1527141440SXC9RF.jpg

Cod: 11221

Editura: Editura Universul Juridic

Data aparitiei: 2018

Colectia:

Pagini: 248

Disponibilitate: in stoc

Drept administrativ. Volumul II

Autor:Mata Dan Constantin

Descriere
Lucrarea a fost conceputa ca un instrument de studiu pentru studenții și masteranzii de la facultațile de drept sau de administrație publica.

Cuprinsul lucrarii
Volumul al II-lea din cursul dedicat Dreptului administrativ este structurat in 13 capitole, organizate in patru parți. Prima parte abordeaza problematica activitații administrației publice, insistandu-se in mod necesar pe actul administrativ, care este cea mai importanta forma a acestei activitați. In capitolele corespunzatoare acestei parți sunt prezentate principalele aspecte conceptuale privind actul administrativ și sunt analizate pe larg condițiile de valabilitate și efectele juridice ale actului administrativ. Un capitol separat este dedicat contractului administrativ, instituție juridica care cunoaște in ultimii ani o dezvoltare fara precedent. A doua parte are in vedere domeniul public și, in mod special, modalitațile de valorificare a bunurilor ce fac obiect al proprietații publice. A treia parte a lucrarii este dedicata controlului asupra activitații administrației publice, reprezentand o cercetare aprofundata asupra contenciosului administrativ (noțiune, trasaturi, condiții de admisibilitate ale acțiunii directe, acte administrative exceptate de la controlul de legalitate in contenciosul administrativ, procedura contenciosului administrativ). Ultima parte este referitoare la raspunderea in dreptul administrativ, fiind analizate in trei capitole formele tradiționale de raspundere: raspunderea administrativ-disciplinara, raspunderea administrativ-contravenționala și raspunderea administrativ-patrimoniala.

Puncte forte
Lucrarea valorifica o ampla bibliografie, fiind evidenta preocuparea autorului de a prezenta principalele opinii și teorii exprimate in doctrina cu privire la instituțiile administrative analizate. O parte dintre aceste opinii sunt abordate intr-o maniera critica, cu sublinierea elementelor de divergența și asumarea unei perspective personale. Fiind destinata in primul rand studenților, lucrarea este construita intr-un limbaj accesibil, textul fiind structurat pe capitole, secțiuni și paragrafe in scopul delimitarii ideilor esențiale. In afara de aspectele doctrinare, autorul a avut in vedere și modificarile normative recente cu incidența in tematica lucrarii, precum și principalele interpretari din practica judiciara.

Publicul ținta
Lucrarea se adreseaza studenților care studiaza disciplina Drept administrativ, practicienilor din sfera profesiilor juridice, personalului din administrația publica și, nu in ultimul rand, tuturor celor interesați de fenomenul administrației publice.

Despre autor
Dan Constantin Mața – lector universitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitații „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; avocat in Baroul Iași.

Despre autor

Picture

Mata Dan Constantin

Studii: doctor în drept al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu distincția Magna Cum Laudae (2014); doctor în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași...

Detalii >

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri