15084885629u2Pn.jpg

Cod: 10892

ISBN: 978-606-39-0145-4

Editura:

Data aparitiei: 2017

Colectia:

Pagini: 660

Disponibilitate: in stoc

Actiunea colectiva ca mijloc de reparare a prejudiciilor in masa

Autor:

Descriere
Dezvoltarea tehnologiilor, a producției și distribuției in masa de bunuri și servicii și a consumerismului a favorizat proliferarea situațiilor in care o fapta ilicita unica sau o serie de fapte ilicite avand o stransa legatura prejudiciaza un numar mare de persoane. In acest context, incercand atat sa ofere victimelor un mecanism adecvat de inlaturare a efectelor negative ale ilicitului, cat și sa previna mai eficient savarșirea unor astfel de fapte pe viitor, tot mai multe state și-au indreptat atenția spre acțiunea colectiva, o instituție juridica cu o istorie milenara, care insa a cunoscut dezvoltarea deplina abia in ultimele decenii.
Pornind de la legislația, doctrina și jurisprudența din aproape 20 de țari, lucrarea incearca sa ofere o viziune noua, uniforma, asupra problematicii prejudiciilor in masa și asupra impactului pe care acestea il au asupra sistemelor de drept, atat din punct de vedere teoretic, cat și practic. Totodata, avand ca reper tot dreptul comparat, lucrarea analizeaza in mod exhaustiv acțiunea colectiva și modul de funcționare a acesteia in contextul prejudiciilor in masa.

Cuprinsul lucrarii
Lucrarea este structurata in doua parți. In prima parte, in centrul atenției se afla prejudiciile in masa. Aceasta parte debuteaza cu o analiza a contextului in care prejudiciile in masa se manifesta. Pe urma, pornind de la șase ipoteze concrete și de la o analiza critica a dreptului comparat, se incearca o conceptualizare uniforma a prejudiciilor in masa prin identificarea elementelor de particularitate ale prejudiciilor in masa fața de prejudiciile clasice. Ulterior este expus impactul prejudiciilor in masa din punct de vedere substanțial și procedural și asupra sistemului judiciar.
In cea de-a doua parte atenția se muta asupra acțiunii colective ca mijloc de reparare a prejudiciilor in masa. Astfel, dupa identificarea și lamurirea conceptului și expunerea modului in care acțiunea colectiva a evoluat istoric și geografic, sunt prezentate principalele forme pe care acțiunea colectiva le poate lua. Totodata, dupa alegerea modelului american de acțiune colectiva ca model de referința, este prezentat modul de funcționare a acestui mecanism judiciar, cu un accent deosebit asupra procedurii certificarii, a actelor de dispoziție procesuala, a procedurii notificarii, a posibilelor moduri de finanțare a acțiunii colective și a particularitaților pe care le presupune soluționarea unei asemenea acțiuni. De asemenea, sunt analizate relativ exhaustiv avantajele și dezavantajele utilizarii acțiunii colective pentru repararea prejudiciilor in masa. Cea de-a doua parte se termina cu o propunere de lege ferenda in materia acțiunilor colective și a prejudiciilor in masa.

Puncte forte
In lipsa unor reglementari, a jurisprudenței sau a doctrinei interne, lucrarea se axeaza in special pe dreptul comparat, facandu-se insa trimitere, de fiecare data cand este cazul, și la dreptul intern. Astfel, au fost avute in vedere sisteme de drept provenite din toate familiile de drept și de pe toate continentele locuite, de la Statele Unite ale Americii și Canada pana la Australia și Indonezia; de la Brazilia și Chile pana la Olanda și Franța. Accentul a fost pus insa pe legislația, doctrina și jurisprudența din Statele Unite ale Americii, unde atat prejudiciile in masa, cat și acțiunile colective au cunoscut cea mai ampla reflectare. Analiza este una critica, fiind subliniate atat avantajele și dezavantajele unor anumite teorii sau soluții, cat și modul in care acestea ar putea fi adaptate sistemului nostru de drept ori variante alternative apreciate de catre autor mai potrivite.
Lucrarea are la baza o abordare pragmatic-funcționalista a prejudiciilor in masa, dar și a acțiunilor colective, autorul incercand sa analizeze in mod constant relevanța și impactul practic al anumitor soluții și teorii, fara insa a face abstracție, acolo unde a fost cazul, de fundamentarea teoretica.
Avand in vedere ca atat prejudiciile in masa, cat și acțiunile colective reprezinta o noutate in peisajul juridic romanesc, s-a incercat sa se renunțe, pe cat posibil, la orice artificiu de limbaj pentru a face informația cat mai ușor de ințeles. Lucrarea este una foarte facil de parcurs, iar particularitațile instituțiilor sunt ușor de decelat, in ciuda complexitații, uneori ridicate, a acestora.
In fine, in contextul in care la nivel european tot mai multe state au adoptat reglementari in materie, fiind plauzibil ca acest lucru sa se intample și in țara noastra, cunoașterea problematicii prejudiciilor in masa și a acțiunilor colective va deveni o necesitate pentru majoritatea practicienilor, iar prezenta lucrare se poate dovedi un excelent punct de pornire.

Publicul ținta
Lucrarea se adreseaza:
- practicienilor;
- teoreticienilor;
- persoanelor interesate de problematica dreptului comparat in materie.

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum