Academicianul Eugen Simion, Doctor Honoris Causa al Universitatii "Titu Maiorescu"

Picture 07 decembrie 2017 | 2211 accesari

Academicianul Eugen Simion a primit joi, 7 decembrie 2017, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității "Titu Maiorescu" din București. Ceremonia de decernare a avut loc începând cu ora 14, în Aula Magna a Universității, situată în clădirea Corp M, din Calea Văcărești, nr. 189.


La eveniment au participat numeroşi reprezentanți ai autorităților publice, academicieni, membri ai corpului diplomatic acreditat la București, personalități ale vieții publice și culturale din România și din străinătate, cadre didactice universitare, cercetători, studenți şi reprezentanţi din mass-media. De-a lungul prestigioasei sale cariere academice, Eugen Simion a mai primit titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității "Vasile Alecsandri" din Bacău.


Președinte al Academiei Române în perioada 1998-2006, academicianul Eugen Simion este critic și istoric literar, profesor universitar şi editor. În prezent deține funcția de președinte al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, este directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară "George Călinescu" al Academiei Române și președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă a Academiei Române.


Între 1952 și 1957 a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității din București, iar printre profesorii săi s-au numărat nume mari în domeniul criticii litereare, precum Tudor Vianu, George Călinescu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. Eugen Simion a obținut în anul 1969 titlul de doctor în științe filologice cu teza "Eugen Lovinescu, scepticul mântuit", sub coordonarea profesorului Șerban Cioculescu.


După absolvirea facultății, Eugen Simion a devenit cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară "George Călinescu" al Academiei Române (1957-1962), lucrând în colectivul "Eminescu", condus de Perpessicius, iar în perioada 1962-1968 a fost redactor al "Gazetei literare". Între anii 1964-1971 a fost lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, Facultatea de Litere, Universitatea București. A funcționat apoi, între anii 1970-1973, ca lector invitat de limba română la Universitatea Sorbonne (Paris – IV), apoi a obținut o bursă de studii în Republica Federală Germania (1974). Din 1971 a devenit conferențiar universitar, iar din 1990 profesor universitar al Facultății de Litere de la Universitatea din București.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM