1502378436Gzk18.jpg

Cod: 400550

Editura: Editura Universul Juridic

Data aparitiei: 2017

Colectia:

Pagini: 250; 250

Disponibilitate: rezervare

PACHET: Admiterea la INM - Interviul si Rationamentul logic

Autori:Neamt Ioan Ilies
Autori:Laura Cristina Neamt
Autori:Toma Melentina

Interviul - Admiterea la INM


Descriere
Lucrarea a fost conceputa sub forma unui ghid, prin care candidatii la concursul de admitere la INM pot sa inteleaga mai bine implicatiile psihologice ale acestui demers. Aceasta ofera explicatii si instrumente utile atat pentru facilitarea procesului de invatare si depasirea barierelor psihologice in procesul de invatare si examinare, cat si pentru clarificarea a ceea ce s-ar putea urmari din punct de vedere psihologic si moral la candidati. In fine, lucrarea cuprinde un numar de 20 de spete, similare cu cele de la proba interviului, si sugestii relative la modul in care acestea ar putea fi abordate.

Cuprinsul lucrarii
Lucrarea este structurata in patru parti. Prima parte este dedicata explicarii teoretice a emotiilor si personalitatii. In cea de-a doua parte sunt analizate pe larg implicatiile psihologice ale probelor scrise (proba teoretica si cea logica) si sunt oferite sfaturi pretioase pentru gestionarea eficienta si intelegerea emotiilor si pentru pregatirea adecvata a acestor probe. Cea de-a treia parte este dedicata exclusiv interviului si in cadrul acesteia sunt analizate atat aspectele avute in vedere si punctate la aceasta proba, cat si elemente ce, odata insusite, pot asigura candidatului o sansa mai mare de succes, precum cele legate de vestimentatie, gestica, mimica etc. Tot aceasta parte cuprinde un numar de 20 de spete, fiecare cu explicatii relative la modul in care ar putea fi solutionate. In fine, in partea a patra este analizata proba testarii psihologice, fiind invederate aspectele avute in vedere, cu exemplificari, si oferite indicatii relative la fiecare dintre cele doua componente ale testarii: proba scrisa si interviul.

Puncte forte Lucrarea este redactata intr-un limbaj usor de inteles chiar si pentru cei fara cunostinte in domeniul psihologiei. Aceasta ofera o serie de explicatii si instrumente prin care candidatii vor reusi sa isi inteleaga si gestioneze mai bine emotiile si personalitatea. De asemenea, sunt oferite nenumarate sfaturi si idei pentru a facilita procesul de memorare si invatare, a intelege cerintele concursului, a aborda in mod adecvat probele si a evita situatiile de criza. Totodata, lucrarea incearca sa ofere o perspectiva asupra tipului de personalitate specific magistratilor, analizand distinct judecatorul si procurorul. O parte consistenta a lucrarii este dedicata probei interviului. In acest sens, au fost avute in vedere atat aspecte tehnice, precum modul de derulare a probei, cat si multiple posibile implicatii care pot influenta sansele de reusita ale candidatilor, de la aspecte legate de imbracaminte si tonalitate pana la componenta morala. In plus, au fost analizate cele trei paliere notate in cursul interviului, respectiv motivatia, aptitudinile si valorile morale, fiind oferite indicatii ce se pot dovedi pretioase. Tot in ceea ce priveste interviul, lucrarea cuprinde un numar de 20 de spete si explicatii privitoare la modul in care fiecare speta ar putea fi abordata. In fine, lucrarea analizeaza si modul de derulare a testarii psihologice, fiind indicate aspectele avute in vedere si date exemple de exercitii specifice.

Publicul tinta
Lucrarea se adreseaza:
- candidatilor pentru concursul de admitere la INM;
- absolventilor de drept care in viitor se gandesc sa candideze la concursul de admitere la INM;
- persoanelor care doresc sa inteleaga mai bine implicatiile psihologice pe care le presupune magistratura.

Rationamentul logic – Admiterea la INM


Lucrarea Rationamentul logic. Rationamentul analitic si intelegerea unui text scris. Aplicatii si explicatii vine in sprijinul candidatilor pentru concursul de admitere la INM si in magistratura.

Publicatia cuprinde rezolvari si explicatii pentru a doua proba de examen: cea a rationamentului logic, grila G1, pentru anii 2014-2017. Lucrarea este structurata pe cele trei tipuri de probleme cuprinse in proba de concurs.

In viziunea autoarei, intelegerea datelor problemei si intelegerea cerintelor de la exercitiile adiacente sunt esentiale pentru exactitatea rezolvarilor si economisirea timpului. Acesta este motivul pentru care propune incepatorilor sa ramana mai mult timp cu prima problema din fiecare capitol, in rezolvarea concreta, gandind situatiile in exces, spre intelegere si acomodare. Prin exersari la probleme de acelasi tip, vor ajunge la lecturi eficiente ale situatiilor (pe baza intelegerii), raspunzand la intrebari exact si rapid.

Partea privind Rationamentul analitic cuprinde explicatii edificatoare referitoare la: intelegerea datelor problemei (cerinta de baza si conditiile care trebuie respectate in gasirea solutiei), reprezentarea concentrata a datelor, intrebarile succesive referitoare la problema data initial, algoritmul rezolvarii pe masura ce se adauga noi constrangeri etc.

Cititorul este ajutat sa gandeasca datele problemei corelativ si disciplinat, pe o schema concreta si sugestiva, astfel ca, in fiecare moment al rezolvarii, sa stie in ce tip se incadreaza informatia pe care o detine. Astfel, va sti exact unde sa caute raspunsul, economisind timp si castigand in exactitate.

Pentru o buna intelegere a datelor si a cerintelor problemei, autoarea zaboveste mai mult in rezolvarea primei grile, insistand pe caracterul informatiilor obtinute la fiecare pas. Se fac mai multe explicatii decat cere fiecare exercitiu, este o rezolvare in exces, dar demersul este obligatoriu pentru un incepator, pentru acomodarea cu acest tip de rationare si pentru a clarifica definitiv situatiile de poate fi adevarat, trebuie sa fie adevarat, trebuie sa fie fals, conditionarile de tip daca A, atunci B (la care se greseste), situatiile de succesiune, posibilitatile de combinatii etc. Ii va lua ceva timp cititorului pentru rezolvarea testului din 2014, insa il va recupera la celelalte, unde cerintele vor deveni familiare.

Intelegerea unui text scris este abordata prin explicarea cerintelor privind identificarea ideii principale a textului, a scopului pentru care a fost scris textul, a intelesului unui termen, identificarea unor informatii punctuale din text, a unei idei in acord/dezacord cu textul, a atitudinii autorului fata de cele relatate etc. Pe baza acestei intelegeri sunt rezolvate grilele, cu explicatii.

Partea privind Rationamentul logic cuprinde rezolvari ale testelor, alaturi de explicatii privind intelegerea cerintelor de baza cuprinse in exercitii: structura unui argument; identificarea elementelor prezente/absente ale unui argument (cerinta exprimata in diverse moduri); identificarea structurii asemanatoare unui argument dat, a enuntului care intareste/slabeste argumentul/concluzia, a enuntului care lamureste o situatie paradoxala; identificarea presupozitiei, a ipotezei, a tipului de eroare in argumentare; identificarea unui principiu in care se incadreaza informatiile date etc.

Fara intelegerea datelor si a cerintelor problemelor, nu se poate vorbi de reusita. Merita investitia in intelegere la o proba de logica!

Despre autor

Picture

Neamt Ioan Ilies

Educaţie şi formare: Studii universitare de doctorat, Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca; studii universitare de masterat, disciplina Dreptul naţional şi european...

Detalii >

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri