15834006372HKWL3.png

Cod: 12410

ISBN: 978-606-39-0596-4

Editura:

Data aparitiei: 2020

Colectia:

Pagini: 346

Disponibilitate: in stoc

Evitarea dublei impuneri internationale a profiturilor intreprinderilor

Autor:

Actualitatea tematicii abordate este relevata, esențialmente, de faptul ca majoritate statelor din lume nu concep ideea pierderii jurisdicției impozitelor, in cazurile in care activitațile sunt intreprinse de rezidenții acestora din afara granițelor sau de nerezidenții din interiorul granițelor acestora. Așa cum se poate observa in literatura de specialitate, parerea unanima a specialiștilor care au analizat domeniul fiscal și cel al impunerii sugereaza predilecția Guvernelor de a supune la impunere pe toți cetațenii straini. Aceasta situație survine din cauza faptului ca jurisdicția impunerii este considerata a fi o manifestare a suveranitații unui stat.

 

Importanța tematicii pornește de la ideea ca dubla impunere reprezinta, fara echivoc, o problema reala a Uniunii Europene, problematica care trebuie soluționata cat mai repede posibil. Aceasta creeaza, pe de-o parte, distorsiuni economice, incalcand principiul neutralitații impunerii, constituind, ipso facto, un factor care conduce la reducerea volumului tranzacțiilor comerțului internațional, precum și la reducerea economiei de scara pentru investitorii care doresc a efectua investiții dincolo de granițele naționale. Putem susține faptul ca dubla impunere fiscala internaționala constituie o problema care amenința esența conceptului de piața comuna.

 

Motivarea subiectului abordat este interesanta din punct de vedere al procesului de globalizare, care s-a materializat in constituirea unor entitați economice internaționale și a unor grupuri de entitați economice multinaționale care opereaza transfrontalier, deținand afaceri performante la nivel integrat. Entitațile economice internaționale opereaza in strainatate prin intermediul unor sedii permanente in statele gazda. Pe de alta parte, grupurile de entitați economice multinaționale opereaza in strainatate prin intermediul unor filiale integrate la nivel local. Entitațile economice internaționale și grupurile de entitați economice multinaționale utilizeaza, in epoca contemporana, tehnici financiare complexe și aranjamente de planificare fiscala pentru a exploata imperfecțiunile regasite in cadrul sistemului de convenții fiscale pentru evitarea dublei impuneri fiscale internaționale.

 

            Cartea dlui Florin Cornel Dumiter constituie un studiu aplicat intr-o materie pe cat de arida și complexa, pe atat de actuala și aflata intr-o continua evoluție, la unison cu trendurile de manifestare ale unei lumi globalizate, caracterizata de deschiderea piețelor de pretutindeni, liberalizarea forței de munca și a capitalurilor și, in general, de accelerarea tuturor fluxurilor comerciale și financiar-bancare. Astfel, problema evitarii dublei impuneri internaționale a profiturilor intreprinderilor constituie un obiect de reflecție și o provocare majora pentru orice cercetator și specialist in materie, sens in care autorul de fața a recurs la analiza unui bogat repertoriu de practica judiciara și jurisprudența in materie, atat naționala, cat și internaționala, pentru a fi in masura sa surprinda elementele caracteristice ale acestei problematici atat de actuale și pregnante pentru intreprinzatori și comercianți, dar și pentru autoritațile fiscale de pretutindeni deopotriva.

 

Mihai-Bogdan MARIAN

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum