16251347699YXHJZ.png

Cod: 13351

ISBN: 978-606-39-0831-6

Editura:

Data aparitiei: 2021

Colectia:

Pagini: 316

Disponibilitate: in stoc

Ganduri pe aripi de fluture sau cum mi-am gasit locul intre suflet si constiinta

Autor:

Hannah Arendt spune ca nu vrea sa fie „filosof de profesie”, astfel cum cu ironie vorbea Kant despre ganditorii cu metoda. Șestov vede in Pascal ganditorul suferind, ce iși gasește „certitudinea” in suferința și chin. Acestea sunt cele doua extreme intre care un „parlit” de ganditor ca mine poate sa-și gaseasca locul. La fel și gandurile cuprinse in aceasta carte. Intre o gandire care „canta de coerența” și una care „geme de durere”, totdeauna am ales profunzimea durerii decat comoditatea coerenței.  

 

 

 

Cu un titlu extrem de prietenos, care nu lasa sa se deduca din multitudinea și complexitatea problematicilor abordate pe parcursul secțiunilor și capitolelor sale, „Ganduri pe aripi de fluture” este un volum care iși propune sa disece - și, chiar mai important, sa explice, prin exemple de tot felul, de la cele cu aplicabilitate in domeniu pana la cele ale caror corespondent se poate gasi in viața de zi cu zi a oricui - noțiuni ce țin de funcționalitatea statului per ansamblu și, mai mult, a acestuia in raport cu politica și politicile, cu dreptul și oamenii - atat ca mulțime de cetațeni, cat și cu referire la individ și la unicitatea acestuia in stat.

Structurarea argumentelor pentru susținerea eficienta și logica a punctelor de vedere tradeaza pregatirea de specialitate a autorului, caci Madalin Niculeasa iși construiește cu atenție premisele, citeaza din bibliografia de specialitate și deopotriva din literatura romana și universala (Gabriel Liiceanu și Dostoievski, printre alții) și iși conduce cititorul prin cotloanele funcționarii unui stat de drept, exemplificand despre ce inseamna acesta, ce ar trebui sa insemne și ce perspective - imbucuratoare sau nu - prezinta ca opțiune probabila și posibila pentru viitor.

Viitor pe care Madalin Niculeasa nu-l contureaza prea luminos in absența unei educații facute corespunzator, asumat și inteligent, mai ales prin punerea in valoare a calitaților, valorilor și vocației. Din problematica educației de la noi, la orice nivel al acesteia ne-am referi, pleaca toate celelalte: de aici rezulta angajați nepricepuți sau dezinteresați, de aici apar situații negative care se propaga pana acapareaza un domeniu sau o ramura ocupaționala, de aici se ajunge iar și iar de unde s-a pornit, fara sa avansam - atat ca individ, cat și ca nație preocupata doar in teorie de bine și licit, de exemplu, așa cum subliniaza autorul pe parcursul fiecarui capitol.

Desigur, soluțiile propuse nu sunt vagi, ci detaliate, deși nu acesta constituie obiectul volumului „Ganduri pe aripi de fluture”, insa perspectiva ampla reușește sa confere carții și un iz de manual pentru o lume mai buna, din care sa nu lipseasca atenția la detaliile care ne-ar face și viața la fel. Cu același accent, extrem de relevant, esențial chiar, pus pe dezvoltarea și armonia care pleaca de la mic la mare, deci de la individ catre stat, dar și invers, de la statul care reglementeaza și pune in aplicare pana la cel mai ignorat și uitat dintre cetațenii sai.

„Ganduri pe aripi de fluture” pare o lectura potrivita atat pentru un invațacel in domeniul științelor juridice, pentru formarea unei imagini de ansamblu, cat și pentru cineva care practica deja una dintre meseriile de sub aceasta umbrela a Dreptului, pentru aducere-aminte și, de ce nu?, pentru descoperirea unor noi perspective. Totodata, volumul de fața are potențialul de a clarifica cel puțin unele aspecte necesare omului obișnuit, in viața sa de zi cu zi. Poate ca și acesta și-a pus aceleași probleme, chiar daca nu formulate in termeni de specialitate, și le poate cuprinde acum mai bine cu mintea, integrandu-și raspunsurile de-acum informate in existența pe viitor.

Anca Zaharia

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum