1453819710AFNza.jpg

Cod: 9525

ISBN: 978-606-673-584-1

Editura:

Data aparitiei: 2015

Colectia:

Pagini: 376

Disponibilitate: in stoc

Traditiile democratice ale poporului roman si idealurile democratice ale revolutiei din decembrie 1989

Autor:

Studiile reunite in cadrul volumului intitulat „Traditiile democratice ale poporului roman si idealurile Revolutiei din decembrie 1989” prezinta interes pentru mai multe categorii de specialisti in stiintele sociale si politice, juristi, politologi, istorici, sociologi, atata timp cat este caracterizat de o extindere a abordarii dincolo de configuratia polarizata istoric-politic si demonstreaza ca legatura originara ce uneste polis-ul si „politéia” reprezinta cheia de interpretare a problematicii referitoare la traditiile democratice ale poporului roman si la idealurile Revolutiei din 1989. Astfel, cercetarea genereaza cunostinte noi in domeniile abordate, constituindu-se intr-un veritabil ghid interdisciplinar in materia abordata, acest lucru putand fi de un real folos concret Curtii Constitutionale romane in exercitarea atributiilor sale.

Cercetarea urmareste analiza temei propuse prin observarea prevederilor constitutionale romanesti si a celor cu caracter constitutional, a practicii constitutionale si a gandirii politice si juridice. „Traditiile” democratice ale poporului roman pot fi observate numai prin analiza vietii si gandirii publice romanesti din epocile moderna si contemporana, adica de la aparitia primelor idei democratice, la inceputul secolului al XIX-lea, pana la instaurarea „democratiei populare”, in 1947. Cat despre idealurile Revolutiei, subliniem necesitatea ca ele sa fie precizate prin raportare la activitatea puterii constituante din 1989, concretizata in actele cu caracter programator adoptate, tinand mereu pasul cu atmosfera politica reala din acea vreme.

Aflandu-ne in fata unui subiect de cercetare de data recenta, analiza impune atat cunoasterea specificului poporului roman (istorie, cultura, legislatie, politica), cat si o specializare teoretica ce presupune utilizarea unor concepte-cheie din domeniul istoriei, stiintelor politice si juridice necesare pentru intelegerea feedback-ului endogen al unor factori precum traditiile si idealurile. Combinarea acestor doua exigente este rareori intalnita oferind importanta si relevanta temei propuse.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum