"Cartea juridică şi donatorii de carte – piloni ai evoluţiei Lumii Dreptului"

Picture 30 ianuarie 2018 | 274 accesari

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11.00, Facultatea de Drept a Universității din Craiova a găzduit masa rotundă cu tema "Cartea juridică și donatorii de carte – piloni ai evoluției Lumii Dreptului”.

Cu ocazia acestui important eveniment cultural au avut loc două momente speciale. Este vorba despre Inaugurarea Fondului de Carte "Ion Dogaru” – Biblioteca Facultatii de Drept, precum și lansarea lucrării "Explicațiunea teoretică și practică a Dreptului Civil Român”, autor Dimitrie Alexandresco. Momentele au fost transmise LIVE pe pagina de Facebook Universul Juridic.

Fondatorul Facultăţii de Drept din Craiova, domnul academician Ion Dogaru, a donat mare parte din biblioteca personală Universităţii, peste 4.500 de volume fiind grupate într-un fond de carte care îi va purta numele.

"Fondul de carte Ion Dogaru reuneşte peste 4.500 de lucrări de specialitate donate Universităţii din Craiova, Facultăţii de Drept, de către domnul profesor Ion Dogaru, unele veritabile bijuterii ale doctrinei juridice europene. În ianuarie 1990, domnul profesor Ion Dogaru relua demersurile instituţionale şi eforturile pentru înfiinţarea unei Facultăţi de Drept la Craiova. În septembrie 1990 se organiza la Craiova prima admitere la programul de specialitate Drept, iar în iunie 1994 Facultatea avea prima promoţie de absolvenţi, între care şi cinci preparatori ai Facultăţii, astăzi profesori în cadrul facultăţi noastre. De atunci, în cadrul acestui proiect, profesorul Ion Dogaru i-a dedicat întreaga energie creatoare şi pasiune profesională. În ianuarie 2018, cu puţine ore înainte de a împlini 83 de ani, domnul profesor Ion Dogaru, considerând că se cade, potrivit tradiţiei ancestrale, să ofere şi o zestre facultăţii, donează Facultăţii de Drept o bună parte din biblioteca personală, construită într-o viaţă de studiu şi aduce aici prieteni dragi, cum îi numeşte, autori de prestigiu care l-au însoţit la începutul carierei ca judecător la Tribunalul Vâlcea şi în toată activitatea remarcabilă desfăşurată la Universitatea din Craiova. Nu este primul act de donaţie al domnului profesor Ion Dogaru, care, cel puţin în ultimii 28 ani, a oferit mai multor instituţii publice, cu diferite ocazii, numeroase lucări de specialitate”, a declarat, cu prilejul acestui eveniment, domnul prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept din Craiova.

Domnul Mihai Coşoveanu, directorul Bibliotecii Universităţii din Craiova, a subliniat cu ocazia acestui eveniment faptul că fondul de carte al academicianului Ion Dogaru conţine cărţi fundamentale din domeniul juridic şi o parte din ele vin tocmai din secolul al XIX-lea. "Ca director al bibliotecii nu pot decât să mă bucur de această donaţie şi oricare director al unei biblioteci s-ar bucura enorm. Ca profesor mă bucur pentru toţi tinerii care vor avea privilegiul să studieze cărţile donate de domnul academician”, a menţionat directorul Bibliotecii Universităţii din Craiova.

În discursul său, domnul academician Ion Dogaru a ţinut să mulţumească tuturor colegilor săi care "au lucrat 40 de zile, câte opt ore pe zi, pentru a prelucra cartea juridică”. "Şi mai mulţumesc profesorului Lucian Săuleanu, decanul Baroului de avocaţi, coorganizator cu noi, pentru că într-o discuţie cu el a apărut ideea formării acestui fond”, a adăugat academicianul Dogaru.

Printre invitaţii de seamă care au mai luat cuvântul la eveniment se numără domnii prof. univ. dr. Victor Spinei – Vicepreședintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Gugeac – Vicepreședinte al Academiei de Știinte din Republica Moldova, prof. univ. dr. Mircea Duțu – Directorul Institutului de Cercetări Juridice Acad. "Andrei Rădulescu”, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu – Directorul Publicațiilor Dreptul, prof. univ. dr. Nicolae Popa, prof. univ. dr. Ion Craiovan.

Masa rotundă cu tema "Cartea juridică și donatorii de carte – piloni ai evoluției Lumii Dreptului” a fost organizată de Biblioteca Universității din Craiova, Facultatea de Drept a Universității din Craiova, Instititul de Cercetări Juridice Acad. Andrei Rădulescu, Baroul Dolj și Centrul de Studii și Cercetări de Drept Privat, în parteneriat cu Editura Universul Juridic.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM