1548856250NE4WB3.png

Cod: 11749

ISBN: 978-606-39-0415-8

Editura:

Data aparitiei: 2019

Colectia:

Pagini: 330

Disponibilitate: in stoc

Manual de drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Note de curs. Teste-Grila

Autor:

Cuvant introductiv


Manualul de teoria generala a obligațiilor pe care il prefațam cuprinde notele de curs și teste-grila intocmite de domnii Adrian Stoica și Valentin Beleniuc – cadre didactice universitare la Facultatea de Drept a Universitații „Ovidiu” din Constanța –, elaborate in baza unui plan bine intocmit, raportat la exigențele unui curs universitar și la destinatarii sai nemijlociți, studenții și, mai puțin, masteranzii sau doctoranzii.
Este știut ca materia obligațiilor, coloana vertebrala a dreptului civil, se distinge prin tehnicitate deosebita, logica juridica ireproșabila și un grad sporit de abstractizare, ceea ce face dificil studiul ei, mai ales la nivelul primilor ani de licența, cand se pașește in tainele dreptului civil, in cadrul caruia dreptul obligațiilor reprezinta una dintre cheile de bolta.

In acest context și in lumina Noului Cod civil, care a unificat, se știe, materia obligațiilor civile și comerciale (cf. M. Nicolae, Unificarea dreptului obligațiilor civile și comerciale, Ed. Universul Juridic, București, 2015), autorii și-au propus sa trateze sumar, dar limpede, elementele fundamentale ale teoriei generale a obligațiilor, respectiv noțiunea de obligație civila, izvoarele (sursele) obligațiilor (in principal contractul, dar și actul juridic civil unilateral ca izvor de obligații, faptul juridic licit generator de obligații – gestiunea de afaceri, plata nedatorata, imbogațirea fara justa cauza – și fapta ilicita generatoare de prejudicii – cunoscuta mai degraba sub forma raspunderii civile delictuale), executarea obligațiilor, transmisiunea și transformarea obligațiilor, stingerea obligațiilor, obligațiile afectate de modalitați și obligațiile plurale, inclusiv garantarea obligațiilor.

Nu lipsesc nici trimiteri comparative la recenta reforma franceza a dreptului obligațiilor și contractelor, operata prin Ordonanța Guvernului nr. 2016-131 din 10 februarie 2016, punand in evidența faptul ca intre cele doua reglementari exista destule puncte comune, in deplin acord cu proiectele europene de unificare a dreptului privat, in cadrul unui cod civil european [cf. Principiile dreptului european al contractelor (Lando), Draftul comun de referința (von Bar)], de natura sa contribuie la formarea ori, cel puțin, sa puna bazele unui novum ius civile Europæum.

Manualul, cum rezulta și din titlul sau, cuprinde și un consistent și extrem de util set de teste-grila, grupate pe principalele instituții ale obligațiilor, teste care permit studenților sa-și verifice cunoștințele in cadrul unei autoevaluari directe și rapide, fara a recurge la alte manuale sau lucrari special destinate acestui scop.

In incheiere, sperand ca manualul de fața va fi primit in mod pozitiv de cei carora le este adresat, dorim autorilor sa continue cercetarea in materia atat de fascinanta și mereu provocatoare a obligațiilor și, pe baza rezultatelor obținute, sa-l completeze și sa-l imbogațeasca in edițiile lui viitoare, astfel incat sa devina un instrument util de lucru nu numai pentru studenți, ci și pentru masteranzi și doctoranzi, inclusiv pentru practicienii dreptului.

Marian NICOLAE

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri