1700554863LADY4F.png

Cod: 15416

ISBN: 978-606-39-1376-1

Editura:

Data aparitiei: 2023

Colectia:

Pagini: 614

Disponibilitate: in stoc

Deschiderea procedurii insolvenței. Intre teorie și practica

Autor:

Despre lucrare. Lucrarea a fost conceputa in vederea facilitarii procesului de interpretare si aplicare a normelor care reglementeaza deschiderea unei proceduri de insolvența, respectiv, in principal, posibilii debitori, creditori, practicieni ai dreptului și judecatorul-sindic, ca for decizional, ori judecatorii de la curtile de apel, ce functioneaza in completuri specializate. Sunt evidențiate principalele aspecte legislative in materia insolvenței, prin expunerea unor pasaje normative relevante, dar și, mai ales, prin redarea și explicarea unor bogate elemente jurisprudențiale ce ancoreaza atat abordarea autorului, cat și specificul prezentei discipline juridice in pragmatismul actului didactic și al celui judiciar, totodata.

Cuprinsul lucrarii. Lucrarea cuprinde o scurta prezentare a principiilor ce guverneaza procedura insolventei, urmata de o analiza a caracteristicilor acestei proceduri si a formelor acesteia, insa cea mai mare parte a ei se concentreaza pe prezentarea legislației pozitive incidente, pe analizarea elementelor sale in raport cu legislația anterioara și pe relatarea activa a unei parți jurisprudențiale recente in materia insolvenței.

 Sunt analizate din dubla perspectiva, teoretica si practica: jurisdictia in aceasta materie, forma si continutul cererii de deschidere a procedurii de insolventa a debitorului sau creditorului, solutiile pe care le pronunta instanta de judecata, procedura de judecata, cuprinsul hotararilor judecatoresti si caile de atac impotriva hotararilor judecatorului-sindic.

 

Puncte forte. Prezenta lucrare reprezinta mai mult decat o simpla compilație jurisprudențiala de ordin recent. Astfel, in cadrul sau, s-a incercat și s-a reușit corelarea explicativa a elementelor legislative relevante, care reglementeaza procedura insolvenței, cu datele jurisprudențiale cele mai recente, conexiunea dintre cele doua paliere servind, la nivel calitativ superior, la ințelegerea materiei insolvenței in context real, pragmatico-judiciar. 

Publicul-ținta. Lucrarea se adreseaza:

- studenților care se pregatesc la disciplina Dreptul/Procedura insolvenței;

- participanților la procedura insolvenței, in special practicieni in insolventa, judecatorilor-sindici, instanțelor judecatorești, dar și avocaților specializați pe reprezentarea in litigii din sfera insolvenței;

- oricaror teoreticieni și practicieni ai dreptului care doresc sa-și clarifice/consolideze cunoștințele, intr-o maniera pragmatica, in materia insolvenței;

- posibililor debitori si/sau creditori pusi in situatia de a accesa o astfel de procedura.

 

Despre autor.

Jud. dr. Marcela Comșa, Curtea de Apel Brașov; doctor in Drept al Universitații din București, cu titlul tezei de doctorat „Insolvența transfrontaliera”; formator/expert la Institutul Național al Magistraturii in materia dreptului insolventei; membru in grupul de lucru de elaborare a Codului insolvenței – Legea nr. 85/2014; reprezentant al Ministerului Justitiei din Romania in Grupul de lucru JUST CIV din cadrul Consiliului UE pentru negocierea Propunerii de modificare a Regulamentului nr. 1346/2000, finalizat cu adoptarea Regulamentului (UE) 2015/848 privind procedurile de insolventa; autor de lucrari, studii, articole in materia dreptului insolventei.

 

Carti din aceeasi colectie

PARTENERI UNIVERSUL JURIDIC

VA RECOMANDAM

museum