1609938011XCED23.png

Cod: 12885

ISBN: 978-606-39-0750-0

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 242

Disponibilitate: in stoc

Procesul civil international in contextul exigentelor juridice contemporane

Autor:

Demersul realizat de cei doi autori, puși in slujba zeiței THEMIS cu lucrari valoroase in dreptul intern și internațional (ambii cu doctorat in dreptul internațional public), – Nicoleta Diaconu și Dumitru-Adrian Craciunescu – ne ofera o perspectiva adecvata și pertinenta asupra procesului civil internațional. Lucrarea este structurata in doua parți esențiale, prima cu caracter precumpanitor doctrinar, iar secunda cu caracter normativ. O atare abordare devine utila datorita marii diversitați de reglementari existente, mai ales, la nivel european, dar și internațional.

Lucrarea iși dovedește marea sa utilitate și prin investigarea obiectivelor de reglementare a procesului civil internațional, cum sunt cele referitoare la: schimbul internațional de valori spirituale și materiale; unificarea normelor (conflictuale sau materiale) aplicabile intr-un areal geografic determinat; recunoașterea drepturilor dobandite in strainatate de catre persoanele fizice și/sau juridice, subiecte de raporturi juridice de drept civil cu element strain, precum și extinderea efectelor juridice ale hotararilor judecatorești civile și sentințelor arbitrale in alte state decat cele in care au fost pronunțate.

Prof. univ. dr., dr. H.C. Ioan Leș

 

Cartea doamnei Nicoleta Diaconu și al domnului Dumitru Adrian Craciunescu ofera cititorului o analiza detaliata asupra procesului civil internațional. Structurata in șase capitole carora li se adauga și o anexa care cuprinde legislația relevanta și un tabel cu legislația europeana comentata in secțiunile lucrarii, monografia investigheaza problematica procesului civil atat din punct de vedere doctrinar, cat și din punct de vedere normativ.

Lucrarea are la baza legislația Uniunii Europene relevanta pentru domeniul analizat, legislație care se aplica direct și prioritar in ordinea juridica naționala a statelor membre. In același timp, autorii au insistat asupra cooperarii judiciare internaționale și asupra cadrului juridic al procesului arbitral internațional.

Nu in ultimul rand trebuie amintit faptul ca autorii dedica un intreg capitol procedurilor judiciare aplicabile in cadrul Consiliului Europei. Este abordat aici cadrul juridic privind informarea asupra dreptului strain și procedurile aplicabile in fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

 Bogdan Bucatariu

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum