1426236661B9D5z.jpg

Cod: 9060

ISBN: 978-606-673-513-1

Editura:

Data aparitiei: 2015

Colectia:

Pagini: 640

Disponibilitate: in stoc

Infractiuni contra infaptuirii justitiei

Autor:

Noul Cod penal a prevazut 23 de infracțiuni contra infaptuirii justiției, fața de 17, cate existau in Codul penal din 1969. Unele dintre incriminari sunt o noutate absoluta in legislația noastra, iar cele existente și in legislația anterioara au fost redefinite, conținutul juridic fiindu-le semnificativ modificat.

Autoarea propune o analiza a fiecarei incriminari cuprinse in Titlul IV din Partea speciala a Codului penal, urmarind desprinderea elementelor de noutate și a celor care reprezinta continuitatea in evoluția acestor infracțiuni. Lucrarea constituie un instrument util pentru interpretarea și aplicarea normelor de incriminare, fiind elaborata din necesitatea de a da soluții unor probleme ce ar putea interveni in practica judiciara.

Cartea este imparțita in patru capitole, in care sunt cuprinse toate infracțiunile contra infaptuirii justiției din noul Cod penal, analiza fiind realizata pe mai multe coordonate. Astfel, s-a efectuat o tratare separata a fiecarei incriminari cu privire la condițiile preexistente, conținutul constitutiv (latura obiectiva și subiectiva), forme, sancțiuni, aspecte procesuale și de drept comparat. In cazul infracțiunilor existente și in legislația anterioara sau al celor care au fost redefinite, analiza a vizat și evoluția istorica a conceptului respectivei incriminari (incepand cu Codul penal din 1864), aspectele de continuitate și discontinuitate, cu relevarea elementelor de noutate aduse de Codul penal in vigoare, precum și determinarea legii penale mai favorabile.
Pentru noile incriminari s-a efectuat, in plus, și o verificare a conformitații cu principiul minimei intervenții, pentru a se stabili daca reglementarea a reprezentat o necesitate a trecerii in domeniul protecției penale a valorilor sociale ocrotite in special.

Analiza detaliata a infracțiunilor contra infaptuirii justiției ar putea fi utila magistraților, avocaților, persoanelor care exercita atribuții in calitate de organe de cercetare penala, studenților, doctoranzilor, masteranzilor, celor interesați de evoluția incriminarilor contra infaptuirii justiției.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum