte controversate privind răspunderea penală a persoanelor juridice”, urmat de domnul av. Augustin Zăbrăuțanu, care a vorbit despre „Societățile tip offshore în raport cu evaziunea fiscală și spălarea banilor”. Discuțiile au fost purtate apoi cu privire la „Subiecții procesuali în materia sechestrului în cazul infracțiunilor economice”, temă susținută de doamna lect. univ. dr. Elena Oancea, precum și cu privire la „Aspecte controversate privind impozitul pe dividende în cazul infracțiunii de evaziune fiscală”, prelegere expusă de către domnul asist. univ. dr., av. Mircea Sinescu. Înainte de pauză, a luat cuvântul și invitatul special al evenimentului, domnul jud. Mihail Udroiu, care a vorbit despre „Prolegomene la standarde de probă în materia acuzațiilor penale economico-financiare”.

A doua parte a conferinței a fost marcată de lansarea Revistei Române de Drept penal al afacerilor (director: prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, redactor-şef: prof. univ. dr. Dan Lupaşcu). Cu această ocazie, domnul prof. univ. dr. Ovidiu Predescu a făcut o prezentare a Revistei.

De asemenea, au condus dezbateri doamna proc. Elena Hach, pe tema „Provocări în domeniul spălării banilor la nivel național și global”, domnul av. Adrian Stan, pe tema „Proporționalitatea pedepselor în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală. Limitele controlului de constituționalitate”, doamna conf. univ. dr., av. Mirela Gorunescu, cu privire la „Aspecte practice privind măsurile asigurătorii” și domnul conf. univ. dr., av. Petruț Ciobanu, referitor la „Metode speciale de supraveghere și cercetare aplicabile în investigarea infracțiunilor din domeniul afacerilor”.

În partea finală a conferinței, dezbaterile au continuat cu privire la „Transformarea infracțiunilor în contravenții și decontravenționalizarea în domeniul afacerilor”, temă susținută de domnul conf. univ. dr. Mircea Ursuța și cu privire la „Infracțiunea de spălare a banilor în legislația românească și în cea a Republicii Moldova”, temă prezentată de către domnul prof. univ. dr. Dan Lupașcu. În plus, domnul lect. univ. dr. Daniel Atasiei a suținut tema „Unele considerații privind cauza de reducere a pedepsei prevăzută de art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, conferința fiind închisă de către domnul prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca cu o prelegere referitoare la „Delimitarea spălării banilor față de evaziunea fiscală”.

Evenimentul s-a bucurat de susținere din partea SCPA Hotca & Asociaţii, SCPA Zăbrăuţanu Popescu & Associates, SCA Zamfirescu Racoţi & Partners, SCPA Oancea, Răduleţu şi Gherghe, precum și din partea SCPA Sinescu & Nazat.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM