25 de ani de invatamant juridic superior oradean

Picture 17 noiembrie 2017 | 253 accesari

Peste 100 de profesioniști din domeniul juridic, judecători, procurori, avocați, notari, consilieri juridici și cadre didactice din țară și străinătate au sărbătorit în perioada 16-18 noiembrie 25 de ani de la reluarea învăţământului juridic superior orădean. Conferința științifică aniversară, cu prilejul căreia s-au dezbătut probleme actuale din domeniul științelor juridice, a fost organizată de Facultatea de Drept a Universității din Oradea la Complexul Hotelier „Perla” din Băile Felix-1 Mai.


Cuvântul de deschidere al conferinței aniversare „25 de ani de la reluarea învățământului juridic superior orădean” i-a revenit decanului Facultății de Drept, domnul prof. univ. dr. Valentin Mirișan, care a mulțumit invitaților pentru prezența la acest important eveniment festiv. „Să ne bucurăm împreună, să trăim acest moment cu bucurie”, a spus domnul prof. univ. dr. Valentin Mirişan, menționând că este ononat de prezența la conferință a specialiștilor în științe juridice din Alba, București, Cluj, Craiova, Constanța, Timișoara, dar și a celor din Ungaria și Polonia.


Prima structură educațională în care se preda Dreptul în Oradea datează din anul 1777, a spus prof. univ. dr. Valentin Mirișan, atunci când s-a înființat Academia Regală de Drept, iar printre iluștrii dascăli din trecut s-au numărat Eugeniu Speranţia, Bogdan Ionescu, Iuliu Hovan, Andrei Zsigmond, Dumitru Manolescu, Ion Poliodor, Gheorghe Sofronie, Tiberiu Moşoiu ori Liviu Lazăr. Facultatea a fost desființată în anul 1934 și a apărut, ca instituție de sine stătătoare în anul 1992, sub denumirea Facultatea de Științe Juridice, nume transformat în Facultatea de Drept în anul 2011. În prezent, facultatea numără 627 de studenți, dintre care 134 sunt masteranzi, 21 de cadre didactice titulare și șase profesori asociați.


Tot în deschiderea conferinței au mai transmis mesaje de bun venit participanților domnii prof. univ. dr. Gabriel Bendea, prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Curilă, preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, Ioan Mihaiu, prefect al judeţului Bihor, Pasztor Sandor, preşedinte al Consiliul Judeţean Bihor, și Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.


Cu prilejul conferinței „25 de ani de la reluarea învățământului juridic superior orădean”, Editurile Universul Juridic și Pro Universitaria au lansat patru cărți. Noile apariții editoriale sunt: „Dreptul muncii. Curs universitar. Ediția a II-a, revăzută și adăugită” (autor Lavinia Onica Chipea), primul număr al „Revistei Facultății de Drept Oradea”, „Drept internațional public” (autor Ștefan Herchi), precum și „Drept penal. Partea generală, ediția a V-a revăzută și adăugită” (autor Valentin Mirișan). Conferința a continuat cu prezentările cadrelor didactice și studenților din cele trei secțiuni: Drept Privat, Drept Public și Științe Penale.

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM