Borlan Ionut

Educaţie şi formare: studii universitare de doctorat în ştiinţe penale, Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2017-prezent); studii universitare de masterat, disciplina Ştiinţe penale, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti (2014-2015); studii de licenţă, Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai (2009-2013).

Experienţă profesională: judecător, preşedinte secţie penală, Judecătoria Cluj-Napoca (2017-prezent); judecător stagiar, Judecătoria Dej (2015-2017); auditor de justiţie, Institutul Naţional al Magistraturii (2013-2015); cadru didactic asociat, Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, disciplina Drept penal – partea generală (2021-prezent).

Activitate de cercetare ştiinţifică. Cărţi: Amânarea aplicării pedepsei în teoria și practica dreptului penal, Ed. Universul Juridic, București, 2017.
Articole: Principiul double jeopardy în jurisprudenţa penală a Curţii Supreme a Statelor Unite ale Americii, în Caiete de Drept penal nr. 3/2021; Mărturia mincinoasă şi favorizarea făptuitorului: specialitate unilaterală sau bilaterală?, în Penalmente Relevant nr. 1/2021; Confirmarea actelor şi măsurilor procesuale penale, în E.Gh. Crișan, H. Kadar, Probleme de drept apărute în legislaţia, doctrina şi jurisprudenţa penală ulterior reformei legislative din 2014, Ed. C.H. Beck, București, 2019; Recunoașterea hotărârilor judecătorești și a deciziilor de probațiune străine în vederea supravegherii măsurilor de probațiune și a sancțiunilor alternative în România, în E.Gh. Crișan, H. Kadar, Cooperarea judiciară internațională în materie penală, Ed. C.H. Beck, București, 2018; Interzicerea exercitării unor drepturi exclusiv prin hotărârea de revocare a amânării aplicării pedepsei. Nelegalitate, în Revista Română de Jurisprudență nr. 6/2016; Consideraţii privind constituirea ca parte civilă în noul proces penal, în revista Penalmente Relevant nr. 1/2016; Poziţia procesuală a societății de asigurare în noul proces penal. Natura juridică a răspunderii civile a acesteia. Efectele intrării în vigoare a Codului de procedură penală asupra Deciziei nr. I/2005 pronunțată în recurs în interesul legii, în Revista Română de Jurisprudență nr. 6/2015; Procedura audierii anticipate: abordarea convențională a unui transplant de procedură adversială într-un sistem continental, în Caiete de Drept Penal nr. 1/2015; Despre compatibilitatea pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi cu detențiunea pe viață în noul Cod penal, în Revista Română de Jurisprudență nr. 6/2014; Amânarea aplicării pedepsei și suspendarea executării pedepsei sub supraveghere: câteva diferențe notabile din perspectiva noului Cod penal, în Dreptul nr. 9/2014; Amânarea aplicării pedepsei în dreptul penal român, în Caiete de Drept Penal nr. 1/2014; Problema reiterării actelor de executare specifice infracțiunilor cu rezultat indivizibil. Unitate sau pluralitate de infracțiuni?, în Caiete de Drept Penal nr. 3/2013;Exigențele coautoratului la infracţiunile praeterintenţionate, în Dreptul nr. 8/2013 (în colaborare cu Ovidiu Borlan); Individualizarea judiciară a aplicării pedepselor – consecința intrării în vigoare a noului Cod penal, în Caiete de Drept Penal nr. 1/2013; Critica teoriei actelor indispensabile în materia participaţiei penale, în Studia Universitatis Babeș-Bolyai nr. 1/2013; Reflecții asupra infracțiunilor prevăzute de alin. (1) și (2) ale art. 92 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în Studia Universitatis Babeș-Bolyai nr. 3/2012; Cu privire la anterioritatea faptei de omor pretinsă de art. 176 lit. c) din Codul penal – accepţiune materială sau juridică?, în Caiete de Drept Penal nr. 2/2012; Contopirea pedepselor într-un caz particular de recidivă postcondamnatorie din perspectiva actualului și noului Cod penal, în Caiete de Drept Penal nr. 4/2011.

Carti ale acestui autor

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM