1509350846TBAnk.jpg

Cod: 10820

Editura: Editura Universul Juridic

Data aparitiei: 2017

Colectia:

Pagini: 436

Disponibilitate: in stoc

Dreptul Uniunii Europene. Cronologie. Izvoare. Principii. Institutii. Piata interna a Uniunii Europene. Libertatile fundamentale

Autor:Ioana Nely Militaru

A vorbi despre necesitatea cunoașterii noii ordini juridice europene instituite treptat in procesul constituirii și evoluției Comunitaților spre o Uniune inseamna a ințelege ca actorii principali ai scenei europene sunt, in primul rand, cetațenii europeni, atat de incercați, in istorie, in cautarea unei identitați comune. In final, ei sunt destinatarii și direct beneficiarii normelor juridice create in acest proces, care, din momentul conceperii Comunitaților, au imbrațișat metoda integrarii, pentru apropierea națiunilor europene, dar și pentru conservarea valorilor acesteia.

Lucrarea se adreseaza studenților, in primul rand, dar și celor interesați de complexitatea procesului de integrare europeana.

Riscul, prin publicarea unei lucrari despre „Uniunea Europeana”, este evident și intotdeauna asumat, determinat, pe de o parte, de contextul istoric actual al construcției europene – din perspectiva mereu prezenta, de intrare in vigoare a unui nou Tratat – și, pe de alta parte, determinat de adoptarea și adaptarea extrem de rapida a legislației europene la contextul economic și politic contemporan care impune modificarea legislației naționale, intr un ritm extrem de rapid, pentru fiecare stat membru.

Din motivele enunțate, lucrarea impune modificari și completari care sa țina pasul atat cu legislația Uniunii Europene, supusa unui proces permanent de schimbare, cat și cu evoluția jurisprudenței Curții de Justiție, astfel incat autoarea este deschisa opiniilor din doctrina de specialitate.

Lucrarea de fața este oferita publicului din perspectiva unei Uniuni care a dobandit personalitatea juridica atat de dorita, de la instituirea Comunitaților Europene, Uniune care, in dinamica sa, a devenit intregul la care se raporteaza fiecare cetațean al acesteia.


Ioana Nely MILITARU – Dreptul Uniunii Europene
„Dreptul Uniunii Europene. Cronologie. Izvoare. Principii. Instituții. Piata interna a Uniunii Europene. Libertatile fundamentale” este o lucrare care ține pasul cu transformarile și „transfigurarile” extrem de rapide din cadrul instituțional și juridic european. Pornind de la nevoia unei construcții europene, trecand prin analiza principiilor care au stat la baza constituirii Uniunii Europene și ajungand pana la aspectele formale ce au determinat dezvoltarea instituționala europeana, Ioana Nely Militaru descrie, analizeaza și structureaza toate elementele de drept prin care, astazi, ințelegem și „traim” spațiul european. Este o lucrare care se adreseaza, in primul rand, studenților, dar și celor care doresc sa ințeleaga, istoric și practic, valențele noțiunii de „integrare”. Scrisa cu acribie, nerv și precizie, „Dreptul Uniunii Europene. Cronologie. Izvoare. Principii. Instituții. Piata interna a Uniunii Europene. Libertatile fundamentale” ofera o dubla perspectiva: a) consemnarea exhaustiva a „rotițelor” ce pun in mișcare angrenajul european; b) raportul complex dintre „cetațeanul european” și „statul european”, raport prin intermediul caruia se incearca, pe de o parte, apropierea prietenoasa intre națiunile europene, iar pe de alta parte, conservarea valorilor fiecarei națiuni in parte”.

Cristian Robu-Corcan

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri