1482318340Jmj28.jpg

Cod: 400156

Editura: Editura Universul Juridic

Data aparitiei: 2019

Colectia:

Pagini: 350

Disponibilitate: rezervare

Conditiile generale de fond si de validitate ale actului juridic civil

Autor:Ilie George-Alexandru

Lucrarea Conditiile generale de fond si de validitate ale actului juridic civil isi propune sa procedeze la o analiza a aspectelor problematice impuse de catre noua reglementare a cerintelor de validitate ale actului juridic civil. Focalizarea s-a facut asupra elementelor de noutate, care prezinta interes teoretic si practic, prin aceea ca au fost ignorate, sau au fost putin analizate, de catre doctrina. Codul civil din 2009 a provocat o reforma semnificativa inclusiv a materiei actului juridic civil, reforma care se impune a fi analizata atent prin prisma doctrinei si jurisprudentei anterioare, care au promovat in buna masura schimbarea actuala, a surselor dreptului comparat, care au inspirat legiuitorul roman, si chiar a unei doctrine recente, consacrata noii reglementari, destul de sumara si scrisa „la cald”.

Autorul analizeaza principalele puncte de vedere decantate pana acum asupra temei date, avanseaza discutii si argumente noi, propunand in multe cazuri solutii proprii. Retin atentia analizele privind: relevanta conditiilor potestative asupra validitatii consimtamantului, reglementarea cerintei discernamantului, elementele de noutate din materia viciilor de consimtamant, privirea critica asupra incapacitatilor speciale de folosinta, capacitatea de exercitiu a persoanei fizice, imposibilitatea initiala a obiectului si controversele privind cauza actului juridic civil in noua reglementare etc.

Chiar daca multe dintre solutiile propuse sunt, prin forta imprejurarilor, la stadiul de teorie, care urmeaza a se supune testului criticii doctrinare si al practicii, lucrarea are meritul de a aduce in discutie puncte de vedere alternative, utile spiritului liber al practicianului.

De asemenea, fiind creatia unui cadru didactic, prezentarea urmeaza schema clasica de abordare a materiei actului juridic civil, fiind un instrument didactic excelent si pentru studenti.


DESPRE AUTOR:
George-Alexandru Ilie – lector universitar dr., Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, avocat titular la Cabinetul de avocatura Ilie George Alexandru

Despre autor

Picture

Ilie George-Alexandru

Studii: • Universitatea din Bucureşti-Facultatea de Drept, licentiat in drept din iulie 1999; • doctor în drept summa cum laude cu tema “Problematica riscurilor in contracte” al...

Detalii >

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri