15214650906GQFKP.jpg

Cod: 400833

ISBN: 978-606-39-0146-1; 978-606-673-660-2; 978-606-39-0048-8; 978-606-39-0090-7

Editura:

Data aparitiei: 2018

Colectia:

Pagini: 360; 496; 336; 200

Disponibilitate: in stoc

PACHET: Executarea silita, Sanctiuni procedurale, Subiectele dreptului civil si Actiunea civila

Autor:

PACHETUL CONTINE;
1. Executarea silita in natura a obligatiilor contractuale in sistemul Codului civil roman
„In literatura juridica romana, tema executarii silite in natura nu s-a bucurat de o cercetare monografica. Prezentata, de regula, in mod succint, in cursurile și in tratatele de obligații, aceasta tema a ramas practic neexplorata. Multe dintre numeroasele intrebari pe care le-ar putea ridica reglementarea executarii silite in natura – atat aceea din Codul civil din 1864, cat și aceea din Codul civil in vigoare – fie nu au fost formulate nici explicit, nici implicit și au ramas, ca atare, fara raspuns, fie au fost puse doar in mod implicit, cu consecința ca și raspunsurile au fost date in aceeași maniera. De cele mai multe ori, ceea ce s-a tratat in mod explicit constituie mai mult o suma de postulate sau chiar de locuri comune, de natura mai mult sa ascunda problematica ampla a executarii silite in natura. Recurgand la un element de comparație des uzitat, dar sugestiv și in acest caz, executarea silita in natura este un aisberg: ceea ce se vede este numai o mica parte a fenomenului.
Este meritul autorului de a dezvalui ceea ce ascunde tema executarii silite in natura, pe de o parte, iar pe de alta parte, de a repune in discuție și, uneori, chiar de a invalida idei acreditate de multa vreme.”

Prof. univ. dr. Valeriu Stoica


2. Sanctiuni procedurale in procesul civil
„Noul Cod de procedura civila a adus noutați, mai ales in legatura cu nulitatea și decaderea, au aparut deja cursuri și tratate care ofera soluții diferite in unele probleme și este mare nevoie de o lucrare care sa sintetizeze aceste soluții și sa ofere una noua sau, daca nu, sa aduca argumente puternice, serioase in favoarea uneia dintre soluții. Acesta este, de altfel, și principalul merit al acestei lucrari – bogația de informații, idei și soluții care ofera cititorului o imagine completa și clara asupra temei cercetate.

Este de remarcat faptul ca autorul nu s-a lasat impresionat de poziția organului de jurisdicție care s-a pronunțat ori de prestigiul autorului care a exprimat o opinie, ci și-a susținut argumentat și curajos propriul punct de vedere.

Soluțiile la care se oprește sunt corecte, dar nu pentru faptul ca sunt in sensul soluțiilor subsemnatului, ci datorita imprejurarii ca sunt rezultatul unei gandiri mature, in care se reflecta studiul aprofundat, talentul de cercetator, activitatea practica de avocat suficient de bogata și, nu in ultimul rand, experiența didactica, activitatea directa cu studenții dezvoltand, fara indoiala, grija pentru rigoarea argumentarii și modul de prezentare, responsabilitatea afirmațiilor, precum și pasiunea pentru cercetare.”

Prof. univ. dr. Viorel Mihai CIOBANU


„Dintru inceput, este de remarcat ca autorul nu trateaza exhaustiv problematica sancțiunilor procedurale civile, ci numai selectiv, respectiv nulitatea actelor de procedura, decaderea, perimarea și unele sancțiuni procedurale speciale (amenzile și despagubirile judiciare), insa acest lucru este suficient pentru cunoașterea regimului sancțiunilor procedurale in dreptul procesual roman, intrucat sancțiunile procedurale amintite sunt cele mai importante și, totodata, cel mai des intalnite in practica judiciara.

Mai mult, autorul nu intra ex abrupto in analiza sancțiunilor procedurale civile, ci, foarte inspirat din punct de vedere metodologic, pregatește terenul pentru studiul acestora, ocupandu-se de regimul juridic al actelor și termenelor de procedura in lumina Noului Cod de procedura civila, deoarece nu se poate vorbi de proces fara acte procesuale și fara termene inauntrul carora acestea trebuie indeplinite.

Trecerea in revista a unora dintre temele abordate este suficienta, credem, pentru a demonstra valoarea teoretica și, mai ales, importanța practica a lucrarii, dar și pentru a oferi cititorului cateva repere ale acesteia care nu trebuie ocolite, insa lectura ei integrala va prilejui, cu siguranța, și alte teme de real interes.”

Prof. univ. dr. Marian NICOLAE

3. Subiectele dreptului civil
Monografia intitulata Subiectele dreptului civil prezinta o scurta incursiune in istoria dobandirii de catre oameni a calitații de subiect de drept, fiind apoi analizate, potrivit dispozițiilor Codului civil, calitatea de subiect de drept a persoanei fizice și a celei juridice.

O atenție deosebita s-a acordat analizei dispozițiilor legale privind protecția drepturilor personalitații, a corpului uman, a dreptului la viața privata și demnitate, precum și a respectului ce trebuie datorat ființei umane dupa decesul acesteia.

Din lucrare nu puteau sa lipseasca aspectele privind ocrotirea persoanei fizice. In acest sens, sunt supuși unor masuri speciale de ocrotire minorii și cei care, din cauza batraneții, a bolii sau a altor motive prevazute de lege, nu pot sa-și administreze bunurile și nici sa-și apere interesele in condiții corespunzatoare. Astfel, ocrotirea minorului se realizeaza prin parinți, prin instituirea tutelei, prin darea in plasament sau, dupa caz, prin alte masuri de protecție speciala anume prevazute de lege. Ocrotirea persoanei fizice care a dobandit deplina capacitate de exercițiu se face prin punerea sub interdicție judecatoreasca sau prin instituirea curatelei.

Sunt persoane juridice și au calitatea de subiecte de drept civil, titulare de drepturi și obligații, entitațile prevazute de lege și orice alte entitați legal inființate, care intrunesc elementele constitutive prevazute de lege, respectiv organizare de sine statatoare, precum și patrimoniu propriu afectat realizarii unui scop licit și moral, in acord cu interesul public.

Dupa un scurt istoric al apariției in circuitul civil a persoanei juridice, sunt analizate in mod amanunțit, in baza legislației in vigoare, a doctrinei și practicii instanțelor de judecata, modurile de inființare și inregistrare a persoanei juridice, capacitatea de folosința, de exercițiu și modul de funcționare a persoanei juridice, raspunderea și atributele de identificare, precum și reorganizarea și incetarea persoanei juridice. Lucrarea oferita cititorului, prin obiectul sau de cercetare, prezinta interes pentru un cerc larg de persoane care doresc sa cunoasca statutul civil al persoanei fizice și juridice, titulare de drepturi și obligații, ca subiecte de drept civil, dar și pentru teoreticienii dreptului și cei chemați sa-l aplice, in vederea unirii eforturilor pentru interpretarea, explicarea și clarificarea noilor dispoziții legale in domeniul subiectelor dreptului civil.

4. Actiunea civila. Perspectiva comparativa
Lucrarea Acțiunea civila. Perspectiva comparativa abordeaza o tema extrem de generoasa, pentru ca, practic, reprezinta „figura centrala” a dreptului procesual civil.

Intr-o societate ideala (spre care, cu siguranța, tindem, deși poate nu vom ajunge niciodata), comportamentul uman ar trebui sa fie supus doar conștiinței și, chiar mai mult decat atat, impus de catre aceasta. In mod firesc, o astfel de oranduire nu ar avea nevoie de mijloace de constrangere, aspect greu de imaginat.

Realitatea reușește sa ne convinga de faptul ca prezența normei de drept este necesara și ca respectarea acesteia, de cele mai multe ori, se realizeaza datorita elementului care ii este specific și care o insoțește – forța de constrangere a statului.

O delimitare intre dreptul substanțial și dreptul procesual este necesara și chiar binevenita, intr-o incercare de a mai diminua „supremația” celui dintai. Pentru aceasta, trebuie analizata relația ce se stabilește intre drepturile subiective, recunoscute prin normele de drept material, și mijloacele procedurale prin care aceste drepturi pot fi valorificate sau restabilite, in caz de incalcare.

Daca pornim de la ideea ca majoritatea litigiilor nu se nasc din reaua-credința a parților, ci din faptul ca acestea considera, fiecare cu buna-credința – in baza unor situații de fapt neclare – ca au dreptate, sarcina principala a instanțelor este aceea de a recunoaște adevarata situație juridica și de a o fixa printr-o hotarare obligatorie pentru parți. Acesta este, prin urmare, principalul sens și scop al procesului civil, evidențiat printr-un mijloc specific – acțiunea civila. Ea servește garantarii și ocrotirii dreptului subiectiv, așa cum a fost conferit reclamantului sau paratului de catre ordinea de drept.

Natura juridica a acțiunii civile a constituit de-a lungul timpului subiect de dezbateri doctrinare, a generat polemici spectaculoase, pentru ca pune in discuție relația dintre conceptul de acțiune civila in evoluția sa istorica, dreptul subiectiv și dreptul la acțiune. Care dintre aceste noțiuni o justifica sau o genereaza pe cealalta, care are un ascendent asupra celeilalte, pot sau nu pot sa fie identificate una cu alta, sunt sau nu independente ori, dimpotriva, interdependente?, iata tot atatea intrebari la care lucrarea incearca sa ofere un raspuns.

Condițiile de exercițiu ale acțiunii sunt analizate din perspectiva noului Cod de procedura civila, care ofera pentru prima data o soluție la controversele existente in literatura de specialitate. Acest lucru este insa departe de a pune capat disputei doctrinare, asupra careia am facut unele aprecieri.

O parte insemnata din lucrare este consacrata clasificarii acțiunilor civile, incercand sa se puna accentul pe consecințele practice ale acestor clasificari, in speranța ca lucrarea va trezi, in egala masura, interesul teoreticienilor și al practicienilor dreptului. Nu am oferit soluții inedite, dar am facut o analiza minuțioasa a aspectelor controversate, incercand o incursiune, ori de cate ori a fost posibil, din perspectiva comparativa, in doctrina germana, anglo-saxona, franceza, italiana, suedeza etc.

Prin problematica abordata, prin intrebarile ridicate, comparațiile oferite și soluțiile propuse, monografia se adreseaza tuturor celor care doresc sa faca o introspecție a acestui mijloc procedural care declanșeaza, justifica, intreține și ofera finalitate activitații instanței de judecata. Am dori sa fie o lectura interesanta pentru studenții care incearca sa depașeasca bariera noțiunilor generale pe care le ofera un curs universitar, colegilor din mediul academic, care pot identifica surse de inspirație pentru noi dispute doctrinare, sau practicienilor care doresc sa gaseasca argumente sau explicații pentru problemele cu care se confrunta in lupta pentru triumful adevarului și al dreptații.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum