A V-a editie a Conferintei nationale "Executarea silita de la teorie la practica" – Iasi

Picture 17 octombrie 2015 | 2889 accesari

Sâmbătă, 17 octombrie, Sala Mezanin a Hotelului Unirea din Iaşi a găzduit a V-a ediţie a conferinţei naţionale cu tema "Executarea silită de la teorie la practică". Revista Română de Executare Silită, Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi Editura Universul Juridic, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi Institutul Naţional de Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă.

Răspunsurile întrebărilor venite din partea participanţilor au fost oferite de avocat dr. Nicolae-Horia Ţiţ (asist. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi), avocat Gabriela Pădurariu (Baroul Iaşi, Arbitru judiciar – Tribunalul de Arbitraj Judiciar Iaşi, Mediator – Corpul profesional al mediatorilor din judeţul Iaşi), jud. dr. Ioan Gârbuleţ (Inspector, Inspecţia Judiciară din cadrul CSM), executor judecătoresc Bogdan Dumitrache (membru al Comisiilor de elaborare a noului Cod civil, precum şi a legilor de punere în aplicare a noului Cod civil şi a noului Cod de procedură civilă), jud. Andreea Tabacu (conf. univ. dr. la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Universitatea din Piteşti), executor judecătoresc conf. univ. dr. Eugen Hurubă (Director Revista Română de Executare Silită).

Redăm mai jos câteva dintre problemele delicate care au găsit rezolvare în cadrul acestei ediţii a conferinţei:
- Investirea cu formulă executorie a Antecontractului de vânzare-cumpărare.
- Executarea (benevolă şi silită) a sultei. Termen de prescripţie. Radiere din CF.
- Preluarea bunurilor mobile şi imobile în contul creanţei. Aspecte teoretice şi practice.
- Urmărirea imobilelor grevate de (alte) drepturi reale.
- Vânzarea pe calea executării silite a autorizaţiei de funcţionare a unei farmacii.
- Efectele deschiderii procedurii insolvenţei prevăzute de Legea nr. 85/2014 asupra actelor de executare întocmite sau, după caz, efectuate la data deschiderii procedurii sau cel târziu la data opozabilităţii acestei proceduri, caz de încetare a executării silite pe cale de excepţie.
- Comunicarea actelor de procedură persoanelor cu dizabilităţi.
- Punerea în posesie a imobilului în baza actului de adjudecare.
- Urmărirea bunului mobil înscris în AEGRM. Radierea sarcinilor.
- Adjudecarea unui imobil, în situaţia în care după ce "falsul adjudecatar" nu a depus preţul imobilului în termenul de 30 de zile, însă se prezintă la noul termen de licitaţie, pentru a plăti preţul oferit iniţial şi pentru a fi declarat adjutecatar. Va fi declarat adjudecatar al imobilului "falsul adjudecatar", fără a se mai ţine termenul de licitaţie sau se va organiza noul termen de licitaţie şi în urma acestuia va fi declarat adjutecatarul?
- Concursul dintre creditori (creditorul urmăritor vs. creditorul intervenient (ipotecar)) în cazul urmării imobiliare: creditorul urmăritor doreşte vânzarea imobilului, iar creditorul intervenient (ipotecar) doreşte suspendarea sau să nu se realizeze vânzarea sub un anumit preţ, iar în caz contrar suspendarea executării (ex: pentru a evita scăderea preţului la 50%). Care dintre cei doi creditori primează?
- În cazul ofertei reală urmată de consemnaţiune, actul ce trebuie emis de executorul judecătoresc având în vedere dispoziţiile art. 174 lit. b) din OG 700/2014 (care prevede emiterea unei încheieri definitive) vs. dispoziţiile art. 1010 Cod Procedură Civilă (care prevede emiterea unei încheieri ce poate fi anulată în termen de 15 zile)? În practică OCPI respinge cererea de radiere a sultei ce are la baza încheierea emisă în conformitate cu art. 1010 Cod Procedura Civilă, solicitând încheierea definitivă emisa de executorul judecătoresc, pentru care însă nu exista temei legal de a fi emisă.
- Care este procedura de urmărire silită a bunurilor imobile întabulate în Cartea Funciară, însă pe care se află construcţii fără autorizaţie, neintabulate în Cartea Funciară (ex: teren intabulat în Cartea Funciară pe care se află amplasată o construcţie fără autorizaţie de construcţie sau Teren + casa de locuit intabulate în Cartea Funciară şi construcţie-anexă – fără autorizaţie de construcţie şi neintabulată în Cartea Funciară). Este necesară întabularea şi acestor construcţii pentru a putea fi urmărite?

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM