1538427361N3CXSG.jpg

Cod: 11089

Editura: Editura Universul Juridic

Data aparitiei: 2018

Colectia:

Pagini: 198

Disponibilitate: in stoc

Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2018

Revista romana de jurisprundenta celebreaza Anul Centenarului Marii Uniri printr-o noua abordare a formatului revistei si aparitia ei intr-o serie de 4 numere in acest an.

Numarul 2 debuteaza cu un eseu dedicat personalitatii lui Ion I.C. Bratianu, realizat de domnul profesor Vladimir Alexandrescu.

In rubrica Jurisprudenta sunt reunite hotarari judecatoresti, unele dintre acestea insotite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobisnuite din practica instantelor. Acestea sunt ordonate pe sectiuni, in functie de materia tratata. Dintre acestea, amintim hotararile insotite de comentarii:
1. Partajul de folosinta al locului de inmormantare. Includerea locului de veci in notiunea de amintiri de familie (asist. univ. drd. Silviu-Dorin Schiopu)
2. Cazul de revizuire prevazut de art. 509 alin. (1) pct. 1 C. pr. civ. Interpretarea sintagmei „lucru cerut” (judecator Anamaria Campean)
6. Contract bancar. Clauze abuzive (lector univ. dr. Daniela Iancu)
8. Taxa pentru ambalajele introduse pe piata romaneasca si neindeplinirea obiectivelor de valorificare/reciclare (judecator dr. Andreea Tabacu)
9. Prelucrarea datelor cu caracter personal. Preluarea informatiilor disponibile pe portalul instantelor judecatoresti. Dreptul de opozitie al persoanei vizate. Aplicarea mutatis mutandis a hotararii CJUE in cauza C-131/12 Google Spain si Google. Principiul publicitatii sedintelor de judecata (asist. univ. drd. Silviu-Dorin Schiopu)
10. Timbrul de mediu – O.U.G. nr. 9/2013. Dispozitii fiscale nationale contrare dreptului unional (lector univ. dr. Ramona Duminica)
11. Normarea muncii salariatilor. Stabilirea sferei de atributii corespunzatoare postului prin lege. Cuantificarea cantitativa si calitativa a atributiilor in functie de specificul activitatii normate (judecator dr. Lucia Uta)
13. Neconstitutionalitatea reglementarii care consacra, in realitate, un mijloc de realizare a controlului de constitutionalitate, respectiv controlul de constitutionalitate a hotararilor judecatoresti, si nu un motiv de revizuire (judecator dr. Marian Enache)
14. Inlaturarea exclusivitatii profesiunii de medic veterinar in activitatea de comercializare a produselor biologice, antiparazitare de uz special si medicamentelor de uz veterinar. Constitutionalitate (conf. univ. dr., judecator Simona-Maya Teodoroiu)
15. Excluderea juridica a probelor obtinute in mod nelegal in procesul penal, in lipsa inlaturarii lor fizice din dosarele penale constituite la nivelul instantelor judecatoresti, este insuficienta pentru o garantare efectiva a prezumtiei de nevinovatie a inculpatului si a dreptului la un proces echitabil al acestuia (magistrat-asistent dr. Benke Károly)

In rubrica Dezbateri RRDJ, autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instantelor judecatoresti. Astfel, in acest numar veti putea citi urmatoarele articole pe temele dezbatute la rubrica de jurisprudenta:
1. Clauze abuzive. Contract in moneda straina. Stabilizarea cursului prin raportare la reperele existente la momentul incheierii contractului. Aplicarea deciziei pronuntate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in cauza C-186/16 Andriciuc si altii c. Bancii Romanesti SA (judecator Irinel Axente Andrei)
2. Scurte consideratii asupra unificarii legislative in materie civila (asist. univ. drd. Silviu-Dorin Schiopu)
3. Raspunderea penala a judecatorului pentru abuz in serviciu (avocat Adrian Chirvase)

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum
EVOGPS
museum
casadetraduceri